Ge mig ett S... ge mig ett V...

SPORTBLADET

Man vet att man varit för länge på en turnering när man hör någon säga att ”fy fan vad jobbigt att ackrediteringen ALLTID hänger felvänd på bröstet så att man måste VÄNDA den när man passerar en vakt”.

Jättejobbigt. Verkligen. Jag hörde det i går. En seriös sportjournalist som resten av sin vakna tid analyserar Foppas spelvändningar. Veckans i-landsproblem som de skulle sagt på ”Hipp hipp!”.

Journalister här har ett allvarligt problem: de är kraftfullt tillsagda att de inte får jubla när det blir mål. De får inte ha lagens tröjor på sig eller halsdukar eller ens de där himla trevliga mössorna med händer på som klappar så skojigt.

Så grymt. Inte ens vikingahjälmar får vi ha. Man känner sig verkligen en smula naken.

TV3 drabbas

Särskilt hårt drabbar det här TV 3. Det sägs att de känner sig fullständigt avklädda. Jag får mejl hemifrån om att de agerar mer och mer likt hejaklacksledare för varje dag. Är det inte Linda Lampenius som är cheerleader är det Niklas Skrikegård och Åke Österrike-Ungern. Trevliga snubbar på det hela taget men tar man ifrån den deras vikingahjälmar och manus om att VM är den viktigaste tävlingen här nere i Centraleuropa sen 30-åriga kriget så tappar de en del i lyskraft.

Nationens revansch, som de brukar säga.

Den här gången är det personligt... bla bla... gäsp.

Tv-tittarna är inte roade. ”Jari” skriver:

”Kan ingen ringa eller meddela George W Bush? Ringa och tala om att vi i Sverige lider fruktansvärt mycket! (Han som är så mån om hela världen!)

Vi lider av att TV3 sänder hockey-VM! Vi behöver invaderas av amerikanska trupper som stormar alla TV3-sändare och överför sändningarna till SVT!”

30-åriga kriget på arenan utspelas varje dag. Jag möter hela tiden uppretade städerskor som ber mig döda de män – de är norrmän, brukar jag säga – som fyller pissoarer, bänkrader och ölglas med använda snusblaffor. Det anses inte särskilt exotiskt. Det anses så äckligt att städpersonalen ser ut att vara beredda att döda de skyldiga.

Det är norrmännen, ständigt dessa norrmän, säger jag.

Men är de överhuvudtaget med i VM, säger städarna.

Jag vet inte, säger jag.

Kyssar är förbjudna

Det är förbjudet att kyssas offentligt här också. Jag vet inte om tjeckerna anser att de har stöd för det i EU, men så är det. Inget stort problem för mig bland mina kollegor. Men spelarna pussas ju en del och de svenska journalisterna ser nog rätt mycket ut som om de skulle vilja släta av Foppa så fort han visar sig.

Där kan vi tala om kärlek.

Själv är jag mera intresserad av Jonathan Hedström, men jag är för blyg för att närma mig.

– Jag är lite upptagen efter träningen, sa han till mediadrevet som dreglade under Foppas första träningen.

– Men om vi gör en djupintervju i direktsändning precis nu ställer du väl upp? sa media.

– Shoooo, sa Jonathan med det där Pistvaktljudet ni vet.

Då skrattade i alla fall jag och tv-Åsa.

Kyssar och hejarop är förbjudet. Öl är däremot tillåtet. Här hymlas det inte om att öl är sportdrycken framför andra. Kända hockeyspelare gör reklam för öl och i en av reklamfilmerna står de i avbytarbåset och dricker öl.

Inget för Bosse Ringholm. Och det står inte ens nånstans att det är klass 1. Så man undrar ju hur Tjeckien ska klara sig från undergången.

Det är förbjudet att prata i mobiltelefon när man kör bil också. Det känns däremot som ett angeläget förbud. Flera svenskar har åkt fast för det.

Ett svenskt tv-team närmade sig arenan och fotografen pratade livfullt i mobilen och körde sakta mot vägspärren. När polisen tilltalade henne så svarade hon sanningsenligt att hon inte hade tid för honom just då för hon körde faktiskt bil och pratade i telefon samtidigt. Kunde han vänta lite?

Det kunde han inte.

Lasse Anrell

ARTIKELN HANDLAR OM