Damerna på Strandnivå

...men det mest intressanta är att mediacheferna verkar livrädda

SPORTBLADET

Kvinnor är mer intresserade av att utöva idrott än att läsa om den, sa min chef Lars Östling i Mediamagasinet i veckan innan han bet sig allvarligt i tungan.

Programmet handlade om varför tidningar och tv inte bryr sig om ridsport. Bredd-idrott, typ.

Bra fråga.

Bra program.

Undrar när Mediamagasinet ska göra ett program om varför inte KG Bergström i Rapport ägnar sina analyser åt centerkvinnornas medlemsmöten? Breddpolitik, typ.

Hur skulle det se ut? Bra fråga.

Dåligt program. I alla fall i längden.

Håller inte i längden

Det mest intressanta var att se hur nästan alla mediachefer verkade livrädda. De hukade i bänkraderna som om de var rädda pojkar i lågstadiet. Det håller inte i längden, grabbar. Stå för vad ni gör.

Och snart vill jag se ett Mediemagasinet om de allra mest osynliga i svenska media; invandrarna. Hur många invandrare finns exempelvis i Mediemagasinets fina redaktion. Aj, aj slå mig inte.

Vi ska inte jämföra manlig och kvinnlig idrott, säger folk. Det är bara att skjuta höjdare så blir det mål, säger mina manliga höhö-vänner. Gör bollen mindre och kanske också målen, säger min kollega Tina Nordlund.

Nu finns det dock en jämförelse.

Häromdagen spelades en match mellan Malmö FF:s damlag med Caroline Jönsson i målet och IFK Malmös 16-åriga pojklag.

Alla de goa gummorna var med på plan. Alla de duktiga kanariegula och ännu bara försiktigt testosteronstinna pojkarna som vann SM i år var med.

Matchen slutade 7-0 till pojklaget.

Tränaren säger att resultatet var i underkant.

- Stora siffror kan tyckas, faktiskt större än vad jag hade förväntat mig. Men vi var fullständigt överlägsna så länge som vi spelade som ett lag, sa tränaren Kenneth Folkesson.

Jag vet inte om 16-åringarna kan anses sexistiska eller om det var dumt av tjejerna att ställa upp. Både och kanske. Tjejerna vill utvecklas genom att möta bra motstånd. Killarna vill väl visa vilka som är årets personligheter i Malmö.

Och nu vet alla som vill säga höhöhö vilka siffror de har på sina argument. 7-0. Varken mer eller mindre.

Slå mig inte, Staffan...

En jämförelse:

Stefan Holm hoppade 2,06 när han var 16.

Staffan Strand bara 1,80.

Kajsa Bergqvist hoppar 2,06 som vuxen.

Svensk damfotboll 2003 befinner sig alltså på Staffan Strand-nivå. Alltid lär man sig nåt.

Aj, aj slå mig inte, Staffan...

Apropå osynliga mediefigurer: i IFK Malmös SM-vinnare spelade 16 killar. Av dem har 13 invandrarbakgrund. Säga vad man vill om herrfotbollen men förtrycker minoriteter gör den inte.

När vi ändå är i Malmö konstaterar vi att stalinismen tagit staden i sitt grepp. Yrkesförbud för Peter Ijeh som musiker och nu har hans insatser raderats ur historien.

På Malmö FF:s sida på Svenskafans.se har redaktörerna suddat ut Ijeh ur alla laguppställningar och matchfakta från den gångna säsongen. Namnet är ersatt med Igor Sypniewskis.

Det var exempelvis Igor Sypniewski som gjorde 1-2 mot IFK Göteborg i nästa sista omgången.

Den historielöse kan ta fram bilderna från Sovjet där den gamle vänsteryttern Leo Trotski raderades ur alla laguppställningar och till och med från alla lagfoton.

Jag raljerar kanske, men historieförfalskning är en allvarlig sjukdom. Se upp Malmö...

Till sist blev jag lite förvånad när jag läste att min kollega på Expressen Mats Olsson hånfullt kallade den misshandlade Aftonbladet-reportern för skvallermänniskan. Herregud, det är väl hans egen skvallermänniska Johan T Lindwall som räddat livet på Mats på tidningen med sitt omsorgsfulla sladdrande de senaste åren.

Nu ska jag försöka laga Östlings tunga...

ARTIKELN HANDLAR OM