Bräck - galen, tuff eller bara manlig?

SPORTBLADET

Gillar vi att Kenny Bräck gör comeback?

Eller tycker vi att han är en fullständig galning som borde läggas i spännbälte snarare än ha säkerhetsbälte?

Jag läser Arvika Nyheter, min länk till verkligheten.

Något stort har hänt. Hela idrottsvärlden pratar om Arvika, eller åtminstone om Glava som är för Arvika vad Gullmarsplan är för Stockholm.

Jag kastar mig över fredagsnumret. Slår upp förstasidan. Hur lanserar de nyheten på ettan?

Inte en rad.

Inte en rad på ettan om Kenny Bräcks gloriuösa comeback i Indy 500.

Kollar in sportens förstasida.

Där har de väl en analys?

Tittar noga. Lusläser en mycket fascinerande startsida om ett skidlopp (!) på 4,2 mil i Svalbard (!!). Och där: längst ner på sidan med 14 punkters stil står det: "Kenny gör comeback".

Så på sidan två hittar jag artikeln. Den är intressant om än en smula bortredigerad. Jante är begravd i Arvika men vad gäller Glava är han tydligen livs levande. Fru Anita är intervjuad. Hon säger att hon är orolig.

-Men risken för att Kenny råkar ut för en liknande olycka är nog rätt liten.

Jag vet inte om det stämmer. Jag tror kanske att det som gäller andra sporter gäller Indycar också; det är små marginaler. När det gäller Indycar är dock små marginaler oerhört stora marginaler. I 350 kilometer i timmen är små marginaler skillnaden mellan liv och död. Men den skillnaden är å andra sidan liten; ett hjärtslag. Eller en millimeter in i närmsta bils kofångare eller vad det nu heter på en Indycar.

Manlig - och tuff

Där finns också en enkät med Arvikabor.

Bäst svarar Per Eklund som är 59 år men kör bil nästan lika fort som Bräck:

-Tufft gjort, bara en glaväring kan göra det. Manligt, imponerande. Riskerna känner han till och detta är hans liv. Från mig får han många poäng för detta. Tufft.

Säger Eklund.

Manligt. Tufft. Hans Liv.

Det är ovanliga ord. Det är sällan folk pratar om manliga beslut i den offentliga debatten. Kenny är liten och försynt, men han är en man, jag har träffat honom så jag håller med. Kanske är det vad allt det här handlar om; rätten att få vara man i en mediavärld som aldrig accepterar manliga normer när de uttalas öppet men älskar dem när de är outtalade och lagom dolda.

Manlighet får finnas - men aldrig pratas om.

Jag fick ett mejl i veckan som fick mig att fundera på såna saker.

Jag sitter nästan varje måndag i

TV4:s morgonsoffa och är sportpanel ihop med bland annat radiosportens  Annica Duncan. En tuff tjej, tycker jag. Hon kör med mig. Hon läxar upp mig och jag försöker gläfsa tilbaka ibland och vi har på det hela taget ganska kul. Oftast har vi Peppe Eng med och då kan vi mobba honom. I fredags var Patrick Ekwall med.

Klappa inte kvinnor på axeln

Så här skrev Erik Strömbäck som kallar sig "sportintresserad genusvetare":

"Hej Lars. Jag såg dig precis på en tv-debatt om Tre Kronor i TV4.

Om du undrar varför kvinnan från Sveriges radio var så sur på dig så kan jag förklara varför. När en man debatterar med en kvinna bör han inte lägga sin hand på dennes axel och säga lite gulligt men bestämt: "nu pratar jag" (det motsatta könsförhållandet är förstås också otrevligt, men förekommer sällan). Detta är nämligen en förminskande strategi, vilken kan fungera på det sättet att tv-debatter oftast handlar om att övertyga tittarna än motståndarna. En bieffekt är dock att många kvinnor kommer att hata dig, även bland tittarna, eftersom många kvinnor har erfarenhet av att bli förminskade i debatter, styrelserumn etc.

Ännu värre blir det för den utsatte om övriga debattörer, som i det här fallet, börjar skratta.

Hade du gjort samma sak om det var jan guillou som satt bredvid dig?

Jag tror inte det, men det är förstås bara en gissning (dock kvalificerad eftersom dina synpunkter har haft en oproportionerligt stor del i mitt liv

p g a sportintresse)."

Tack Erik. Fast jag tror Duncan klarade sig. Och Ekwalls skratt var bara gulligt.

???

Det sägs att alla elitserieklubbar är ute efter att värva Håkan Blogg.

???

Apropå de tre Aftonbladetkvinnornas protest på kultursidan i fredags mot att kallas fittor i mejl - de skulle läsa mejlen jag får. Fitta är ett av de trevligare namn jag får.

???

Att tro att tv-sändningar tar folk från sportarenorna trodde jag man slutade med för 25 år sen. Har min gamle hjälte Tommy Rander sovit sen dess?

???

Det har verkligen varit en backlash för damfotbollen. 1292 såg Älvsjö-Potsdam och 242 såg Djurgården-Hammarby.

Den marknadsansvarige borde få sparken.

Eller spelarna.

Eller varför inte skylla på media som vanligt.

???

Jag är verkligen inte säker på att AIK kan räddas med gamla ikoner från storhetstiden. Det brukar inte funka så.

???

För övrigt undrar jag när Uefa ska vakna om Mats Jingblad attack på domaren Jonas Eriksson. Eller måste Eriksson bli hotad och sen hota med att lägga av först?

lasses lista - här är veckans 10 hetaste svenska sportprofiler

Lasse Anrell