Vijay – en tjejtjusare trots allt

SPORTBLADET

Det är när man hittar Vijay Singh och de andra på sajten www.pinupgolf.com som man inser att Annika har en del att jobba med.

Var på ett EU-seminarium på journalisthögskolan i fredags. Jag åkte dit direkt från tv:s morgonsoffa så jag var sminkad och klar. Lite snygg vill man ju vara när man återvänder till högskolan. Blev lite nervös så jag gick och kissade först. Satt förstummad och läste på väggarna. Det stod saker som att de som pluggar där är ballare än de som läser ekonomi och juridik och att det bara går kommunister där.

Hallå.

Har det inte hänt nånting på 25 år?

I morgonsoffan pratade vi Annika Sörenstam. Jag sa klädsamt lättprovocerande saker som att kvinnoidrotten är vår tids största handikappidrott.

- Öh?

- Jo, har man ett handikapp som gör att man inte får vara med och slåss bland de bästa kallas det handikappidrott. Handikappet här är ju enbart att de är kvinnor.

Jag retade väl upp några där.

Sa att det känns omodernt med särskilda klasser för brudar. Sörenstam är en pionjär. Jämställdhet svider.

Dåligt skämt

DN-sportens skönt rakade mediakritiker Stephan Mendel-Enk satt på ena kanten i aulan. Jag mötte honom i toakön. Han slog ner blicken lite skyggt. I DN skrev han förra veckan att det som gjorde honom mest oroad just nu var att jag tillåts prata i skolor. Nu satt han där i en skola och lyssnade. Han såg inte glad ut. Fick nästan en känsla av att han ville sitta där själv på podiet.

I seminariet deltog Bengt Westerberg. Han sa att det jobbas på att integrera damp och ADHD-barn i idrotten. Behövs det, de är ju redan med, de är oftast innermittfältare, sa jag.

Ingen skrattade.

Jag förstår dem. Det var inte roligt sagt.

En skitsnygg föreläsare som hette Anja Hirdman visade på hur idrottarna avbildas i tidningen. Män sportar, kvinnor biter i medaljer eller är trevliga kompisar. Kajsa Bergqvist när hon visar nya frisyrer.

Intressant resonemang.

DN:s Mendel-Enk skrev ett jättetrevligt referat av seminariet. Han glömde visst bara att nämna att den enda tidning som fick beröm för hur de jobbar med sportbilder var Svenska Dagbladet. De är stora könsmedvetna pionjärer medan DN däremot mest visar en massa dumsexistiska gubbslemmiga bilder hela tiden.

Stephan glömde nämna det i hastigheten men sånt kan ju hända när man ligger tajt mot deadline.

Få tjejer i sporten

På skolan pratade vi om att det är för lite tjejer på sportredaktionerna och på sportsidorna. Alla var överens. Särskilt debattbrudarna.

Sen insåg jag att alla vill bli sportkrönikörer. Alla vill åt mitt jobb. Det går inte att läsa en intervju med en ung människa utan att de säger att de vill bli sportkrönikörer.

När läste man senast att nån skrev att drömjobbet var att bli tv-kritiker? Trots att alla gillar tv.

Eller mediakritiker?

Det var ett tag sen.

Efteråt kom några av kvinnodebattörerna fram och sa, lite i förtroende så där, att de själva kanske inte var så himla jätteintresserade av det där med... eh... kvinnoidrott just i media utan att de helst läste om... ja, typ herrfotboll. Men det var en åsikt som kanske passade bäst i den verklighet som inte ryms i ett EU-seminarium eller en mediekritikers.

Jag lyssnade inte längre. Jag tänkte på sajten www.pinupgolf.com som Mathias Lindroth tipsat om. Den lärde mig mycket om golf och Vijay Singh. Särskilt www.pinupgolf.com/image/nissan_7.jpg

Vijay gillar ju tjejer. Vad kul.

- Han borde uteslutas ur Emmaboda GK, mejlar Mathias.