Ringholms bacill skadar idrotten

SPORTBLADET

IFK heter symptomet.

Sjukdomen heter svensk idrott.

Viruset heter Bosse Ringholm.

Det är med fascination och en lättare skadeglädje jag åser Blåvitthärvan som får pizzaekonomin i restaurangvärlden och pokerekonomin i spel-

industrin att verka som företagsekonomi à la Snövit eller åtminstone Bamse.

Skadeglädje eftersom jag ägnat mig mycket åt hockey i tio år och deras kassörer har verkligen haft dåligt rykte och de har ofta gett begrepp som artistskatt och skatteparadis ett ansikte.

Nu är det fina fotbollen som är

i skiten.

Den usla men fina – fina med med Östermalmsuppnäsa – svenska klubbfotbollen som försöker konkurrera med de stora pizzaligorna men inte ens kan konkurrera ekonomisk med den nattsvarta ekonomin i gamla Östeuropa. Det är lite sorgligt, lite tragiskt och lite patetiskt eftersom spelet inte ens är i närheten av att kunna konkurrera.

Så det är inte bara IFK Göteborg – och kanske Elfsborg – som är sjuka. De är ett symptom på hur man försöker behandla sin sjukdom. De är sannolikt inte ensamma.

Idrotten fungerar inte

För sjukdomen heter svensk idrott. En idrott som borde fungera rätt bra, eftersom den har mycket statsstöd och den har Bingolotto och den har sponsorer och den har ganska mycket publik.

Men den fungerar inte.

Kanske beror det på den schizofrena – apropå sjukdomar – uppbyggnaden med en breddidrott och en toppidrott som ska samsas i samma kropp och försöka agera under samma villkor. Hockeyn har lärt sig en del om det – topphockeyn har numera allt mindre likhet med breddhockeyn.

Med fotbollen är det snarare tvärtom – den blöder och den är sedan åratal uppbyggd på en svart och grå ekonomi. Det är lite som på 50-talet när proffs inte fick

vara proffs utan skulle mörka sina inkomster.

Jag gjorde min första intervju om sport på 70-talet med en spelande fotbollstränare i Vara i Skaraborg.

– Blir du rik på det här, frågade jag.

– Nä, jag får ett par tusen i månaden, sa han.

– Vitt? sa jag.

Han skrattade.

– Nä, självklart svart, sa han.

Jag skrev inget. Jag var färsk. Folk skriver sällan trots att man vet. Jag har den senaste veckan pratat med massor av idrottsledare. Alla säger samma sak: svensk idrott är uppbyggd av svarta och gråa löner. Lite svart, lite vitt. Mest svart. Handbollstränare, fotbollstränare, hockeytränare på låg nivå, innebandytränare – nästan alla får betalt svart.

När till och med Bosse Ringholms egen klubb Enskede visar sig ha färdigskrivna kontrakt där det framgår att det finns en svart sida av myntet blir det ju så uppenbart – det här är ett system. Skapat av svensk idrottsrörelse och svensk skattepolitik och svensk dubbelmoral. Idrott är ju lite fint och lite viktigt så där är det okej att fuska.

Men det är det ju inte.

Särskilt i idrott är det aldrig okej att fuska. För då har ju så att säga idrotten förlorat hela sin inre mening och sitt syfte.

Och bacillen heter kanske rent av Bosse Ringholm.

Det är han och hans parti som skapat den här inflammerade situationen.

Skrota dubbelmoralen

Lösningen är att skrota dubbel-

moralen, skrota skatten för idrott,

skapa en taxfri zon för breddidrott och låta all idrott på elitnivå få artistskatt året runt.

Men skrota framför allt lögnerna och dubbelmoralen.

???

Ett tecken på hockeyns och lokaltidningarnas kris i Stockholm: varken DN eller SvD besvärade sig med att åka på Djurgårdens bortamatch i Övik i torsdags.

???

Expressen ägnade hela sin sport-tidnings förstasida i söndags åt att Runars och Carolas son spelar fotboll. Wow.

???

Att skära sig i fingret under avokadoskalning – det är väl sånt man brukar göra inför julcupen i Ryssland – inte inför Karjala Cup?...?

???

Ekwall rensas bort från fotbollsgalan, Wenström rensas bort från fotbollsgalan, Runheim rensas bort från idrottsgalan – herregud det är rena gulagen där borta bland glashusen?... förlåt tv-husen.

???

Milan visade verkligen hur man gör Zlatan dålig.

???

Var på Olympiafest i måndags som SOK arrangerade. Kungen pratade och var som vanligt en stor ståuppare. För att visa att OS går i Turin nästa gång hade man tagit dit en slibbig kille i blank röd skjorta som åmade sig hela kvällen mot en stolpe och en av lärarna från Fame Factory agerade korkad italiensk kock. Ingen skrattade.

Det var på det hela taget ganska pinsamt och fördomsfullt.

???

Andreas Johansson spelar i Malmö?FF 2006.

???

Dags för Mats Hallin att flytta ner i båset igen.

???

För övrigt såg jag, apropå Bamse, i en skivannons i veckan att även han har sålt sig. Bamsehits med Linda Bengtzing. Brummelisa roterar

i sin grav.

lasses lista – här är veckans 10 hetaste svenska sportprofiler

Lasse Anrell