Inget triggar motståndarna på Örjans vall

Lasse Anrell: Jag vet verkligen inte om vi kan ha kvar Halmstad i allsvenskan

SPORTBLADET

Jag vet verkligen inte om vi kan ha kvar Halmstads BK i allsvenskan.

Ni har säkert själva märkt det. Det finns en skriande orättvisa i detta med Halmstad och med Örjans vall. HBK gynnas på ett otillbörligt sätt, motståndarlagen missgynnas. Det kan inte få fortsätta så. Vi kan inte ha lag som har ett eller tre poäng klara redan när de kliver in på plan. Det säger allt sunt förnuft.

Lagrell bör vakna innan det är för sent.

Lagrell bör vakna ur sin törnrosasömn i residenset i Växjö innan det är för sent.

Undrar ni hur jag menar? Jag ska försöka förklara.

När allsvenska lag spelar hemmamatch är det normalt en öppen affär. När Malmö tar emot sina motståndare sker det i den gryta som kallas Malmö stadion. Där är tiotusentals besatta skåningar som är taggade och stöttar sitt lag och avskyr motståndarna. Det skriks och gapas. Tjoas och tjimmas. Klart motståndarnas reagerar, adrenalinet sprutar.

Att slå ett köpelag är ju den totala utmaningen. Alla vill slå en klubb som har råd med Patrik Andersson, Grahn, Sypniewski och Borg. Alla vill slå en klubb som trodde att det gick att köpa kärlek och ära för pengar.

Klart Malmö får problem. Motståndarna är taggade till tänderna över lyckan att få en chans att visa att kejsaren – med kejsaren menas förmodligen Patrik ”Der Kajser” Andersson – i Malmö är naken.

Likadant är det för andra lag.

Kaxiga storstadsbor

När motståndare kliver in på Söderstadion eller Råsunda så är de ännu mera taggade. Stöddiga noll8:or. Kokande grytor. Nationalarenor. Killar som tror de äger världen. Ingen är skönare än att få uppleva den där märkliga tystnaden som uppstår på Söderstadion när motståndarna gör mål.

Och bara man ser AIK tänker man ju This is fucking allsvenskan, this is nästan jättefucking Champions League.

Likadant är det i Göteborg. Kaxiga storstadsbor. Noll31:or. Tajt arena. Stor gapig klack. Stöddiga gubbar som anser att de är rikets fotbollshuvudstad. Svensk fotboll ÄR ju IFK Göteborg. Allsvenskan är bara ett tidsfördriv i väntan på Champions League som är årets huvudmål... snart.

Likadant är det i Helsingborg. San Siro-Sven kommer snart tillbaka och tar klubben in i Le League igen. Under tiden kan HIF retas genom att räkna skulder och gör miljonförvärv, klart motståndarna blir taggade.

För att inte tala om Trelleborg. Tjongavallen blir man hysteriskt taggad av. Tänk tanken att få slå ner gröten i halsen på dessa tjongande danskar. Stort.

Kalmar? En massa svindyra brassar och en coach som heter Nanne. Klart man blir lack.

Sundsvall? Patronerna och en gräsmatta som förstörts av Ledin och Elton John – klart man blir förbannad.

Örebro – värvar en massa överlägsna norrmän när man borde sitta och skämmas hos kronofogden.

Landskrona Bois – stöddig klack och en massa unga spelare som tycker att de är lite bättre och lite mer lovande än alla andra.

Elfsborg? En förbannad massa hårband. Piska upp dem bara.

Applåderar bortalaget

Har jag glömt nån? Jag tror inte det. Återstår Halmstad. Återstår HBK. När man kommer dit är det bara trevligt.

Riktigt jävla fucking jättetrevligt. Man får kaffe och mazarin, Hemmapubliken sluter upp i tunna led. Solen skiner, gräset är grönt, den kokta korven smakar lagerblad och hela pepparkorn och på läktarna sitter fotbollskunniga människor i kepsar OCH APPLÅDERAR NÄR BORTALAGET GÖR EN FIN OCH TEKNISK SAK.

Huh, jag ryser. Ska det vara så här? Är det här fotboll. Inte en människa som skriker hata eller sopa. Bara trevliga artiga applåder och visst är han duktig den där Afonso eller Bergersen. Klart motståndarna blir förvirrade, klart de tappar fokus och tändning, klart de blir förlamade av apati.

Klart HBK vinner.

Möjligen skulle Turbo kunna trigga motståndarna lite. Men Turbo 2004 är ju en tekniker, en finlirare som smeker fram millimeterpassningar, höger yttersida fram till Rosenberg. Herregud, motståndarna blir ju helt förvirrade. Träsk-Turbo har blivit Teknik-Turbo. Det är fusk. Klart HBK seglar ifrån.

Det här kan inte få fortsätta.

Så här kan vi inte ha det.

Vakna Lagrell. Vakna innan det är för sent.

***

Läsarmejlet:

Elfsborg gör en ”Arsenal”, fast tvärtom. Går genom hela serien utan en enda vinst!

Linus, Borås

Lasse Anrell

ARTIKELN HANDLAR OM