Touchdown i Irak

SPORTBLADET

USA:s armé mötte Island i veckan.

Det slutade oavgjort.

För Island var det en stor dag. Boxningen blev ju tillåten i Korpens rike. Det var på tiden.

I Sverige blev boxningen också fri i veckan. Nästan.

Men utredningen var ju lite mesig, om man säger.

En enkel tolkning är att proffsboxning tillåts - om man inte slår så himla hårt. Kalkon.

Och medan The Emperor of Mesopotamien och Den Lille Bushsonen gör upp om slutsegern i Irak så förolämpar våra egna småpojkar varandra med samma fräschör.

Den chica doften av vårens antikrigsestetique passar en del. Krigshets passar andra. Likheterna är dock monumentala. Alla vill ha touchdown.

Jag inser det när jag ser kartorna i CNN. 100 yardslinjer och 100-kilometerslinjer ritas upp på kartan och det är lätt att förstå att USA:s coacher ser Irak som en amerikansk fotbollsplan och att kvällens match är en gigantisk Superbowl och den som gör touchdown blir den store hjälten.

Om den sker i Bagdad.

Jag insåg vidden av att vi lever i en ny och föränderlig värld när jag fick ett mejl från min väninna Sven:

USA är bittert

"Man vet att något är fel när den bästa rapparen är en vit kille, den bästa golfaren är svart, Frankrike anklagar USA för arrogans (!) och Tyskland vägrar gå i krig."

Jag begrundar det. Klart att USA är bittert. Klart att USA säger att det enda sättet att få med Frankrike i kriget är väl om nån sprider ut att man hittat stora fyndigheter av tryffel i Irak.

Folk är elaka.

Blir det touchdown i Irak?

Jag vet inte. Jag blir betänksam när jag ser "experterna" sitta i tv-sofforna och säga en massa saker fast man ser direkt att de inte har en aning om vad de pratar om. De gissar.

Det är precis som att se experterna i slutserien. De gissar. Under Djurgården-Färjestad sa de att det var en ohyggligt hård utvisning på Björn Nord. Sen efter pausen hade någon ringt och berättat hur regeln är skriven. Ett riktigt matchstraff, sa Ankan och Arne plötsligt. Jojo.

Kirurgiska bombningar

Wikegårds torpeder forsar fram. Wikegård själv pratar om kirurgiska bombningar och säger att Björn Nords lilla träff på en back inte krävde läkarvård. Bah. Ni såg bilden va? Hela ansiktet var som en krevad. Näsan är lös, skrek doktorn. Kirurgisk precision av Nord. Experterna tystnar.

Hockeyligan skriver diplomatiska brev.

Det är som Göran Perssons små brev till den Lille Bushsonen.

Hur ska de tolkas. Hockeyligan skriver brev och Djurgårdens ordförande säger att han inte uppfattat att det är en varning. Han skyddar sin befälhavare. Wikegård låter som Iraks informationsminister Mohammed al-Sahat som mässar om fruktan och hetsar sina soldater med trasiga unifomer.

Blir det touchdown i Bagdad? Eller i Karlstad? Bara gud och Wikegård vet.

Men allt är inte sport.

Inte ens krig.

Inte ens i Mellanöstern.

Fick ett mejl från Anders Sandberg som är på besök i Dubai.

Dubai Mighty Camels

Han skriver:

"En hockeyturnering som jag tycker orättvist har hamnat i skuggan av slutspelen i NHL och elitserien är ABN-Amro International i Al-Nasr Leisureland, Dubai, 25-28 mars, med lag som Abu Dhabi Scorpions,

Dhahran Saad Falcons, Kuwait Mooseheads och (jo, det är sant) Dubai Mighty Camels.

Allt enligt Khaleej Times, 19 mars. Middagstemperaturen här närmar sig 40."

Face off i Dubai.

Sånt tål att tänkas på.

Må bäste man vinna.