Slappna av, damer

Det är väl ingen som bryr sig om mästarna är flator

SPORTBLADET

Så här i efterhand är det ju en sak man undrar mest över med Fotbollsgalan.

Hur kunde man glömma att hylla Umeå som ju faktiskt vann Champions League i år? Hur tänkte de? Tänkte de alls?

Det är såna frågor man kan grubbla över.

Men tydligen ska man mest grubbla över hur många som var lesbiska.

Vi bör skriva om sånt, har jag insett.

Enligt RFSL:s tidning Kom Ut är sju av elva spelare i guldlaget Djurgården lesbiska.

Det framgår inte riktigt men sannolikt avser de damlaget.

Sannolikt avser de inte Elin Flyborg som i en tidningsintervju i veckan sa att hon inte tycker att hon har så mycket gemensamt med de andra i laget.

Sannolikt fick hon inte mer gemensamt med dem efter det uttalandet, om man säger. Förhoppningsvis har hon en del gemensamt med sin pojkvän Markus Karlsson i herrlaget i stället.

Vill att fler kommer ut

Den som sa att minst sju av elva är flator är backen Nadja Gyllander. Hon tycker att fler borde komma ut. Inte mig emot. Jag försökte röja väg med min krönika för två veckor sen men vill ändå inte helt ta åt mig äran av den homodebatt som drabbat fotbollen. Jag skrev att det inte finns några lesbiska fotbollsspelare. Jag log visserligen i mjugg när jag skrev det och kallades "ironiskt hycklande" av Svenska Dagbladets queerteoretiker Jan Majlard. Även om jag anser att det är en motsägelse; man kan inte vara både ironisk och hycklande. Majlard skrev dessutom att homofrågan "knyter bara åt den lasso som vilar kring halsen på damfotbollen".

Vad han nu menar med det.

Jag tror snarare att damfotbollen kan slappna av nu. Det innebär inte att folk tycker bättre eller sämre om damfotbollen bara för att det visar att svenska mästarna är flator. Snarare är det ingen som bryr sig.

Men plötsligt pratar alla homofrågor.

Sist det hände var när en domare som var gay påstod sig ha blivit misshandlad och alla sa fy och usch. Men sen teg alla massivt när det visade sig att domaren sannolikt hittat på allt och var en känd mytoman.

En mytoman är ju en mytoman - även om han är gay.

Till och med Gunnar Johansson pratar gayfrågor. Han sa i TV 4 att det nog vore svårt för en hockeyspelare att överleva i ett elithockeylag om han var gay.

Det var nästan ruggigt tydligt uttryckt. Den enda kända manliga homosexuella hockeyspelaren blev ju faktisk knivmördad - dock ej av någon lagkamrat, vad jag kan minnas.

Gunnar fick skit för sitt uttalande.

Den som inte känner Gunnar tycker kanske att han är bonnig men så är inte fallet. Gunnar vet vad han pratar om. Han är hockeyns Bert Karlsson. Gunnar är inte politiskt korrekt.

Men han hycklar inte.

Han är inte ens ironisk.

Men det mesta i sportvärlden är ju glatt sexistiskt.

Fotbollsgalan - som en godispåse

Vilken känd svensk idrottsledare tror ni det var som under Fotbollsgalan gick fram till en av de mest dekorativa kvinnliga sportjournalisterna och förtjust betraktade hennes generösa urringning och konstaterade glädjande:

- Där bor dom bra.

Han/hon hycklade inte.

Han/hon var sannolikt inte ens ironisk.

Han/hon var definitivt inte politiskt korrekt.

Själv har jag fått en oändlig massa mejl som frågar om jag är nöjd efter min kampanj om att damfotbollen skulle tas på allvar i Fotbollsgalan. Det är jag inte. Jag tycker inte ens att den togs på allvar. Det kändes mest som en märkligt ogenomtänkt Gott och Blandat. Det kan göras bättre.

Men det hade naturligtvis sett märkligt ut om inte damfotbollen dominerat årets gala. De har ju dominerat höstens fotboll. Det kan ingen snacka bort.

Lasse Anrell