Boxare ska lyda sin mamma

Lasse Anrell: Boxare ska inte alltid gå en match för mycket

SPORTBLADET

Det var som på Ingos tid.

Världen hade en tungviktsmästare och jag minns att jag försökte hålla för öronen när The Four Tops sjöng nationalsången så falskt att det faktiskt gjorde ont. Men när de tusentals inresta engelsmännen sjöng sin God save the queen var det bland det vackraste jag hört. Inga sjunger nationalsång som engelsmän, inte ens danskar.

Foto: REUTERS
MAMMORNA BAKOM MÄSTARNA Violet stöttade sin son Lennox Lewis på vägen till världsmästartiteln. Och för 45 år sedan var det Ebbas köttbullar som var världsmästarmaten för Ingemar "Ingo" Johansson.

Lennox Lewis vann över Evander Holyfield. Det var i Las Vegas och Lewis pratade sin lite feminina engelska och 7 000 sjöng för honom så att det lät som han hade hemmaplan.

När The Four Tops sjöng såg Holyfield plågad ut.

Vi andra mådde inte bra heller.

Bakgrunden till galan var skandalmatchen i Madison Square Garden i mars tidigare samma år när Lennox Lewis boxade ut Evander Holyfield. Han vann slagstatistiken med 348 mot 130 - men efter slutsignalen utbröt något slags rekordmygel och domarnas resultat blev - oavgjort.

Bara i USA, kids, som Don King skulle sagt.

Mohammad Ali kallade det "boxningshistoriens värsta fixade match". En domare skyllde sitt korkade beslut på att det var för många fotografer i vägen. Kära nån, är det inte alltid för många fotografer i vägen. Den senaste veckans FBI-avslöjanden om boxningsmygel känns både tunna och inte särskilt uppskakande. Vi visste att det fuskas. Frågan är väl bara hur. Med såna domare behövs inte FBI eller boxare som lägger sig.

Förresten - har ni hört ryktena om mygel i årets bandy-VM?

Sverige-Norge: 6-6. Bah.

Bandy - igen, alltså.

Kazakstan... Finland... Ryssland. Det tisslas om spelmygel och stoppade spel. Vad säger FBI? Vad säger regeringen? Vad säger Svenska Dagbladet? Borde inte bandy förbjudas?

Lennox Lewis coach var en skön typ. En liten vulgär, vältalig kille som pratade hela tiden men inte på det där löjliga sättet som Don King som pratar hela tiden men aldrig säger nåt. Only in America, säger han och flosklerna fladdrar omkring. Lewis coach var en liten kille som älskar boxningen som konst. Självförsvar. Stil, klass, värdighet. Han såg till sin boxare. Don King fladdrade runt och såg enbart till sin safetybox.

Jag satt på min stol nån meter från Holyfield och Lewis. Det var inte skrämmande som när Tyson är med. Det var faktiskt - värdigt.

Jag satt och tänkte på Ingo.

Jag satt och tänkte på Ingo och hans prat om mamma. Det var mammas köttbullar som gav honom kraften och energin. Lewis pratade om mamma och hennes trygghet och om att han boxas för henne. Det var nästan rörande. Efter segern satt hon bredvid honom på presskonferensen.

Clinton pratade oralsex

I tv pratade Clinton om att oralsex inte är sex. Det var långt långt innan USA började förfasa sig över en visad bröstvårta. Nippelgate var okänt. Man hade större problem. En president som visade rumpan.

Jag bodde på ett hotell. Vid spel-automaterna satt ensamma människor och spelade och stirrade. Det var lite som i vilda västern där ensamma män satt med sina glas och stirrade. Ensamheten var en livsstil, ett sätt att umgås. Ombyggda kvinnor stirrade på de ensamma männen. Tjäna pengar var ett sätt att umgås. Umgänge var ett sätt att vara ensam.

Jag gillade det men skrämdes också av det.

På presskonferensen efter matchen satt mamman i en lite tantig dräkt och tuggade frenetiskt på något. Kanske på tandköttet, kanske på ett tuggummi. Hon log inte. Hon log inte på hela tiden.

Men hon var med sin son överallt och jag antar att hon är en av dessa bestämda idrottsmammor som vet att de måste vara med för att deras söner ska lyckas. Hon lagade till och med hans mat när han var på turné. Mamma vet bäst.

En curlingmamma?

Hon var, antar jag, en av alla dessa curlingmammor som sopar framför sina söner och som antas skapa hjälplösa barn. Hon var både hönsmamma och sprättande tupp på en gång på något sätt.

Det var en smula absurt; mitt i den där sporten, som är mer testosteronstyrd än nån annan sport, satt babyfacet Lewis med mamma vid sin sida och det var oklart vem som regerade.

Lewis sa att flickvän saknas och hela Las Vegas såg ut som ett gigantiskt Big Brotherhus; det var så mycket silikon i stan att om man skulle tagit ut det skulle man kunna fyllt igen hela Hallandsåsen på ett hyfsat miljövänligt sätt.

Det var såna tankar man kunde ha den kvällen i Las vegas.

Nu ser jag att Lewis lägger av. Jag tycker det är så stort. Boxare ska lägga av. Boxare ska inte alltid gå en match för mycket.

Boxare ska lyda mamma.

Lasse Anrell

ARTIKELN HANDLAR OM