Favoritrubrik i repris: Lägg ner hockey-VM!

Vad är meningen när Danmark slår USA?

SPORTBLADET

Vad spelar det egentligen för roll hur Sveriges superstjärnonor spelar när Danmark slår USA med 5-2?

Jag har alltid tyckt att den där killen som kom in på Kvällspostens redaktion en dag i maj 1998 och leverade en av sina första sportkrönikor var lite av en loser.

Han var ung och pigg och ville ju visa direkt att här hade de en kille som skulle sticka ut hakan och vara en av de stora profilerna. Birger Bures och Åke Stolts jämlike, eller vad de nu heter de där sydländska giganterna.

Han skrev och skrev och kliade sin höga panna och stack in termometern i nationens idrottsröv och fångade upp en kvällstidningsströmning värd namnet och ut kom först en rubrik och sen en krönika. Och rubriken var:

Lägg ner VM!

Tråkiga åsikter

Det var ingen riktigt dum rubrik. Många tycker ju att VM är skit. Det är världens vanligaste åsikt att hockey-VM går för ofta och den överträffas bara i sin monumentala förutsägbarhet av åsikten att svensk hockey håller på att ta död på sig själv med för många ... gäsp ... elitserieomgångar. Jag hörde till och med den ofattbart tråkiga åsikten i veckan i nåt av alla de program som numera tvingas ha en panel som ältar tillvaron. Den som sa det lät som om han hade kommit på det själv. Jag har tyvärr glömt hans namn.

Åsikten var alltså förankrad och den var rimlig men likförbannat var det en onödig åsikt.

Onödiga tilltag

Det var som att sparka in öppnade dörrar. Vidöppnade. Korsdrag och ingen höjde på ögonbrynen annat än rubrikförfattaren som jublade eller i alla fall smålog.

VM gick i Zürich och hans kollegor – såna som jag – retade honom lite och själv var han rädd för att de svenska hockeyspelarna inte skulle vilja prata med honom.

De ville de. De hade ju ingen aning om vad han skrivit.

VM gick ... så där. Men stjärna efter stjärna anlände. En Foppa, en Sudden och en Adam Alsing gick och sprätte under Kent Forsbergs överinseende. Krönikan blev alltmer snedtajmad. Det var ju hockeyfeber i Sverige. Till och med på Kvällsposten. Inget var hetare i Sverige. Det var Foppa-feber. Sudden-feber. Det var till och med Jörgen Jönsson-feber här och där.

Sen vann Sverige VM-guld. Seger över Finland efter mål av Johan Tornberg från Pajala och det var dans hela natten i Zürich och hela helgen på Sergels Torg.

Jag såg inga fler krönikor av rookien från kvällsposten. Inte under VM och inte efter det. Jag minns inte ens hans namn. Jag tror kanske han leddes ut diskret genom journalistikens och opportunismens bakdörr. Så kan det gå.

Nu är det VM igen.

Jag ska dit nästa vecka.

Jag är lite bekymrad, Lars Nylin kallade mig en gång - långt innan han började skriva krönikor i Sportbladet – för Riksopportunisten. Det var en inte enbart beröm.

Jag ska till VM nästa vecka och jag är en smula bekymrad. Jag är ju orolig för VM. Mycket orolig.

Danmark skrämmer

För håll med mig nu – eller dra efter andan och säg emot om ni vill:

Men är det inte när man ser att Kanada spelat 2–2 mot Danmark som man undrar om inte hockey-VM ska läggas ner?

Är det inte när man ser att USA förlorat med 2–5 mot Danmark som man tvingas nypa sig i innanlåret för att man inte ska resa sig upp och vråla ”Lägg ner VM”.

Danmark. Hallå. DANMARK. Är det verkligen nån mening med en turnering där Danmark spelar 2–2 mot Kanada? I ishockey.

Jag är, som sagt, mycket bekymrad ... ska ringa Nylin och höra vad han säger ...

Lasse Anrell

ARTIKELN HANDLAR OM