Och vinnarna i Anrells egen fotbollsgala är...

Det är i b-lagssträsket som fotbollen lever

SPORTBLADET

Var och såg en b-lags-match i fredags. Djurgårdens b-lag. Svenska mästarnas reserver.

Sen gick jag hem och tittade på text-tv och såg nomineringarna till Fotbollsgalan och tänkte att fotbollen lever inte på galor. Fotbollen lever på b-lagsmatcher en fredagseftermiddag när normala människor med ett liv sitter på bussen och funderar på att det är fredag och de just fått lön.

Stängde av text-tv och undrade vad Christer Mattiasson tänkte. Han hade fått upphöjd status. Lagkapten. I b-laget.

Men han såg ändå inte glad ut. Hängde med huvudet. Tog inga djupledslöpningar. Såg inte ens ut som om djupled var något han visste vad det var. Han kanske hade fått lön. Vad vet jag. Han har väl visserligen betalt som en biståndsminister fortfarande men han hängde ändå med huvudet. Louay Chanko slog pass på pass i sidled. Hängde ändå med huvudet. Hade en kroppshållning som en gam. Såg ut lite som om han tänkte Har ni fest eller. Jag tittade på dem och Ngabu Bapupa med inkasten och frivolterna verkade vara den enda som hade kul. Lika kul i reservlaget. Ett av inkasten hamnade hundra meter bakom mål.

Jag tänkte att det är här som fotbollen finns. I träsket. I reservlagen. Inte på fotbollsgalorna. Sverige är bänknötarnas paradis. I en landskamp i år ställde vi nio bänknötare på banan. Klart vi mår dåligt. I den svenska fotbollshimlen finns en bänk med hundra landslagsmålvakter och Tobias Linderoth och Niklas Alexandersson. Ingen platsar. Annat än i landslaget.

Klart vi mår bra. Vi andra som också borde platsat.

En egen fotbollsgala

Därför vill jag hålla en egen fotbollsgala. Just nu.

Årets anfallare. Nominerade: Christer Mattiasson, Marino Rahmberg och Patric Långås Andersson.

Vinnare: Patric Andersson som visade att bara för att man mår dåligt i AIK behöver man inte må ett spår bättre i Blåvitt. Bänken är startelvans moder.

Årets backar. Nominerade: Johan Andersson, Magnus Erlingmark, Pontus Kåmark, Benjamin Kibebe.

Vinnare: Ingen.

Årets mittfältare. Nominerade: Martin Åslund, Svante Krister Nordins överskottslager Samuelsson, Martin Eriksson, Brian Steen Platsar i Danmark men inte i MFF Nilsen, Lasse Johansson.

Vinnare: Martin Åslund för att ryktet säger att han i dagarna ska få sparken på tränarens uppmaning. Effektuerat av.. farsan? Eeeh. Snacka om Norén-drama.

Årets målvakter. Nominerade: Lee Baxter, Erland Hellström, Mattias Asper.

Vinnare: Lee Baxter petades utan att ha gjort en enda tavla. Dessutom visade han världsklass när han applåderade Bajen fans-ramsan: Sopa, idiot, bonnjävel, Lee Baxter. Tungt.

Årets värvningar. Nominerade: Håkan Mild, Fredrik Winsnes.

Vinnare: Fredrik Winsnes för att han kom som en - nästan - världsspelare till svenska mästarna och alltid var bäst på plan men ändå gjorde laget mycket sämre. Magin och balansen var borta.

Ett pris går till Johnny Rödlund. För att han ger ett nytt perspektiv på uppfattningen att fotbollsallsvenskan inte håller så hög klass längre när alla plötsligt inser att Johnny av allt att döma spelar där nästa år.

Till sist instiftas ett Lasse Johansson-pris. Det ska gå till en kille som alltid kämpar i motvind. Hela Kalmar får det första gången. Prisutdelare blir Tipstjänst som redan i kväll startar betting på var Lasse spelar nästa år.

Enköping ger nollodds.

Lasse Anrell