Sterner visade hur hockey liras

Lasse Anrell om dagens hockeykris – och gårdagens

SPORTBLADET

Ibland tycker man allt som händer just nu verkar hända för första gången.

Det är fel.

Dagens hockeykris är gårdagens hockeykris. Det är samma fylla, slagsmål och skandaler.

Jag läste en artikel i SJ:s tidning när jag åkte hem från den sista SM-finalen mellan Frölunda och Färjestad.

Det var en intervju med Ulf Sterner – en av mina allra största idoler genom tiderna. Den första europén som blev proffs i NHL. En legend kort sagt. När han blev proffs 1964 fanns det dessutom bara en enda amerikan i NHL, alla andra var kanadensare.

Legend – och en sanningssägare, det visste jag.

Vi stod i Färjestads katakomber efter en av de stora förlusterna i finalserien och han var så där lagom sarkastisk över Färjestad. Dom har visst tre nya på gång från Bofors till nästa år, sa han med lätt ironisk touch. Jag förstod vad han menade. Några nya brunkare, några nya rollspelare om man med rollspelare menar de som är bättre på att spela utan huvud än med.

Färdiglekt för Sterner i NHL

Det vore väl bra om dom värvade några som kunde göra mer än två tillslag på foten, sa Sterner. Några med teknik, alltså. Jag tänkte att han har ju rätt. Färjestad är duktiga men de saknar playmakers. Tekniker. För mycket Jörgen Jönsson, för lite Ulf Sterner, skulle man också kunna säga.

Så läste jag intervjun med Sterner där han berättar minnen.

Han skäller ut kopplingen mellan hockey och alkohol inom hockeyn.

– Jag var på tränarkurs 1990. Sju av tio var fulla på lördagkvällen och bakfulla på söndan. Även kursledarna. Inte så förvånande att Sverige har så dåliga hockeytränare, sa Sterner.

I debuten i Nordamerika blev han jagad och kallad Fucking Swede. Hela isen var full av en massa Sheldon Sourrays som ville nita honom för att han snodde deras jobb.

– Då kallade tränaren in mej och sa att nu Ulf, nu har vi lekt färdigt.

När backen som förföljt honom mest satte fart i nästa period satte Ulf upp klubbad i ansiktshöjd och fick in en perfekt crosschecking och kanadensare föll handlöst i isen.

Festen urartade i fylla

Så kan det gå. Ett hockeyspråk som skulle fått  Peter Nordström att jubla.

Och kanske till och med Foppa?

Men Sterner fick respekt efter det och efter en månad ledde han skytteligan.

Efter varje match skulle laget ut på pubrunda. I praktiken skulle de supa sig stupfulla. Ulf sa nej. Det gillade inte de andra.

Efter säsongens slut fixade laget en egen avslutningsfest.

– Det urartade totalt med förstörda hotellrum och vilda slagsmål. Slutligen satte sig en av spelarna i sin Cadillac och smet från polisen som sköt sex skott efter honom. Bilen blev ett såll och spelaren efterlyst i hela staten. Men sedan han betalt 10?000 dollar lades åtalet ner, berättar Sterner.

Så kan det gå.

Flydde hals över huvud

Och alla ni som i likhet med Leif Boork i TV4 tyckte att Joel Lundqvist var arrogant när han öppet hånade Färjestadsspelarna borde läsa vad Sterner gjorde i den legendariska VM-guldmatchen mot Kanada 1962 i Colorado. Sterner blev bland annat fult spearad i magen men gjorde ändå 1–0 och 3–0 och efter 3–0 åkte han raka vägen till Kanadas bås och räckte lång näsa till spelarna.

Det var inte populärt.

– Femton man kastade sig över sargen, in på isen och jagade mig så att jag var tvungen att kasta mig över planket för att komma undan.

Ryssarna blev han mest nersupen av. Vodka på tränaren Tarasovs rum. Men så vann de också oftast.

Så gick det till då. Ingenting är väl egentligen nytt under solen.

Det är bra att veta ibland.

I hockey slåss man på planen men är fredligare än filbunkar på läktaren. I fotboll är man fredliga på planen men slåss som huliganer på läktaren. Finns det ett samband där?

Modigt av Lars-Åke Lagrell att outa som den som skulle rapportera så att Uefa kunde utdöma straffet för Inter.

Om myten om Jeffrey Aubynn stämmer är han totalt osynlig mot Kalmar i morgon.

”Kuken, ballen, Värendsvallen” blev ”Kotten, tallen, Värendsvallen” när IFK Norrköpings supporterklubb skulle bli politiskt korrekta. Vet inte vilken som är sämst.

När jag var på fotboll i Milano häromåret kastade nån ner en vespa från övre Milankurvan. Då var det ingen som krävde straff.

Varför blev inte Markus Rosenberg utvisad?

Håkan Loob tycker att det var Kent Forsbergs fel att alla stämplade Färjestad som slutspelets fulingar. Tänk, jag tyckte att de skötte det ganska bra själva.

SM-finalen i hockey sågs av 1,4 miljoner svenskar. ”Avspark” med fotbollspremiären sågs av 25?000 svenskar. Hockeyn regerar.

Leksand har pengar och ska storsatsa, läste jag i veckan. Första storsatsningen: Patrik Wallenberg. Elitserien darrar.

lasses lista - här är veckans 10 hetaste svenska sportprofiler

mejl till lasse

citatet

ARTIKELN HANDLAR OM