Lasse Anrell: Strålande andraperiod - alla slogs med alla

SPORTBLADET

Det var svensk hockeys två tungviktare som drabbade samman.

Det var säsongens bästa hockeymatch.

Det var ännu en seger för HV 71 - den fjärde raka.

Det var en klassisk hatmatch i ordets bästa bemärkelse.

Alla slog alla, alla gnällde på alla och kallade varandra saker som kärringar. Det var känslor och prestige, testosteron och rivalitet.

Eftersom HV 71 vunnit de tre första mötena så var gårdagens match i Jönköping mycket viktig. Viktig för Frölunda som behöver markera att de faktiskt kan slå det lag som är huvudutmanare om årets SM-guld.

Det kunde de inte. De blev allt grinigare för det och i andra perioden urartade grinigheten totalt när Frölunda fick 49 utvisningsminuter. Frölunda vann den perioden med 49-37, men det var också det enda de vann den här kvällen.

Spelet urartade och blev en verklig hatmatch efter att David Petrasek rappat till Niklas Andersson fult, rakt över handleden mitt framför ögonen på  domaren Sören Persson. Det blev ingen utvisning och kanske var det där allt gick snett.

Borde ha gett matchstraff

Mika Hannula stack till Tommy Salo med en klubba i magen, Salo blev vansinnig och hoppade upp med axeln före mot Hannulas ansikte.

Tom Koivisto crosscheckade Mattias Remstam rakt över ansiktet. Det var mycket fult och sånt borde naturligtvis ge matchstraff istället för de här kontrollerade slagsmålen som svensk hockey påstår sig avsky.

Det var en strålande andraperiod. Alla slogs med alla.

Ickevåld vann

Jens Karlsson - Frölundas gamla sparkade buse - vann den bästa fighten. Utan att slå ett slag.  Arto Tukio slog och slog medan Karlsson bara föste undan honom. När Tukio efter ett nacksving ramlat i isen tittade Karlsson bara enkelt, överlägset på Frölundaspelaren och suckade a la Baloo i Djungelboken. Det var en klassisk ickefajt. Ickevåldet segrade.

Så där pågick det i 20 minuter. Isen var ett konstant slagfält och när slagsmålen emellanåt avbröts av hockeyspel så var det ändå kraftiga markeringar det handlade om. Det smällde i vartenda anfall och läkarna i båsen arbetade för högtryck för att få spelarna tillbaka i hyfsat skick. Till och med förra årets buse Johnny Oduya - som i år mest åkt omkring och varit ett tekniskt litet underverk - förvandlades till sitt gamla, något sämre jag och fick utvisning på utvisning, krönt av ett tiominutersstraff som helt ryckte sönder Frölundas försvarspel.

En ganska underbar match

Bäst på isen var Björn Melin som är på väg mot den form han hade när han avgjorde SM-finalerna 2005 - för att sen få sparken från HV (!).

Det var på det hela taget en ganska underbar hockeymatch. Och alla som talar om elitserien som en transporsträcka skulle - om de varit på plats - upptäckt att nu har serien startat på allvar och nu intas de positioner som vi kommer att se upplösningen på 21 april.

Jag tror nämligen att det här var ett genrep inför SM-finalerna. Jag har svårt att se att några andra lag ska kunna utmana HV och Frölunda.

Färjestad har blivit för gamla och mätta och Linköping verkar för andra året i rad ha torpederats av sin styrelse. Att förlora mot Leksand hemma är inget att skryta över. Roger Melin såg inte ut som en vinnarcoach på något sätt i kroppsspråket i går.

Debutanten bäst

Genrep inför SM-finalerna alltså.

Då har förhoppningvis Frölunda fått tillbaka skadade Jari Tolsa, Magnus Kahnberg och Jonas Esbjörs. De behövs. Bäst i går var debutanten Patrik Carlsson.

Å andra sidan var varken Mika Hannula eller Johan Davidsson särskilt bra i HV i går. Hannula spelar helt utan energi och timing sen han upphöjdes till OS-spelare. Plötsligt ser han rädd och försiktig ut. Istället för att agera på instinkt och hunger ser han ut som om han åker omkring och tänker.

På OS, kanske.

Fortsätter han så här måste Bengt-Åke kasta ut honom från OS-truppen.

Men ändå; HV 71 leder på poäng med

4-0.

Det är ett oerhört psykologiskt övertag.

Jag tror man kan säga att HV 71 vann första slutspelsmatchen om SM-guldet i går.

Lasse Anrell