Royal League – en korkad idé

SPORTBLADET

De säger att det handlar om moral.

Det gör det inte.

De säger att det handlar om fotboll.

Det gör det inte.

Det handlar om pengar. Det handlar aldrig om moral. Det handlar alltid om pengar.

Det har varit en bråkig vecka.

Pizzabagare och pizzaadvokater har bråkat och hotat. Den olympiska rörelsen har fått sitt varumärke vidbränt.

Men det har också handlat om Royal League.

Jag läste i fredags i DN att Royal League kanske ska läggas ner. Så kan det gå.

Tv-bolagen sa att de skulle satsa i fem år. De pytsade 250 miljoner. När jag och några till ifrågasatte hela idén och försiktigt påpekade att Sverige är ett land med så kallad vinter och att det finns logiska och meteorologiska skäl till att man därför inte spelar fotboll här på vintern kallades jag bakåtsträvare och målades ut som en fara för den nordiska kungliga fotbollens framtid.

Kanal 5:s vd Manfred Aronsson var argast. När han fick frågan i en intervju i Dagens Industri om vilka han hatade svarade han:

–Ingen – hat förblindar. Däremot kan jag bli extremt jävla förbannad och långsint på folk som jag verkligen känner mig lurad av i jobbsammanhang. Just nu är jag sur på Lasse Anrell som kallar sig sportkrönikör på Nordens största sporttidning och inte fattat varför Royal League är det viktigaste som hänt svensk fotboll sen ISPR-avtalet 1997.

Nu hotas alltså Royal League av nedläggning. Avtalet är femårigt men kan brytas. Utan tv-pengar – ingen liga, hur kunglig den än är.

Svinkall vinter

Royal League hade otur. Första året startade den under en extremkall november. Andra året var hela vintern svinkall. Jag såg straffläggningar i tio minusgrader. Det var parodiskt. Halva Hammarby och Djurgården är illa skadade. Man kan inte utesluta att det i flera fall beror på Royal League.

När tv-bolagen nu drar sig ur pratar de inte om hur viktigt det är att utveckla svensk fotboll. Nu pratar de om dåliga tittarsiffror. Bara 100?000 tittar på en normal match med exempelvis Djurgården. Det ger inga pengar. Och ger det inga pengar finns det naturligtvis ingen anledning att värna svensk fotboll, om jag förstått saken rätt.

Semifinalen mellan Djurgården och Lilleström visades därför i en obskyr ickekanal utan att särskilt många visste om det. Kanske lika bra det. För den matchen värnade inte svensk fotboll. Jag såg den och det jag undrade var om svensk klubbfotboll har råd att visa upp sig och bli totalt utspelad av en norsk klubb.

Den matchen var definitivt inte bra för svensk fotbolls rykte.

Men det handlar kanske inte om moral heller.

Royal League var en rolig idé.

Korkad men rolig. Hade den fungerat hade den kunnat bidra till svensk fotbolls utveckling. Jag skrev inför starten att jag starkt misstänkte att den enbart skulle attrahera klubbarnas huliganer och naprapater. Det gjorde den. Men inte lika mycket som jag befarade. I alla fall vad gällde huliganerna. Det kanske var för kallt till och med för att slåss.

Massiv satsning

Naprapaterna däremot har uppskattat Royal League. Aldrig förr har de haft så mycket att göra. Aldrig förr har de känt sig så behövda.

Om satsningen på att utveckla nordiska fotboll skulle varit seriös skulle den naturligtvis bestått av en stark inomhusliga. Det hade varit realistiskt.

Men det hade kostat andra pengar. Det finns inga inomhushallar i Sverige. Stockholm har noll hallar. Göteborg noll. Malmö noll. Det är patetiskt.

En massiv satsning på inomhushallar vore det viktigaste som kunde hända svensk fotboll sen ISPR-avtalet 1997.

Eller hur Manfred?

???

Men hela pizzakrisen är ju ett sorgligt exempel på att idrott på den här nivån har väldigt lite med moral att göra. Nästan varje gång en makthavare synas så tror jag det ser ut så här. Pampar skyddar alltid sina pengar och sin makt.

???

SVT 24 får mycket beröm för sin satsning på att vara ”slutspelskanalen”. Men varför är bara två av de 44 matcherna som sänds från damernas slutspel?

???

Hammarby åker ur ettan, AIK tar över Hammarbys tränare, Djurgården vandrar vidare i dödsskuggans dal – dags för ett (1) Stockholmslag i hockey snart?

????

Jag trodde SVT hade inskrivet i sin policy att verka för jämställdhet...?

???

Det mest intressanta med nyheten om Eunice Barbers bett på en polisman var ju att det finns idrottare med ett brinnande samhällsintresse. Heja Eunice.

???

För övrigt anser jag att Sverige plötsligt känns väldigt mycket 80-tal: J-O Waldner vinner pingis-SM, det debatteras om abort är mord, Carola vinner schlager-SM och Mats Olsson skriver krönikor i Expressen om att han vill bo i New York...

Lasses lista – här är veckans 10 hetaste svenska sportprofiler

Lasse Anrell