Hockey-VM - nästan som gamla Sovjet

Nationens revansch - klassisk historie- förfalskning a la Stalin

SPORTBLADET

Ut och slakta dom, säger Åkeson till Hedberg och Hedberg ler i mjugg och säger att kris...? Näää, vi har ju bara förlorat en match...

Studion är enorm. Höga bord som om det var Högsta Sovjet och sen kommer Unger och Boustedt ut genom en vägg och det är som om KGB flyttat in i det allra heligaste.

Matchen går i Göteborg. Sverige har blå tröjor. Ukraina gula. Sverige har bortaplan. Jörgen Jönsson stavas Jorgen Jonsson i TV 3:s version. Hemmaplan kan verkligen vara borta ibland.

Riktigt skönt sovjetiskt blir det när TV 3 ska visa hur "Nationens revansch" är levande. I en sekvens får man se Salo när han får ett högt skott i OS och pucken seglar saaaaakta genom luften och den tar i Salos huvud och ruller bakom hjälmen - men där dyker hans plock upp och fångar pucken. Nationens revansch. Klassisk historieförfalskning a la Stalin. Trotskij retuscheras bort. Salo har aldrig gjort den där grejen mot Vitryssland. Revanschen är redan här. Beria ler i sin himmel.

Skön bulgarisk stämning

Hela matchen mot Ukraina såg ut som historieförfalskning. 2-0 efter två minuter. Ödesmatch pratar Åkeson och Boork om och Ukraina var visst en ohygglig världsmotståndare. Det är där vi är tänker jag. Klarar vi att göra mål på Ukraina så vrålar kommentatorerna Unger och Bouestedt som om vi vunnit OS-guld.

Eller åtminstone slagit Vitryssland.

Hej och hå.

Det finns nåt skönt bulgariskt över hela hockey-VM.

Nästan sovjetiskt.

Storebror är besegrad

Hockeyjournalister skriver att Ukraina besegrat storebror Sovjet och det är kanske inte så konstigt. Hela projektet är ju lite som att gå in i ett avsnitt av tv-serien En förlorad värld; utan Sovjet dör hockeyvärlden utanför NHL. Sovjet måste leva vidare.

Alla vet det.

Det är därför VM ser så sovjetiskt ut.

Det dräller av folk. Det finns inte en kvadratcentimeter av hallarna som inte är täcks av TV 3. De sänder i alla kanaler som existerar, producenterna måste fara runt som Stasikontrollanter. Redan KGB-produktionen. En kamera för varje tittare, en för varje agent.

Det dräller av folk framför kamerorna också. Minsta möte i sekten bevakas. Kollar i tv-tablån:

"Finland-Polen

Direkt från Scandinavium i Göteborg. Grupp B. Rinkreporter: Håkan Södergren. Intervjureporter: Rickard Segeborn. Värdar: Claes Åkeson, Jonas Bergqvist, Leif Boork. Kommentator: Lasse Kinch, Tommy Boustedt."

Skönt. Tänk om man skulle missa ens några nyanser av alla skiften som kan finnas i en klassisk batalj mellan... Finland och Polen.

Tänk själv.

Rinkreporter på toa

Jag var en gång i Bulgarien. Det var en skön upplevelse. Redan i tullen insåg jag att jag inte skulle kunna gå en meter utan att bevakas in i minsta detalj. Så måste Salo och Marre känna. När de går på toa finns en rinkreporter där och när de duschar finns Lasse Kinch där och ger en tung kommentar. Och när man står i baren sent på kvällen kommer Håkan Södergren in och muttrar nåt om att benen går som päronbollar.

Det är så det ser ut när den stora fosterländska revanschen formuleras.

I en tv-kanal nära dig.

Ju fler som skriver mobbningtexter om Daniel Andersson - desto närmare startelvan kommer han.

Erik Edman - är det inte han som gjort en (1) bra match...?

Är det inte ett oproportionerligt tjafsande om vilka spelare Sverige ska ha på bänken i VM.

Lasse Anrell