Kampanjen för Tony – en succé

Lasse Anrell: Till och med kungen har anslutit

SPORTBLADET

Folkkampanjen för Jerringpriset 2006 – som startade på den här sidan för en vecka sen– har blivit en fantastisk framgång.

I morgon avslutas kampanjen med en stor gala i Globen i Stockholm.

Till och med kung Carl XVI Gustaf har anslutit och kommer.

Det är en folkrörelse nu.

Folkrörelsen med slagordet ”Jag är inte bitter”.

Folkkampanjen för att Tony Rickardsson äntligen ska få svensk idrotts finaste pris – Jerringpriset

Jag skrev en krönika här förra veckan där jag inte bara berömde de som tävlar med Tony om priset utan också förklarade sansat och pedagogiskt varför just Tony måste vinna.

Gensvaret blev fantastiskt.

Peter Jihde och Kristin Kaspersen lovade på stående fot att leda galan i morgon. Det var mycket generöst.

Kungen kommer också. Han tar lite ledigt från skötseln av sina företag och slinker förbi Globen – allt i akt och mening att vara med och kröna Tony Rickardsson till årets största svenska idrottare.

Läsarna blev eld och lågor.

Jag har fått tusentals mejl från svenskar som omedelbart vill ansluta sig till folkkampanjen. Det är mejl från hela landet. Det finns knappt ett vägskäl där det inte finns medlemmar. Jo, möjligen ett; från Stureplan har jag inte fått ett enda mejl. Däremot de vanliga fånerierna om trimmade mopeder och sånt som det alltid brukar komma när det handlar om speedway.

Kvinnorna i första ledet

Folk har smarta synpunkter.

Många kvinnor står i första ledet. Så här skriver Anna Edberg:

”Läste vad du hade skrivit om Tony Rickardsson i tidningen igår och jag vill bara säga att jag håller med dig. Jag är ett stort speedway-fan och jag tycker verkligen att han förtjänar att vinna!! Han var ju outstanding i år, och varit i världstoppen i över tio år. Så jag har gjort som du skrev och ringt som en galning och kommer så att göra även på måndag!

Heja KUNG-TONY!”

En del är drastiska. Så  här skriver Johan Erixson:

”Har varit speedwayfrälst i 30 år, vid 12 års ålder såg jag min första VM tävling på Ullevi när Anders Michanek segrade. Det vore väl fan om inte Tony ska få Jerringpriset efter alla år av världsklass samt framgångar. Jag tror att (hoppas inte) svenska folket inte fattar vilka prestationer Tony har gjort. Köpte en ny tv igår, den åker ut genom fönstret om inte Tony får priset.”

Birgit Berggren har en principiellt viktig fråga:

”Jag är en kvinna, plus 50, som är motorsportintresserad sedan ungefär tio årsåldern. Jag tycker att motorsporten alltid varit missgynnad och tyvärr bara fått uppmärksamhet då det händer olyckor, så nu är det på tiden med lite positiv uppmärksamhet.

Vad vore då mer på sin plats än att vår stora speedwaykung får ta emot priset av konung Carl XVI Gustav. Jag kommer att rösta varje dag lita på det. Jag hoppas att inte Tony behöver bli bitter efter Idrottsgalan.

TILL SIST EN UPPMANING TILL ALLA MOTORSPORTTOKIGA” RÖSTA FRAM TONY!”

Fjortisarna gynnar Zlatan

Lennart Andersson i Kristinehamn har en taktiskt genomgång:

”Jag är helt enig med dig om att nu är det dags att vi med ett riktigt idrotts-hjärta och -hjärna samlar oss till ett ordentligt folkuppror: ”Jerringpriset till Tony Rickardsson”.

Det är vi som passerat de 30 som måste ta vårt ansvar och se till att rösta ner alla ”fjortisar” som sannolikt kommer att använda julklappstelefonen till att lägga sin röst på Zlatan. (Det är förmodligen det enda namn de känner till av de nominerade). Jag tycker det är vår skyldighet att se till att inte Tony R går in i framtiden som en bitter man.

Telefonkedjan är startad.”

Inte bara kungen är med.

Robert Gustafsson är också med.

Han delar gärna ut priset till Tony.

Tror jag det.

Tänk att få slippa att inte vara bitter längre.

Så, svenska folk: anslut er till folkkampanjen.

Så här går det till: omröstningen om vilka fem som ska bort är avslutad. I tv-sändningen i morgon kväll startar den igen. Med nya än så länge hemliga nummer.

Ni vet vad ni ska göra.

Ring och rösta.

För den urtråkiga objektivitetens skull tar jag med ett avvikande mejl. Fredrik Axelsson skriver:

”Jerring Priset till Tony? Men kära nån, skall inte det gå till någon/några som håller på med en idrott. Att köra runt i en sandlåda med en trimmad moped är inte idrott!

Vilket nummer har Kajsa? Så jag kan ringa det så många gånger som det behövs för att hon skall vinna.”

För övrigt har jag har länge tyckt att IFK Göteborg mest påmint om en operett, men nu ser jag att både kandidaterna som ny ordförande kommer från Göteborgsoperan så då hade jag väl fel.

Lasse Anrell