Grattis Avspark - ni tar hem...

2004 års Kent Finell-pris

SPORTBLADET

Något försenat är det äntligen dags för utdelandet av Årets Kent Finell-pris.

Det äldsta och mest prestigefyllda priset inom radio och tv går i år till en pristagare som slagit hela mediavärlden med häpnad och med skräck.

Vinnaren i år blev fotbollsprogrammet TV 3:s "Avspark" som tog över där Fotbollskväll hos SVT vek ner sig.

Juryn sammanträdde klockan 20.00 i går kväll och avslutades klockan 04.53 i morse när en motivering var klar.

Konkurrenterna var många. Fab 5 på svenska låg bra till liksom Elisabeth Höglunds frisyr och TV 4:s "Fotbollsgalan".

Många ville vara med och nominera. Som exempelvis Marianne D. som skrev:

"Hej Lasse, Med ett nyväckt intresse för ishockey har jag för första gången i mitt liv frivilligt bänkat mig framför TV:n för att följa HV 71:s väg mot SM-guldet. Gjorde då en intressant "spaning":

Den melodislinga som TV4 spelade under alla repriser lät i min öron exakt som melodislingan som spelas i Fab 5 när Carson & Co gör "utryckning".

Precis när jag tänkte "Vilken toppenbra färg Huusko har på handskarna, sådana måste jag skaffa till Joel så jag känner igen honom på isen!" så fällde en av kommentatorerna en spydig kommentar om vilken gräslig färg det var på handskarna (han lät precis som Carson...).

Och här är min spaning - TV4 Sporten håller sakta men säkert på att förvandla sina hockeysändningar till en hockey/Fab 5-combo för att locka nya tittare!

ps Och var har Huusko köpt handskarna? Finns de månne i andra klara vackra färger? ds"

Men alla var chanslösa. Så här lyder vinnarmotiveringen från i morse:

"2004 års Kent Finellpris går till TV 3:s Avspark för dess överlägsna blandning av stil, klass och värdighet. För dess mod att inleda ett program med 21 minuter reportage från en match mellan Sundsvall och Landskrona. Skildringen av den glödheta matchen tog verkligen fram passionen och hettan i svensk fotboll.

Avspark lutar sig en smula framtungt på de båda grundpelarna Thomas Nordahl och Jonas Thern. Särskilt Thern är ett fynd med sin karisma och djuperotiska utstrålning som får Pär Mårts att framstå som om han fått en överdos av Lithium.

Thern har också en uppsjö av oväntade slutsatser och analyser och sticker konstant ut hakan på ett sätt som skulle fått Peter Antoine giftgrön av avund om han bara fått in TV 3. Therns intervjuer är också stor television där han återupplivar det gamla succékonceptet att läsa innantill från ett papper när man ställer frågorna.

Thomas Nordahl känd för sina analyser i världsklass av italiensk fotboll har kongenialt nog lyckats anpassa nivån och kvaliteten till svensk fotboll. Från Milan till Örebro SK - på alla plan.

Claes Åkeson är navet som allt detta kretsar kring. Ingenting kan vara mera självklart än att han lämnade Godafton Sverige för detta succékoncept där särskilt de tomma stolarna vid panelbordet kittlar fantasin.

Till sist också ett extraomnämnande för det nya stilgreppet att inleda programmen med en ståupprunda på alla arenor där de glittrar klatschigt tomma och vidöppna. Det öppnar verkligen upp för fantasin."

FOTNOT: Lithium är en medicin som utjämnar extrema humörsvängningar.