Ja, vi får skratta åt Finlands idrott

SPORTBLADET

INNSBRUCK-WIEN

Jag är i Wien igen och sist jag var här gjorde jag VM-debut som löddrig sportkrönikör och kom hit lagom till kvartsfinalen mot USA.

Sa jag adjö när jag kom?

Det gjorde jag. Jag åkte hem dan efter. Sverige var utslaget. Det var 1996.

Foto: GETTY
”Finland är i alla fall bra på att köra bil och hoppa med skidor.”

Den gången ägnade sig media åt att förfölja en alkoholiserad ledare från Gävle. Det var Expressens blivande hästkarl Niclas Andersson och TV4:s blivande SVT-hunk Peter Jihde som nitade honom. Han mådde inte bra av det.

Så oskyldiga var hockeyskandalerna på den tiden.

Med en enkel fylla kunde man fylla en hel tidning.

Själv hamnade jag nio år senare i fejd med - Finland. Det brukar vara norrmännen som jag retar till vansinne men den här gången var det Finland och det handlade inte ens om dopning utan mera om att jag hävdat att Finland är värdelösa i sport.

Inte mycket att tjafsa om, tyckte jag. De är ju usla.

Jag insåg så fort jag kom hit att det som var allra värst för mina finska kollegor och förbundsfolk inte var att de förlorade utan det var systemskiftet att stjärnorna tackade nej för första gången. Tidigare har inte finska idrottare ens vågat drömma om att tacka nej till landslaget. Ett land som utkämpat vinterkrig och fortsättningskrig accepterar inte ett nej.

Översattes

Nu har de tre största stjärnorna Koivu, Selänne och Lehtinen tackat nej av orsaker som finska karga supportrar tycker låter ungefär lika allvarliga som om de hade mens. Det har de, av allt att döma, inte.

Ändå är de inte här.

Finska media översatte min krönika för att hetsa mot oss fjollrosa svenskar.

Det lyckades inte. Ilta sanomas ställde den smärtsamma frågan till sina läsare på nätet:

"Har svenskarna rätt att skratta åt finsk idrott?"

62 procent svarade ja.

Det är sensationella siffror. De skvallrar om en självbild som befinner sig i djup och allvarlig kris.

"Behåll dina åsikter"

Min mejlbox såg inte lika road ut.

Så här skrev folk:

"Vill bara säga att du är en patetisk jävla Nolla, hoppas av hela mitt hjärta att du får sparken, behåll dina värdelösa åsikter för dig själv, du gör bara bort dig ditt jävla pucko!

Sami Harju"

Eller:

"Lasse Anrell, du kan lita på det att efter dina artiklar har du inte många "vänner" i Finland. Dina attityder påminner oss om de dåliga egenskaperna av svenskor och att vi borde ALDRIG tacka er, särskilt när det inte finns nån grund för det.

Petri Heino"

Eller den kanske mest uttrycksfulla av dem alla:

"Varför kan du inte bara ta dina mediciner punktligt... så mår du mycket bättre skall du se !

Ismo Nojonen"

Men som sagt, en del höll med:

"Hej Lasse! Tackar för dina dagliga goda kommentarer. Jag är av samma åsikt att vi Finnarna borde spela bara boboll. De spelarna vi har i Österrike just nu spelar ishockey som arbete... men det märker man inte.

De darrar med händerna och är så mjuka som kvinnor! Vad dom saknar är finska sisu!

Jag tycker om svenska laget därför att dom ALDRIG ger upp! De är alla professionella och jag upskattar dom mycket högt!

Hoppas Sverige tar guldet hem!!

Jarkko Rautiainen"

Nokia ger förutsättningar

Jag vill inte lägga mig mer i den här finska fejden eller det här traumat. Visst är Finland bra på att köra bil och att hoppa med skidor. Men mycket mer är det inte. Jag tror man måste göra som norrmännen som plöjde ner oljepengar i en massiv satsning. Nokia borde ha råd att satsa. Bilsporten har ett system för att få in nya pengar hela tiden som fungerar. Någon Nokiamillar ger inte automatisk framgång - men det ger i alla fall förusättningar.

Heja Finland.

???

När Royal League avslutades i Malmö kom det hela 1400 till Stadion. Många var gratisbiljetter. Resten betalade kraftigt reducerat pris, berättas det. Lägg ner Royal League.

???

Det måste vara höjden av dålig domare om man inte ens upptäcker en hakning på sig själv...?

???

Apropå finnar: affärsmännen som tog över och räddade AIK hockey ska nu rädda Svenska hockeyförbundet. Bäva månde svensk hockey.

???

För övrigt tycker jag att Håkan Södergren får veckans Bengt "Hajk" Alsterlind-pris för den här klarsyntheten under Kanada-USA:

– Det är inte vanligt glas bakom målet, det är plexiglas.

lasses lista - här är veckans 10 hetaste svenska sportprofiler

Mejl till Lasse

Bästa insändaren får Lasse Anrells nya bok "Sportgrodor 6".

Citatet

Lasse Anrell