Grattis Fyran – ni får årets Kent Finell-pris

Kombinationen av cheerledarskap och djupanalys slår allt

SPORTBLADET

18:e mars är det dags för utdelningen av Aftonbladets stora tv-pris.

Men redan i dag kan vi presentera Sveriges äldsta och kanske mest prestigefyllda utmärkelse:

Kent Finell-priset.

Det går till dem i radio och tv som gjort årets mest uppseendeväckande prestation och delas i år ut för 17:e gången. Bland tidigare vinnare kan man hitta legendariska höjdpunkter som Jan Guillous intervju med Björn Borg och Charlotte Permells orgie bland kopulerande apor.

Juryn började sitt sammanträde 24.00 i går kväll och efter en avsevärd diskussion och ett mycket påkostat nomineringsarbete så var vinnaren klar.

Och det blev en sensation:

TV 4:s sportredaktion får årets Kent Finell-pris för sin insats under handbolls-EM och VM.

Juryns ordförande kom ut ur sammanträdesrummet i Brännkyrkahallen klockan 06.57 i morse och läste upp den motivering som man just lyckats ena sig om:

”2001 års Kent Finell-pris går till TV 4 för deras sändningar från handbolls-EM och VM.”

Här frodas

manskulturen

Att få turneringar, obetydligt större än ett innebandy-VM, att framstå som under av grandiositet fordrar sina mannar. Ett slags tv-journalistikens Joe Labero, eller kanske snarare Sigfried und Roy, för TV 4:s handbollsteam är också ett manligt brödraskap, där frodas manskulten och den gör det med förtjusande konsekvens i en tid när mansrollen är så utsatt och ifrågasatt.

TV 4 får priset för en enastående kombination av cheerledarskap och djupanalys. För kritisk granskning och varumärkesbyggande.

Att se de unga lovande reportrarna lägga sina höga pannor i djupa veck och konstatera att sporten är förträfflig, att det ä r en handbollsfest, att handbollslandslaget ä r Sveriges mest folkära landslag, att alla spelare ä r så oerhört duktiga och att de offrar sig fantastiskt är så kreativt.

Och när de biter sig fast vid att herr Bengan är sammanbiten och att laget är laddat – trots att motståndarna är Grönland, Kongo, Island eller Somalia – är det lika skickligt som när de pekar med hela armarna och säga att världssportens finalheat med Sverige, Norge, och Danmark är l a d d a t.

Särskilt njutbara är repliker som ”till och med tyskarna klappar takten, men det kanske är för att det är marschtakt...” i en tid av ansträngd avspänning. Och när Staffan Olsson skulle bytas in eller bytas ut eller när han skulle skjuta eller inte skjuta har varit en vetenskap som inte ens verkligheten kunnat konkurrera med. Art pour l’art.

Nu väntar vi på DM

i gyttjebrottning

Eller som det heter med TV 4-vokabulär: ”Bara inte Staffan Olsson tar avslutet och kastar bort oss nu”. Stor kommentatorskonst är det när man några sekunder senare kunde konstatera att det rent av kanske var tack v a r e TV 4 som Snygge Staffan tog sitt avslut. Det är konst i den illusionsvärld som är tv:s liksom sköna konstruktioner som ”sturmer-foul” och ”kullager-fint”.

Grattis, TV 4. Nu väntar vi bara på dam-VM i undervattens-polo och och DM i gyttjebrottning.”

Tidigare vinnare av det fina priset