Hatet mot Carl Lewis

SPORTBLADET

Jag visste att många tyckte illa om Ludmila Engquist. Mejlen hade antytt det genom åren. När hon åkte dit bröt helvetet lös.

Men att det fanns ett sånt hat mot Carl Lewis hade jag ingen aning om.

Efter min krönika i veckan där jag tyckte att de senaste anklagelserna mot Lewis var lite tunna har helvetet brutit lös.

I alla fall i min mejl.

Jag vet inte om det har att göra med att han gjort sig till en Bror Duktig och Carl Den Helige. Kanske. Många är det i alla fall som vill utnämna honom till Carl Den Skenhelige nu.

Jag har rensat bort de åsikter som handlar om att han är äcklig för att han påstås vara bög eller för att han är svart. De är ointressanta.

Men de övriga säger mer.

Så här skriver folk:

"Jag blev riktigt förbannad när jag upptäckte att du tar Carl Lewis i försvar. Jag har väntat i alla år på att den skitviktige Lewis (som ofta uttalade sig nedvärderande om Ben J.) ska åka dit och att du nu förringar hans övertramp var väldigt irriterande.

Jonas"

"Släpp hörnflaggan"

Eller:

"För helvete karl! släpp hörnflaggan! Ta och titta på bilder av Carl Lewis från början av sin karriär och jämför dessa med hans ansikte i slutet av sin karriär. Den markanta förändringen av hak/käk-benet är ett direkt bevis på att Carl Lewis har knaprat så mycket anabola som man kan, utan att hjärtat exploderar.

/rabbit"

Eller:

"Jag tror inte en sekund att Carl Lewis inte har varit dopad. Möjligen kan han på äldre dar ändrat uppfattning och blivit som så många före detta rökare och alkoholister - den mest fanatiske motståndaren. Men jag glömmer aldrig bilderna på en jättefinnig Carl Lewis med finnar som månkratrar under ett par tre säsonger mellan själva tävlingssäsongerna. Samtidigt som han hade det värsta tandgarnityrsgaller jag sett på en man någonsin för att dra in den utskjutna käken. Såg ut som om någon slagit till den med en slägga bakifrån. Som om han behövde tandreglering. Titta på gamla bilder från hans första år på arenorna och han hade redan då perfekta tänder! Jag förbehåller mig rätten att tro att både Lewis och min fd stora idol Florence Griffith-Joyner var lika dopade som någonsin de östtyska damerna.

Lindy Lindh"

Sjöberg slår tillbaka

Mejlen har sina poänger. Men min poäng var att efedrin är en så kallad dopning som kanske inte borde kallas dopning. I övrigt vet jag inte mer än nån annan.

Jag fick för övrigt många likartade mejl om Patrik Sjöberg när han inte hoppade i Atlanta. Han skulle korsfästas, tyckte folk. Nu ser jag att han är med och vill korsfästa Lewis.

Så kan det gå.

Jag skrev i krönikan att järnridån mellan den fria värld som arbetar mot dopning och skurkstaterna i dag går strax norr om Grekland och i Atlanten.

Jag glömde en liten detalj; den går vid Expressens ledarredaktion också. Där finns en liten enklav som anser att dopning är toppen. Den befinner sig i en fundamentalistisk sovjetisk tradition. Den skiter i de människor som fått sina liv förstörda av dopning. Den är rättshaveristisk och fullständigt isolerad. Den avskyr såna som jag, Hans Chrunak, friidrottslandslagets bas Ulf Karlsson och Mats Wennerholm för att vi ständigt fördömer riktig dopning. I går var det min tur att angripas. Jag bemöter dock inte åsikter från skribenter som hyllar dopning.

Och den enda den verkar skrämma är Expressens chefredaktör Otto Sjöberg som inte vågar rensa ut dopningsfansen.

ARTIKELN HANDLAR OM