Halva lagen skulle sitta inspärrade…

SPORTBLADET

Vilka spelare i slutspelet

skulle spärras in för olaga hot om de hamnade i domstol?

Förmodligen alla utom Johan Davidsson.

Andreas Jämtin?

Definitivt.

Det var mycket snack om att spelare skulle tas om hand efter förra matchen. HV 71:s Jämtin var i toppform. Han hade mosat ett näsben på en Moraspelare. Det räckte inte. Han skulle få fler mosade, tydligen.

Snack?

Absolut.

Trevligt?

Nej.

Men ibland tycker jag att fotbollen är så himla fin.

Och ibland så fruktansvärt...provinsiell.

Ta domen mot Frölundaspelaren Erkan Saglik till exempel. Än en gång fegar fotbollen ut.

60 dagsböter för att sparka en örebroare i ansiktet.

Inte mycket att snacka om, kanske. men det är just det det är. Det är en upprörande dom som tingsrätten i Örebro fattat.

Händelsen inträffade nämligen på en fotbollsplan. Örebro mötte Frölunda och Saglik blev knuffad, sur, förbannad och tappade greppet. Instinkt säger en del. Hämnd, säger en del. Tingsrätten säger att det mycket väl kan ha varit så att Saglik hade "fog för att tro att han var utsatt för ett brottsligt angrepp i form av ofredande eller möjligen ringa misshandel när han låg på marken."

Ändå dömdes han.

Åklagaren tyckte han skulle fått fängelse. Fyra månader.

Fotbollens dömande parter sa inte så mycket. Fyra matchers avstängning.

???

Den här veckan kom också domen mot hockeyspelaren Sami Torkki som skallat en motståndare - också det under match.

På sin vackra om än en smula torra hockeyprosa skriver disciplinkommittén:

"Så som framkommit av utredningen har Sami Torkki gjort sig skyldig till en skallning, som dock inte är av det grövre slaget. Skallningar av detta slag föranleder enligt fast praxis ytterligare påföljd utöver den automatiska avstängningen. Disciplinnämnden finner att Sami Torkki skall vara avstängd en tid motsvarande en match."

En match för en skallning. Inte mycket att tjafsa om alltså.

Ett rimligt straff, om nån skulle fråga mig. Det händer mycket fult under en hockeymatch, folk slår sig, folk får hjärnskakningar, folk får ont.

Spelare tacklar varandra, en del tacklingar sätts in just där man vet att motståndaren har ont. Sånt händer. Det är en del av krigföringen.

Men Sami Torkki gick för långt. Han utförde det som på fotbollsspråk kallas "en huvudrörelse". Det får man inte. Man får inte skalla varandra. Trots att man har hjälm.

Tingsrätten i Luleå eller Linköping har inga synpunkter på det här. Skulle de ha det skulle förmodligen Torkki spärrats in. Och alla hockeyspelare som slåss och tacklas och medvetet gör varandra illa skulle spärras in som psykopater.

Men det fattar hockeyn att så kan man inte göra.

Men det är hockey.

Fotbollen har en annan syn på saken. I alla fall böjer den sig för samhällets syn på idrott. Där blev frågan om Sagliks ganska försynta spark i ansiktet en rättssak. Domstolen dömde. Och de inblandade tycker nu att man inte ska överklaga domen. Lars-Åke Lagrell var visserligen lite småsur men han väljer att inte tvinga fram ett överklagande.

Jag förstår honom inte. Han borde värna om elitidrottens rätt att själva klara ut var gränserna går. Annars skulle nämligen inte idrotten överleva.

???

Varje gång samhället dras in i idrotten förlorar - idrotten. När domstolar fattar beslut typ Bosman förlorar idrotten makten över sig själv, när domstolar börjar behandla stämningar från dopningsdömda och skadeståndskraven börjar närma sig miljardsummor förlorar Wada möjligheter att arbeta.

Och så vidare.

I går kom dessutom ett beslut att schweizisk domstol upphävt en avstängning av tyske stjärncyklisten Danilo Hondo.

Att Saglik inte vill överklaga kan jag förstå. Han vill gå vidare. Han vill inte bli en följetong. Han slapp fängelse. Han har en ny säsong att tänka på.

Men Lagrell borde värna om idrottens rätt att stifta sina egna regler.

Annars är riskerna uppenbara; varför ska domstolar tillåta hårt spel, tacklingar, varför ska boxning vara tillåtet, varför ska rally få förekomma. Som exempel. Idrott handlar ju just om det; rätten att testa gränser - utanför samhällets strama och ofta fega gränssättningar.

Tänk er Stefan Schwarz i en domstol.

Hemska tanke.

Eller Per Ledin.

Huvva.

I slutspelstider skulle halva lagen bli inspärrade för olaga hot.

Och Tobias Enström? Grov allmänfarlig vårdslöshet? Mordförsök? Kanske.

Övergrepp i rättssak?

Va?

Jo, för ett år sen tacklades han vårdslöst bakifrån av Mathias Johansson mot sargen med hjärnskakning som följd.

Låt den randiga domarn döma.

???

För övrigt anser jag att det är straff nog för Erkan Saglik att han spelar i Sundsvall i superettan i år.

Lasses lista - här är veckans 10 hetaste svenska sportprofiler