Lär dig ljuga, Zlatan

Ärlighet varar inte längst - sanningen är för gudasöner

SPORTBLADET

Får man tacka nej till landslaget?

Herregud, vem tror han att han är. Väx upp, Zlatan.

Man får tacka nej för att man är ledsen, sur och grinig. För att man tycker att en kompis är en idiot eller för att man tycker att man är alldeles för bra för det där lilla fjuniga junislaget.

Det är en mänsklig rättighet att tacka nej.

Men får inte säga det öppet.

Jag har i all enkelhet några råd att ge till alla som behöver tacka nej.

Det är nämligen världens svåraste konst. För den som tackar nej drabbas alltid av någons hat. Jag har tränat mig i att tacka nej i åratal. Jag kan mer om att tacka nej än varje normal tjomme vet om hur man tackar ja.

Grundregel ett är att man alltid ska skylla på nån annan. Helst nån som skyddar en. Zlatan borde skylla på sin klubb eller sin doktor. Zlatan borde gå till sin klubb och be dem stoppa allt deltagande i landskamper han inte vill vara med i. Sånt ställer normala klubbar upp på. Där finns människor som har betalt för att hatas av svenska fotbollsfans och Lars-Tommy.

Jag har ett intimt samarbete med min führer. Han stoppar med största glädje mig från att vara med i korkade tv-program eller paneldebatter jag vill slippa.

- Anrell måste koncentrera sig på sitt jobb här, muttrar han.

- Ja, men TV 4 då? säger de surt.

- Det var bestämt innan han kom hit, stönar führern.

Vem bryr sig om ett fjortislag?

Zlatans klubb skulle med lätt elegans kunna säga att han måste spara sina ljumskar. Fredrik Ljungberg verkar ha lättare att få sin klubb att ljuga åt honom. I fallet Ajax kan det dessutom inte vara så svårt med ligamatcher och Champions League.

Vem bryr sig om ett fjortislag när man har Champions League att tänka på?

Fungerar inte arbetsgivarlögnen kan man alltid skylla på privata saker. Där är det svårare. Att man inte har lust, inte är motiverad eller att man inte får tillräckligt betalt duger inte. Att säga sånt är en dödssynd. Säger man såna saker hatar alla en.

Där duger bara fina lögner.

Den enda lögn som alltid håller är att man ska ta hand om sina barn. Ingen kan gnälla på nån som säger att han prioriterar sina barn.

Det där blir lite svårt för Zlatan. Men han har en mamma som han gillar. Svenskar gillar en kille som framhåller sin mamma. Henne kan han alltid skylla på.

Spy Bar är sämre.

Svenska hockeymålvakter har alltid skyllt på eksem just under Izvestija-turneringen. Ingen trodde på det. Men det dög. Under VM hade det inte dugit. Då behövs bättre lögner. Barn, förmodligen.

Zlatan är för ärlig. Ärlighet varar inte längst. Zlatan är så ungdomligt kaxig att han anser sig kunna säga vad han vill. Till och med sanningen. Rubbizzzzh.

Sanningen är för gudasöner. Sanningen är en katastrof för en vanlig dödlig fotbollsspelare även om det står "Zlatan - son of God" på banderollen i Amsterdam.

Nu måste agenten göra nytta

Fans och journalister gillar inte folk som talar sanning. Det är för långt från deras egen verksamhet. Zlatan måste lära sig ljuga. Det borde hans agent förklara för honom. Nån förbannad nytta borde även en agent kunna göra.

Tala är silver. Ljuga är guld. Enkel svensk logik. Väx upp, Zlatan.

Till sist; tack för alla mejl efter förra söndagskrönikan. Nu vet även jag att det finns lesbiska fotbollsspelare och att den ironiska generationen är död.

Anrells lögnskola

Lasse Anrell