En i högsta grad värdig vinnare

Lasse Anrell delar ut Kent Finell-priset

SPORTBLADET

Ni har säkert sett programmet. Det dök upp som en vårvind på ZTV. Några nördar som släpptes fram och fick chansen att vara med i tv trots att de var gulligt tafatta och charmigt klantiga.

De tog hela Sverige med storm.

I dag får de Kent Finell-priset – grattis ”Studio Virtanen”.

Det är med andra ord dags för utdelningen av Sveriges äldsta och mest prestigefyllda tv-pris.

Priset som är uppkallat efter den legendariske radio och tv-mannen Kent Finell – en gigant på de små ytorna.

Det här priset är kantat av tv-historia. Här finns några av de stora ögonblicken. Och några av de något mindre. Men det kännetecknande är att det är ögonblick som berört tittarna; ibland kanske lite mer än programmakarna själva önskat.

Upprepat succékoncept

Juryn för priset samlades klockan 07.30 i morse. Och 47 minuter senare var det historiska beslutet fattat. En enda självklar vinnare hade utsetts. Juryns motivering lyder så här:

”2006 års vinnare av Kent Finell-priset är Studio Virtanen i TV8 och ZTV.

Starkt att våga upprepa succékonceptet från FCZ där man lät några totalt världsfrämmande nördar helt utan bollsinne få en egen bollplan för att uppfylla sina drömmar och innersta mardrömmar. Det blev ju så lyckat – trots att de aldrig lärde sig spela fotboll. Eller kanske just därför.

Studio Virtanen är en ren och skär dröm. Marknadsfört som en  grandios talkshow, med gäster i toppklass, kommer det kväll efter kväll som en innantilläxa med en uppsättning av gäster av yppersta dignitet som alla heter Jonna och bara det är ett genialt tema; Jonnha Berg, Jhonna Strage, Jonhna Wahlström, Jonna Sima, Jhonna Rosenfeldt med flera. Genialt och kongenialt i en härlig blandning.

FCZ var så där charmigt som det bara kan bli när man tillåts göra nånting man inte riktigt behärskar. Det fungerar här också. Le Charme, som de säger på tv-festivalen i Cannes. Feel good-tv som vi säger på svenska.

Hela programmet är en talpedagogs våta dröm. Konnässörer av god talkshow vet att uppskatta en programledare som verkligen tänker igenom varje stavelse; så mycket att han ibland tar dem två eller tre gånger, som för att understryka vikten.  Alla talar svenska. Särskilt Jonna.

Hisnande perspektiv

Spännande är det också att fylla programmet med vältaliga gäster som alla sannolikt skulle vilja ha – och klara av – en egen talkshow, stundtals nästan lika bra som programledaren.

Det ger ett perspektiv som ibland blir både hisnande och eftertänksamt. Alla skulle inte våga ta in gäster som fyller ut rutan själva. Virtanen vågar. Det är modigt.”

Juryns arbete är avslutat. Well done, som Letterman brukar säga. Vi säger så.

???

Patrick Ekwall hånar Svennis och kallar honom en kåt värmlänning. Ekwall ska passa sig. Hade det inte varit för kåta värmlänningar hade jag överhuvudtaget inte existerat.

???

Vladimir Orzagh är den enda spelare jag vet som haft effekt två gånger om. Först när han kom och fick fart på Luleås förstakedja. Sen när han drog till NHL och hela Luleå lyfte sig. Orzagh-effekten – dubbelt effektiv.

???

Bättre för övrigt att vara en kåt värmlänning än en frigid skåning som inte förstår sig på kvinnor och sport. ”Tjejer-Kan-Se-Fotboll-På-Tv-Roland”, ”Pingishjärnan-Inge” och så ”Moralens-Väktare-Patrick”. Vilken vecka för Skåne.

FOTNOT:

Tidigare vinnare av Kent Finell-priset är Kaj “Videobeat” Kindvall,  Leonard “Zorro” Eek,  Staffan “Måndagsbörsen” Schmidt,  Bengt “Öresound” Grafström,  Peter “Stjärnsmällar” Alm, Ana “Jakobs steges kåta katolik” Martinez, Jan “Svensktoppen” Önnerud,  Maria “Känslornas Einstein” Scherer,  Kari Storaekre och Åke Wilhelmson för “Sånt är livet”, Björn Andresen och Lil Terselius för kärlekssagan i “Det var då”, Göran Skytte för “Skytte”, Clabbe “100 år av pubertet” af Geijerstam, Jan Guillou för intervjun med Björn Borg, Charlotte “Hur knullar apor” Permell, 2000 års version av Robinson, cheerleadersarna på TV 4-sporten för handbolls-EM och VM, Christina Jutterströms och Leif Jakobssons stora Leif-Juttan-tal och förra året TV 3:s Avspark

Lasses lista – här är veckans 10 hetaste svenska sportprofiler

Lasse Anrell

ARTIKELN HANDLAR OM