Här är sprickan i landslaget

SPORTBLADET

Veckan handlade om fotboll och döda idrottsmän. Som vanligt.

Matchen mot Albanien lämnade oss inte någon ro. "Jimmy W" mejlar:

Kim Källström säger: Det går ut på att göra mål. Lars Lagerbäck säger: Det är viktigt att se till prestationen. Åsikterna om vad fotboll går ut på går isär och sprickan är ett faktum.

"Albanien-Sverige 2-1 är som att jämföra med att följande skulle kunna hända:

Anja Persson förlorar mot en etiopiska i slalom!

J-O Waldner förlorar i 3 raka set mot en synskadad pensionär som har bridge som främsta hobby!

Stefan Holm förlorar mot en dvärg som dessutom lider av polio!

Christian Olsson förlorar i tre steg mot advokat Pelle Svensson!

Expressen går om Aftonbladet i upplaga!

Bosse Ahl döper sin dotter till Ann!!!

Linda Rosing kommer med i Mensa!"

Tuffa ord. Men om vi formulerar hypotesen att de stämmer så måste vi dra konsekvenserna av det och då finns det bara tre alternativ:

1. Vi byter ut Lars-Tommy.

2. Vi byter ut laget.

3. Vi lägger ner tanken på att ens göra en anständig insats i EM.

Jag lutar åt att vi kanske ska utföra punkt ett, två och - tre. Ja, faktiskt.

Att det här b-laget inte höll måttet vet vi alla. Men rapporterna från lägret nere i Tirana avslöjar också att det finns en allvarlig mental spricka mellan spelare och tränare. De talar inte samma språk.

Lars-Tommy försöker skydda sina 80-talsprodukter med sitt vanliga mumbojumbo av svensk lågmäldhet medan de unga spelarna klampar på som de curlinguppfostrade monster de är. Eller säg så här; som de överdrivet självförtroendespäckade talanger de måste vara för att ha en chans ute i fotbollsvärlden.

Källström smartare

Men det finns en spricka. Jag tror att Lars-Tommy vet att de här spelarna inte duger och de vill skydda pojkarna från den insikten (ungefär som jag ofta haft en känsla av att VÄLDIGT många svenska fotbollsjournalister daltar med precis alla svenskar - utom Zlatan). Lars-Tommy skulle kunna kallas curling-coacher men jag tror bara att de snarare är väldigt typiska duktiga pojklagstränare innerst inne.

Ett exempel: Förutsättningarna inför Albanien-matchen var att Sverige inte gjort mål på ett halvår i landslagssammanhang. Frågan är om inte Kim Källström är smartare än Lasse Lagerbäck. I alla fall att döma av den här ordväxlingen.

LAGERBÄCK SÄGER:

- Att göra mål är alltid viktigt, att vinna är alltid viktigt. Men i träningsmatcher är det också viktigt att se till prestationen. Fungerar vårt spel? Vi kan skapa fem jättemållägen och bollen studsar lite snett och det blir 0-0. Det känns ändå mycket bättre än att vi gör två mål och spelar dåligt. Träningsmatcher är lite annorlunda.

SPORTBLADET FRÅGAR:

Men känns det som om det hade varit bra att få in ett par bollar eftersom ni inte gjort mål på ett tag?

LAGERBÄCK SVARAR (FNYSAKTIGT):

- Så tänker inte jag. Jag tror inte spelarna gör det heller.

Lite senare dyker Kim Källström upp.

KÄLLSTRÖM SÄGER:

- Det går ändå ut på att göra mål. Man kan spela hur risigt som helst men gör man mål så vinner man matcherna i alla fall. Det hade varit gött.

SPORTBLADET FRÅGAR:

Landslaget har inte gjort mål sedan Polen borta i augusti"

KÄLLSTRÖM AVBRYTER:

- Det är inte bra. Det är viktigt att skapa en positiv anda över det hela. Så man slipper stå och diskutera vad som är fel hela tiden, det blir ingen bättre av och ingen tycker det är särskilt roligt heller. Gör vi mål så handlar snacket efteråt om "fan vilket fint mål" då kommer man till nästa samling med utropstecken i stället för frågetecken.

SPORTBLADET FRÅGAR:

Det är ett bra läge för dig att slå in första spelmålet i landslaget i morgon?

KÄLLSTRÖM SVARAR:

- Absolut. Jag har missat några chanser så det hade varit bra. Mål är alltid bra att göra, det är sånt man kan ta på. Har man gjort mål är det ingen som kan snacka bort det.

- Mål är oerhört viktigt framför allt nu när det är mästerskap. Att man inför samlingarna får sådana bilder och tankar från media, från folket, inom gruppen, framför allt gruppen så man känner att det är positivt så man inte står och snackar "i dag var det inte bra, vi måste ändra på det här". Då blir det jobbigt i längden."

Sa Källström och jag kan inte tänka annat än att det finns en spricka mellan modernt och gammalt tänkande. Mellan 80-tal och Den Gamla Svenska Fotbollen. Lars-Tommy varken kan eller behöver skydda sina spelare särskilt länge till... inte ens mot svenska curlingjournalister.

Fotnot: Curlingföräldrar är en just nu mycket omdiskuterad barnpsykologisk term för föräldrar som sopar rent framför sina barn och överbeskyddar dem.