Lite trevlig vardagsrasism

När tyckarna tycker kommer de mörka sidorna fram

SPORTBLADET

Är i Göteborg.

Fick en lättare kulturskakning när jag läste stadens sportkrönikör i går och hans stora nummer var det här:

”Jag klämde mig i går. Handen mellan rivningsvirke och en dörrkarm. Det var min klämdag.”

Han är Gaisare.

Det ursäktar en del.

Men inte allt.

Kände mig hur som helst lite trevligt vardagsrasistisk när jag läste det.

Apropå vardagsrasism:

Mina vänner i Helsingborg har några klimatterorier:

”Jag har kanske nämnt det tidigare för dig. Men jag måste upprepa att min klimatteori verkar fortfarande hålla. Nämligen att Helsingborgs IF spelar bra fotboll när det är varmt. (Jag har följt dem sedan 1955)

Samma teori gäller för svenska fotbollslandslaget.

Naturligtvis kan det finnas undantag från regeln, men visst spelade de bra 1950 i Brasilien, den fina sommaren 1958 och i Kalifornien 1994. Och i kvalen med nästan snö på plan inför VM 2002 spelades usel fotboll.

Visserligen är vädret lika för lagen på plan, men vissa blir extra kickade av det behagliga vädret, förutom att musklerna funkar bättre.

Hilsen, Nils-Erik Thorell, Fritänkare”

Gelsenkirchen, Nils-Erik. Gelsenkirchen...

Positiv särbehandling?

Annars pågår just nu en debatt om journalistik och behandling av invandrare. DN och SvD käbblas. Bråket är svårbegripligt.

Många läsare har synpunkter:

”När John McEnroe skämde ut sig kablades det med glädje ut till svenska TV-tittare. Varför görs inte samma sak med Norman? Hyckleri? Varför inte ett halvtimmes reportage om att Magnus Norman är så "härligt osvensk". Hade det däremot varit en invandrare, en Zlatan t. ex., hade det låtit annorlunda i media.

Mvh, Den Harde”

Har varit i Nordamerika ett antal gånger. Det har alltid talat om hockeyns kris där. För lite tv, brukar man säga. För defensivt. Hockeyns kris är en strukturell nödvändighet. Om hockeyn inte är i kris så existerar den inte.

Challe Berglund berättade en gång för mig att när han spelade på 80–90-talet hade Djurgården ungefär samma publiksiffror som i dag. Jag kollade och det stämde verkligen. Det var halvtomma läktare mot Frölunda redan då.

Det talades om kris även då. Men eftersom man slogs och skrek att Håkan Loob är gay så fanns det en annan kris att tjafsa om. Krisen uppfinns varje år. Krisen uppfinns varje gång den behövs. Hockeyn är i kris – alltså finns den.

I USA gnäller samma människor som här gnäller över att TV 3 köpt hockeyn över att tv bara visar ett mål och ett slagsmål från varje match.

Här gnäller vi över tomma läktare i Globen.

Skillnaden är hårfin.

Den måste ha med klimatet att göra.

Rasism i grannlandet

Norsk rasism:

”Hei hei søta bror.

En liten hilsen fra naboene i vest. Her kommer ett sitat som viser att landslagspillere i fotball ikke bare har det i bena...

Sitat "Jeg er ikke dum!" Sagt av Eirik Bakke da han fikk bøter av det Norske fotball forbundet for å ha deltatt i en øl og snapps test for Dagbladet 2 uker etter fellende dom for fyllekjøring.

Inn i dimman...

Mvh Dollmayer.”

Kvinnor kan inte

Och så lite kvinnorasism:

”Det har inte handlat om hederlig sportjournalistik utan om politik.

Annika Sörenstam-bubblan! Som nordkoreanska medier om Kim Il Sung II eller irakiska om Saddam Hussein, framställde svenska sportsidor Annika Sörenstam som ofelbar!

Det är nu bevisat – kvinnor kan inte.

I alla fall inte tävla med den manliga världseliten i golf. Detta framgick när jag nyss (lördag förmiddag) ringde DN:s centralredaktion (ingen svarade på sportredaktionen) för att klaga på att tidningens sportbilaga skrev att tjugosju män var sämre än Annika – men inte ett ord om hennes placering i turneringen The Colonial.

Michael Ståhlberg, kritisk tidningsläsare”

Lasse Anrell

ARTIKELN HANDLAR OM