Snart kan kvinnor mer

Det väller in små Carolina Klüftor i svensk idrott

SPORTBLADET

PALMA

Att göra en sån här sida är antingen att driva sina egna febriga teorier och inbilla sig själv att man är ofelbar och fullständigt unikt intressant – eller att sticka tempen rakt in i den svenska sportsjälen.

I den mån man kan sticka termometern in i någons själ.

Oftast väljer man den första varianten.

Det är enklast så. Roligast så. Mest egoupplyftande så.

Ibland väljer man den andra. Då får man alltid kritik för att man gör det enkelt för sig. Själv brukar jag då svara att en bra krönika skriver sig själv. Helst med hjälp av läsare. Det här är en sån krönika.

Dagens sportsjäl grubblar på tjejer.

Det gör den nästan alltid. Fortfarande är det kontroversiellt och känsligt ifall kvinnor ska anses kunna eller inte kunna.

Just nu handlar det om damfotboll.

Svenska damlandslaget suger, tycker horder av svenskar. En del är aggressiva:

"FYFAN för damfotboll!

"Dödens grupp - den är värre än så" kan man läsa på eran fiiiina nätupplaga! Jag antar att det är fetto-Hanna som gapat ur sig det.

FYYYFAAAAN för henne!

Och FYFAAAAN för er!

Ni skrev nu i veckan tror jag det var, "Samma jobb, halva lönen" om att Fet-Tommy tjänar fett mycket mer än nån fet-Maja som coachar damernas landslag!

Men du, Lars-Arne, en sak ska du vet, och hela världen också för den delen... Damlandslaget skulle inte ha en chans mot IFK Borgholms B-lag i en riktigt match!

Såg nyligen B-laget krossa nått annat B-lag med 7-0 och vad jag har sett av damfotboll så var detta som att jämföra sensommar-AIK (dam-landslaget) och Real Madrid (IFK Borgholms b-lag).

Lönen då? Ja va fan ska Maja som tränar ett skitlag ha lika mycket som Tommy som tränar ett av världens bästa fotbollslag för?

Jaaa, bra, Sveriges herrar är inte alls ett av världens bästa lag!

Nej inte alls, vi sopar mattan med alla sydamerikanska stjärnor, vartenda fyllo från England, vart enda teknikunder från Afrika... ooo så damerna... FYYYFAAAAN för dom!

Hur många bryr sig om hur det går i dam-VM?

Jaaaaaa Lars! 815 000 "snuskgubbar" kan väl ändå inte ha fel? Hur många MILJARDER är det som följer riktiga fotbolls VM?

SLUUUTA SLUUUUTA!

Jag blir gaaaaaaleeeeen!

FAAAAAAAAAAAAAAAAN!

Å nej! Jag är fortfarande inte politiskt korrekt och inte fan regerar yttrandefriheten heller!

Åt fanders med dam-fotboll!

/Förbannade Fredrick!"

Sen finns det också de som ger andra perspektiv.

Min väninna Gunder skrev ett mejl. Han läste sportsidorna i ELA, Elfsborgs Läns Allehanda, och såg fascinerad att ett paradigmskifte är på gång.

Resultaten från skoltävlingarna i Färgelanda:

60 m, åk 5

Flickor: Anna Dahlberg, Brålanda 8,90.

Pojkar: Johan Broberg, Brålanda 9,34.

60 m, åk 6

Flickor: Angelica Dahlgren,

S-Ryr 9,08.

Pojkar: Simon Olsson, Brålanda 9,20.

400 m, åk 3

Flickor: Josefin Nilsson, Brålanda 1,16.

Pojkar: Jonathan Helldén, Brålanda 1,25.

400 m, åk 4

Flickor: Linda Yssner, Skerrud 1,13.

Pojkar: Oscar Englund, Brålanda 1,17.

Tjejerna bättre i alla löpgrenar! Vad gör killarna? Slöar framför datorn? undrar Gunder.

Bra fråga. Mitt svar är att det väller in små Carolina Klüftor med okuvligt självförtroende i svensk idrott. Det är bra. Det är skitbra.

Men jag vet som sagt var inte om man ska dra för långa slutsatser av nånting just nu. Allt är nytt men ändå nästan gammalt. Som här:

Det var presskonferens efter matchen QPR och Chesterfield häromlördagen och QPR:s manager Ian Holloway sa efter vinsten:

- To put it in gentleman"s terms: if you've been out for a night and you"re looking for a young lady and you pull one, some weeks they"re good looking and some weeks they're not the best. Our performance today would have been not the best looking bird, but at least we got her in the taxi. She weren"t the best looking lady we ended up taking home but she was very pleasant and very nice, so thanks very much, lets have a coffee...

Ridå i könsträsket, kamrater.

@