Hockeyn styrs av mesar

Lasse Anrell: Ni tror väl inte att det går att fortsätta som om inget hänt

SPORTBLADET

Det har varit en tid för eftertanke. Behöver vi ishockey? Finns hockeyn kvar i Sverige om 20 år?

Sanningen är väl att ingen vet svaret på det.

Veckans största idiot har varit hockeyförbundets ordförande Christer Englund som sagt:

Hardy Nilsson kommer under inga omständigheter att flyttas bort från tjänsten som förbundskapten. Så är det. Vi har inte ens frågan på agendan.

Det måste vara det dummaste som någon pamp sagt i svensk idrottshistoria. Förklaringen kan bara vara att han försöker vinna tid och förbereder sig för att sparka Hardy. Hoppas jag.

För jag menar, ingen pamp kan väl vara så dum att han tror att man kan fortsätta som om inget hänt efter sjunde september. Han kan väl inte vara så dum att han tror att den här stormen kommer att bedarra och rinna ut i sanden. För jag kan lova; det gör den inte.

Kommer inte undan

Det kommer nya hockeyturneringar. Det kommer ett Sweden Hockey Games som kommer att erbjuda ett halvtomt Globen och Hardy och Christer kommer att stå där och de kommer inte att komma undan då heller.

Allt Hardy gör och säger kommer att sättas i relief till den där kvällen i september 2004. Alla publiksiffror, spelares nej tack, allt kommer att jämföras med före och efter sjunde september.

Det som förvånade mest med reaktionerna efter matchen var att många jämförde med fotbollen och sa att där hade huvuden rullat och inga spelare hade varit så mesiga som Tre Kronor.

Det är ett paradigmskifte. Tidigare ansåg, så vitt jag vet, alla att hockeyspelare var tuffare än fotbollsspelare.

Tidigare ansåg alla att det var betydligt hårdare tag i korridorerna på hockeyförbundet än på fotbollförbundet. Jag menar, Rickard Fagerlund kan inte jämföras med Lars-Åke Lagrell. En är landshövding, den andre är PR-chef. En är ambassadör, en är borderlinebarn, en är diplomat, en är huligan.

Men det var då. Nu är det mesarna som styr hockeyförbundet. De bortklemade pojkarna som vill alla väl och hoppas att det går bättre nästa gång.

???

”För proffsens skull hoppas man att det inte blir nån strejk, för tänk vad pinsamt att se primadonnan Lidström bli söndertacklad av Jämtin, eller Näslund och Foppa spela i fjärdelinen i Modo”.

Peter Andresen

???

Men kanske är det inte så konstigt.

Kanske är det bara en självklar utveckling. Hockeyn föddes som en arbetarsport, man spelade på gatan, tog på sig skydd och fick tackla och det var en underbar känsla och publiken jublade.

Nu är det medelklassens favoritsport. Försäljningschefer, rektorer, journalister, verkställande direktörer och hemmafruar på Lidingö skjutsar sina bortklemade barn till träningar och hoppas att de ska sluta vara såna sillmjölkar nu när de får spela hockey.

Den öfre medelklassens curlingföräldrar betalar 10 000-talskronor om året för att deras mesiga ungar i pagefrisyrer ska tuffa till sig lite och inte knarka ihjäl sig av ren leda.

Huvuden måste rulla

Det är hockeyn i dag och vem kan vara förvånad att den sporten leds av folk som säger saker som :

”Hardy Nilsson kommer under inga omständigheter att flyttas bort från tjänsten som förbundskapten. Så är det. Vi har inte ens frågan på agendan”.

Hockeyn är illa ute. Ett fiasko klarar man. Vitryssland kunde hända. Men två fiaskon är en omöjlighet. Att se 20 män skämma ut sig som skedde sjunde september 2004 utan att de ansvarigas huvud rullar är ta mig fan otänkbart.

Jag tror Christer Englund bara har några dar på sig att fatta det.

Annars är jag rädd att hockeyn i Sverige inleder den akuta marschen mot sin undergång. Medan de arbetarklassens barn 2004 spelar fotboll.

???

”Om en kock som har tillgång till utsökta råvaror, gång på gång misslyckas med anrättningen, är det då råvarornas fel? De middagsgäster som tänker med arslet tycks tro det, och ger sig genast i kastmed att håna råvarorna”.

Tony Rosengren

???

Hockeyn har gjort en klassresa. Det har den inte mått bra av. Hardy är en rest av det gamla Hockeysverige. Det hårda, raka Hockeysverige som slog underifrån. Han klarade inte av att leda det nya Hockeysverige med fötterna i medelklassen.

Hockeyn håller på att dö. Hardy var inte mannen att leda den rätt.

Christer Englund är det ännu mindre.

Det är en smaksak vem som ska sparkas först.

Lasse Anrell

ARTIKELN HANDLAR OM