Bara dumskallar lägger ner sånt

Lasse Anrell: Galan blev mer galen än gala

SPORTBLADET

Fotbollsgalan blev mer galen än gala - och nu är det dags att ställa frågorna:

1. Var Zlatan en svikare?

2. Är Jessica Almenäs en bimbo?

3. Ska galan läggas ner?

4. Äter jag kattmat?

Svaren på alla fyra frågorna är nej - hoppas jag

?

Hanna Marklund.

Efterskörden till galan blev rena slagfältet.

Alla skyllde på alla. Ingen var skyldig. Minst skyldiga var tydligen fotbollförbundet. Det är de alltid. Mest skyldiga var - antar jag - Sportbladet. Det är vi alltid.

Några grundfakta som vi borde kunna enas om:

Zlatan hade kunnat komma hem om han velat.

Ingen tvekan. Det var en ledig kväll för spelarna men Zlatan ställde upp på ett ospecificerat sponsorsmöte. Hade Zlatan sagt att han absolut ville ta emot det här priset hade han självklart fått det. Så fungerar hela världen. Vi kan alla få vår arbetsgivare att skydda oss när vi vill. Jag gör det ofta. Zlatan gjorde det i måndags.

Zlatan ville inte ta emot priset. Han blev sur förra året, det sa han öppet. Nu tyckte han nog att han var lite för stor för att bli tillräckligt smickrad av priset. Antagligen har han rätt. Zlatan ÄR större än Guldbollen. Han blev ännu större av att inte komma till galan.

Precis som Hemingway när inte tog emot Nobelpriset.

Var det för att han var sur på Aftonbladet?

Ingen aning. Men förmodligen. Fast förklaringen är kanske enklare än så. Zlatan ville inte framträda på bortaplan. Att stå på en scen och prata - just prata - inför ett etablissemang av surpuppor, kritiker och rövslickare är inte lika självklart som att spela fotboll.

Galan ett varumärke

Ska galan läggas ner?

Självklart inte. Ett program som skapar såna här rubriker kan inte läggas ner. Den är ett varumärke i sig själv, fyllt av skandaler, uselhet, briljans, rubriker, annonsörer, kris och krans, sex och trams, fotbollens eget schlager-SM.

Bara dumskallar lägger ner sånt.

Sabbade Jessica Almenäs för kvinnlig sportjournalistik när hon hade en flashig klänning?

En krönikör i Expressen skrev i torsdags att hon tog ner den till stenåldersnivå. Det är naturligvis nonsens, byggt på sexualskräck och ett åldrad uppfattning om vad som är kvinnlighet och vad som är tv. Tv handlar om att synas. Annars vore det inte tv utan radio eller tidningskrönikor. Jessica gjorde sig själv till huvudsak och det gjorde hon helt rätt i. Hon upphävde tyngdlagen och det har förbanne mig ingen tidningskrönikör gjort sen salig Allan Fagerströms dagar.

Mer Zlatan nästa år

Till nästa år: gör galan ännu lyxigare. Mera flärd, mera sensualism, mera balett, mera fotboll, mera stjärnor, mera budget, mera nakenhet, mera Persbrandt.

Och gärna mera Zlatan.

Äter jag kattmat?

Nej.

Jag gillade sketcherna men jag ansluter mig till Hovets uppfattning som man kunde läsa på en löpsedel förra veckan: KUNGA-FAMILJEN HÅNAS I TV 4. "Kungafamiljen framställs som förståndshandikappade av Hey Baberiba-gänget." Just det. Jag gör det gärna - fast under protest.

Och i mitt och Ekwalls fall är det kanske motiverat, jag vet inte.

Var inte Peppe Eng lite övertänd i galan?

Norska handbollstjejen Randi Gustad utsågs till landets sexigaste men fråntogs titeln när hon vägrade ställa upp på utvik. Här i Sverige blir ingen utnämnd utan att ha sagt ja till såna bilder.

Tidningspriser är skit, sa Zlatans agent Mino Raiola om Guldbollen. Men ursäkta, världens finaste pris "The Ballon d"Or - European Footballer of the Year" - är väl ett typiskt tidningspris.

Mats Persson är sjukskriven, sa de på tv. Betyder det att en man som är misstänkt för skattefusk kan fortsätta lura staten på pengar?

Det var ett väldigt väsen i veckan om att Gretzky skrattade åt Bengt-Åkes syn på NHL:s nya hockey. Men jag såg inga rapporter om var Pat Quinn och vad andra verkligt meriterade NHL-coacher tycker"

Tobias Karlsson är årets handbollsspelare. Hårdare än Håkan Mild.

Nöjesnytt: Ane Bruns Duets är fantastisk. Vinterns Anna Ternheim. Entourage är årets tv-serie. Briljant.

För övrigt ser jag att Robert Laul skriver på sin blogg att jag driver med honom. Jag måste tydligen hitta ett annat sätt att visa min kärlek.

Lasses lista – här är veckans 10 hetaste svenska sportprofiler