Treans megafoner skriker sig hesa

Lasse Anrell blir inte klok på Skrikegård

SPORTBLADET

Jag blir inte klok på Skrikegård.

Är han bra. Eller är han en katastrof.

Folk har åsikter om Niklas Wikegårds insats som kommentator i TV 3:s sändningar från hockey-VM.

Har ni missat att det är hockey-VM så kan jag berätta att det är de där bisarra sändningarna där Sverige möter Danmark och vinner efter vissa vedermödor över ett land där ungefär var 27:e människa vet vad hockey är.

En miljon svenskar sitter och tittar.

Eksem – klassisk åkomma

Match efter match sitter en miljon och tittar på en sport som alla bedömare anser är totalt på dekis och på ett lag som består av jobbiga sexdårar i en tv-kanal som bara visar ängsliga kalkoner och silikoninsprut.

Det de får är Wikegård och jag antar att de vill ha Wikegård.

En miljon kan inte ha fel. Eller?

Några svenska hockeyspelare försökte slippa undan både Wikegård och framförallt den gula Tre Kronor-tröjan. De skyllde på eksem i ljumskarna och såna klassiska hockeyåkommor. De fick stanna hemma. De slapp spela i VM och alla sanna bedömare sa att det här var det bästa som kunde hända Tre Kronor. För varje stjärna som tackade nej, var experterna överens om att det här var det bästa som kunde hända. Nu blir Tre Kronor ett lag. Nu kan de slå ur underläge.

Jag baxnade.

Den optimala situationen – för att tala med typiska expertuttryck – var tydligen att alla tackade nej. Då kunde Bengt-Åke gå in i VM helt utan krav och förväntningar och utan ett lag med en enda förlorare. Utan spelare kan ingen slå Tre Kronor. Utan en enda stjärna blir laget en nästan sovjetisk maskin. Återbuden är vår återfödelse som hockeynation, förstod jag; det finns en expert för varje åsikt.

Massvis med skatt är bra

Några stjärnor ville slippa både Tre Kronor och medias påflugenhet.

De hamnade i: Uppdrag Granskning i tv.

Vilken mardröm. Om man trodde att brutala kanadensiska backar var elaka eller att svenska gruppsexfördömande hockeyexperter var jobbiga var de moraliskt upphöjda granskarna på SVT betydligt värre.

Det var hederlig gammaldags 80-talsjournalistik. Att inte betala mer än man tjänar i skatt var en dödssynd. Det var till och med värre än gruppsex. Att få pengar över var hemskt. Att inte känns skuld till svenska staten var kriminellt. Det var som Göran Skytte vs Ove Rainer.

Men Wikegård är oberörd.

Jag vet inte om jag älskar det eller avskyr det. Att lyssna på Skrikegård är som att sitta med skogstokig Berra hemma och äta chips och dricka folköl. Öh, in och bröta där nu, Mackan in och kötta ner dom jävlarna. Langa hit en folköl till och ge fan i att äta upp alla grillchips nu. FÖR FAN JONTE! Vad händer? In och toktackla upp dom där jävlarna mot sargen nu så att tänder och klubbor smulas sönder... hallå, vem satte sig på chipspåsen, för fan Bosse hjälp mig ut i köket nu och korka upp en dunk till, va fan, man är inte 20 längre... aj aj aj... somna jag? Nä men titta nu, backen var och köpte korv med bröd, senap, ketchup OCH GUACKAMOOLE. Hallå vad tänkte han? Men för fan, Notan, vad sysslar du men – in och döda det här duger inte. Kötta, kötta, kötta. GUACKAMOOOOOOLE. Hallå... tar du hit ett flak till, Bosse? Ta Notan. Taaa Notan.

Så där fortsätter det. Match efter match. Wikegård är en Rolle Stoltz på Rohyphnol. Jag kan inte längre tänka mig VM utan honom.

?

Uppdrag granskning var ett larvigt program. Spretigt. Vad hade reporterns kärlek till Finland med svensk moral att göra. Och vad hade amatörerna i damlandslaget med herrarna att göra. Man kan inte blanda äpplen med planeter.

Och frågan kvarstår: vem i Sverige accepterar att betala för att få spela hockey på elitnivå?

En fråga till: varför nämndes inte Markus Näslunds miljoner han skänkt till Pingstkyrkans verksamhet i Ö-vik?

?

Apropå girighet: att vägra gå med på en 15 procentig lönesänkning och sen gå ut och förlora mot Väsby. Hur får man ihop det rent moraliskt?

?

Jag är tveksam om jag vill lägga fotbollens framtid i händerna på israelisk raketteknik.

?

Joakim Persson vill tillbaka till allsvenskan. Vissa lär sig aldrig.

Bengt Madsens utfall mot dansk polis höll rena huliganklassen. Men det är klart; Madsen har visat liknande tendenser tidigare, vem minns inte Frisk-krisen?

?

Jag tar gärna MFF-fansens kritik mot polisen på allvar när de också kritiserar sina egna för alla deras oprovocerade utfall mot andra fans, poliser och vakter.

Inför årets säsong ställde jag frågan om AIK kommer att bli sämre än Djurgårdens farmarlag Åtvidaberg. Nu måste frågan omformuleras: blir AIK sämre än sitt eget farmarlag Väsby?

?

För övrigt anser jag att det var på tiden att svensk fotboll förbjöd sina medlemmar att vara emot folkmord, massakrer och annat jobbigt politiskt tjafs. Heja Lagrell.

lasses lista – här är veckans 10 hetaste svenska sportprofiler

Lasse Anrell