Sportens ”offer”?

SPORTBLADET

Några saker innan vi börjar tala allvar:

Larmet från Per Bjurman om att SM-bucklan var kraftigt ollad innan djurgårdarna började kyssa den slog ner som en bomb i Fotbollssverige. Jag förstår dem. En ollad Lennart J är inte vad alla vill kyssa.

Jag har ätit på McDonalds i Arvika. Jag har pinkat där också och det var fräscht båda delarna. För fräscht tydligen.

Jag måste säga att jag är tveksam till att Allbäck gjorde ett genombrott bara för att han gjorde ett flytmål. Men jag är ju inte rubrikmakare.

Offside och Mats Olsson, Expressen, fick Stora journalistpriset. Ovanligt välförtjänt. Det är bara att gratulera och konstatera att sportjournalistiken börjar bli erkänd.

H 43 är Sveriges minst populära lag. Bland konkurrenterna.

Räknas inte Långås?

Var det en freudiansk felsägning när Thomas Ravelli sa att "Vi har i år sett till att sanera ekonomin och inte gjort några spelarinköp i år." Jag menar Marino Rahmberg och Långås - räknas de inte ens...?

Det var budskapen från mina sponsorer.

Nu vill jag prata kvinnor. Bara kvinnor.

Veckans bästa artikel var skriven av Anna Carlsson från Kiel. Den handlade om Franziska van Almsick. Simmare, fotomodell, miljonär, flickvän.

Hon sa de mest förbluffande saker i samband med ett utvik:

Sex är fantastiskt, och när jag vill ha det så ser jag jävlar till att få det - och när jag inte vill så får det vara. Det gör detsamma om det hindrar mig när jag tävlar.

Plötsligt är hon sportens Christina Aguilera.

Antingen kan man tolka det hon gör som ett uttryck för hennes fria kvinnoroll. Precis som den märkliga dansen i Aguileras video Dirrty.

Eller också kan man tolka det som att hon är ett fullständigt offer för marknaden. I det här fallet en herrtidning. I Aguileras fall videoregissören David LaChapelle och ett skivbolag.

Ett förvuxet barn?

Mina mera känsliga manliga vänner gillar inte hennes replik av ett annat skäl. De säger att hallå, ett nej måste väl alltid vara ett nej, även från en kille och ä v e n till en skitsnygg brud. Några gillar inte heller att hon antyder att sex i bassängen är kanon. Sanningen är den att hon inte ens antydde det:

I ursprungsartikeln säger hon att hon ä l s k a r att para sig i vattnet. Som det vattendjur hon är. Typ säl.

Offer eller inte? Det är nog en smaksak. Ingen känner Franziska och hon är numera bara en seriefigur. En Ricky Bruch. En Anna Nicole Smith. En Michael Jackson. Ingen kommer att lära känna henne. Ingen vill. Hon finns knappt annat än som en fantasi.

Direkt rörande är hennes replik om hur hon blev kär i sin kille, en känd handbollsspelare.

Han rökte öppet ett steg från OS-byn.

Wow. Ni hör själva. Det är ingen vuxen kvinna som säger så. Det är ett förvuxet barn som drivits av krävande föräldrar och aldrig fått bli vuxen på normalt sätt. När hon ser en människa som faller utanför drivbänkens ramar blir hon totalt knäsvag. Akut pubertet. Det är som om hon aldrig hajat att världen består av killar som röker öppet. Nästan helt normala sköna killar.

Det ger ett perspektiv på varför så många duktiga sporttjejer blir ihop och fullständigt beroende av sina tränare eller sina managers; de har ingen aning om att det finns en omvärld där folk gör saker utan att träna dygnet runt och beter sig allmänt skönt och har typ ett liv.

Lasse Anrell

ARTIKELN HANDLAR OM