För fet för Fotbolls-frankrike?

Lasse Anrell: …klart det gick ut över snabbheten

Stabbig? När Kim Källström flyttade till Stockholm sa han: "När jag från Häcken var jag bara en fet tonåring”. När kim nyligen flyttade till Frankrike sa hans nya tränare i Rennes: När han kom från Djurgården var han bara en fet 21-åring.
SPORTBLADET

Mina vänner i Göteborg – Magnus och Agneta – är överförtjusta.

De har kört över en grävling, en stor, fet sak, strax utanför Guldheden och bilen fick en lätt skråma men Magnus och Agneta kom snabbt på en kreativ lösning, de ska ha grävlingen som julgris. Kokt, griljerad och fin med ett äpple i munnen. Så trendigt, så chict, så ekonomiskt, så smart, så göteborgskt.

Jag stöttar dem.

Om läget är som det är ska man göra bästa möjliga av det. Det är sånt göteborgare är bra på.

Jag tänker på dem hela tiden. När jag läser om Kim Källström ser jag grävlingen framför mig. Jag har hela året varit en lätt isolerad pajasförklarad krönikör som envist hållit fast vid att årets Kim Källström varit för stabbig och för långsam och för styrketränad. Inte nödvändigtvis fet, kanske, men med för mycket muskler på den redan enorma benstommen. Klart det gick ut över snabbheten, smidigheten.

Övriga fotbollskrönikörer har envist hållit fast vid dansandet kring guldkalven. Alla ville vara med. Ingen ville missa en god relation med den fenomenale.

– När jag kom från Häcken var jag bara en fet tonåring, sa Kim själv i höstas och antydde att numera är han ju en fulländad fotbollsspelare.

Nåja, sa alla toppklubbar som tittade på honom. Svenska tidningar och ledare var fortfarande fullständigt lamslagna över hans självförtroende. Han ryggade inte för nåt eller för nån. Jag såg en sekvens i matchen mot Enköping som var över 30 sekunder lång där han stirrade tonårsfanatiskt rakt in i ögonen på domaren. ”Men hallå ba, ja gjorde ju inget ba” sa blicken.

– Vilken stjärna, suckade journalistkåren.

– Vilken stjärna? stönade domaren uttråkad.

– När han kom från Djurgården var han bara en fet 21-åring, sa Rennes tränare när en semesterstinn Kim kom för tjänstgöring.

Och Zoran säger nu att Kim varit för dominant. Jag hörde häromveckan Ronald Åman i Dif-styrelsen säga att det inte alltid varit så lätt att ha tre landslagsmän födda på 80-talet i samma trupp. Det är mycket ego. Mycket jobbiga viljor.

Nu kan Kim glänsa i Rennes. Om han platsar när han bantat färdigt.

Djurgården håller också på att bli tjocka. De har åtta ytterforwards av högsta klass som slåss om två (!) platser: René Makondele, Babis Stefanidis, Samuel Wowoah, Jesper Blomqvist, Daniel Sjölund, Tobias Hysén, Aziz Corr Nyang och Bapupa. Överflödets problematik. Det påminner om AIK:s 90-tal där de hade tio toppmittfältare till fyra platser.

Det är såna problem de har i Stockholm.

Göteborg har andra problem. Men Göteborg vore inte Göteborg om man inte insåg att det finns en morgondag även när det är som värst.

Den här insändaren kunde man läsa på Svenskafans IFK Göteborgsajt i veckan. Den är det finaste jag läst på länge:

”Namn: Cob

Jaja, härmed så räknar jag inte med Martin i blåvitt längre...

Bengan

Ölme-Anton-Risp-Hjalle

Alex-Mild-Seb

Wendt

Ijeh-Rosen

Detta laget ser äckligt bra ut!”

Vad spelar det då för roll om stadens store son flyttat till Frankrike och blir retad av de andra barnen för att han är för tjock.

Eller som den sanne göteborgaren Niklas Skoog sa i juni när han utsetts till veckans sportsligaste för att han trots att han hade målchans slagit ut bollen över sidlinjen på grund av att en skadad Kim Källström på mittplan – Niklas Skoog jämförde Ijeh med Ronaldo och sig själv med Bullen i ”Buster”.

Har du ett sånt skott?

– Nej, men jag är lika tjock.

Ja, ja... Magnus och Agneta har bara griljeringen kvar av grävlingen. Agneta kliar sig lite och berättar förtjust:

En stockholmsbilist blir stoppad av polisen vid Korsvägen. Han har brutit mot alla regler. Polisen ber att få se på körkortet.

– Jaså, ni bor i Stockholm, säger polisen.

– Ja.

- Kör, de e straff nog.

Lasse Anrell