Riksbusarna blev snabbt mjukisar

SPORTBLADET

Det var en ganska turbulent vecka för Per Ledin.

För att inte tala om för Emil Kåberg.

Under en vecka var de busar, blivande kåkfarare, rasister, riksmjukisar, svenska mästare och till sist representanter för den nya trenden "mjukhomo".

Foto: JIMMY WIXTRÖM
"MJUKHOMO" Den redan klassiska bilden på Per Ledin och Emil Kåberg.

Jag tror att vi var ganska många som skrattade när Rickard Wallin drog i gång ramsan "Kåbergs flickvän heter Per Ledin" på guldfesten i Karlstad och förtjust förklarade att det kanske låg nåt i den... he he.

Jesper Mattson gjorde likadant på torget och 15 000 skrålade i den numera klassiska ramsan.

Var det kul?

Ja, det var det nog. Det gick kanske lite fort bara. Borta var diskussionen om rasism och hets mot folkgrupp. Glömda var rubrikerna i kvällspressen över två hela sidor om att Per Ledin hotas av ett strängt fängelsestraff.

Det var lite hårdvinklat, kanske...

Det blir antagligen inte ens åtal. Kanske blev det inte ens en polisanmälan.

I stridens hetta

Jag fick mejl från en bekant till Per Ledin som berättade att Ledin mycket väl vet vad en tattare är. Han känner några. Men i stridens hetta säger man saker. Ledins vän var inte sur, inte det minsta. Och fängelse blir det ju inte.

Ledin viftade frenetiskt på mig i omklädningsrummet efter guldmatchen där han satt med fyra burkar Ramlösa. Han har hela slutspelet varit en kul kille. En person som tagit kritik och gett kritik. Han var den första att håna mig för min medverkan i Rampfeber. Jag bjöd omedelbart in honom till baletten.

-Jag kan inte, måste ta hand om mina barn du vet..., svarade han.

Det var det han ville prata om efter guldet. Jag hade skrivit att han var en riksmjukis som laddade upp inför SM-finalen med att vanka runt hela natten med sjuka barn. Jag hyllade honom. En kille som tar ansvar. Men kanske inte den perfekta uppladdningen för en slashing från Tommy Salo.

Ledin mörkade

Eller en guldmatch. Ledin hade vankat så mycket att han fick kramp efter två perioder, sa han då.

Nu sa han:

-Du, det handlade inte om det, det handlade om knät, jag skadade det rätt illa.

-Du mörkade, alltså?

-Ja.

-Skyllde på barnen?

-Ja.

Han flinade. Ville gärna berätta. Tyckte kanske att präktproppimagen blivit lite för stor.

I Dagens Nyheter berättade han i går att frun blivit sur över det jag skrev. Hon gör ju allt hemma. Trots att hon är gravid. Så kan det gå. Salo kan man reta - men akta dej för frugan, Ledin.

Sen vidtog guldfotograferingen som skulle resultera i den numera klassiska bilden på honom och Emil Kåberg. De målades i guldfärg. Rasande snygga. De båda fotomodellerna var inte direkt ovilliga att posera. En puss, kanske? Lite hand där? Bar bringa där?

Briljanta bilder

Det blev ju alldeles strålande bilder, signerade Jimmy Wixtröm.

Jag visade dem för Andrés Esteche - gayikon och analytiker - han tyckte de var briljanta. Jag visade dem för Tina Thörner. Kartläsare. Hon blev vansinnigt förtjust. Men hennes syrra väntar å andra sidan barn med Emil Kåberg, så hon är jävig.

Och så kom analysen i Dagens Nyheter. Amelia Adamo kallar trenden "mjukhomo". Det tror jag Ledin och Kåberg kommer att gilla. I alla fall Wallin och Mattsson.

Amelia tyckte att det är bra att idrottskillar klär av sig. Hon tyckte däremot att det är lite synd att idrottstjejer inte får klä av sig utan att få skit för det.

???

Bästa storyn om trashtalk hörde jag i veckan.

Den är färsk och lyder i i något censurerad version så här:

En mycket känd elitseriespelare har en flickvän som varit otrogen och det kom till två Färjestadspelares kännedom. De tog kontakt med killen som haft sex med tjejen, tog reda på alla detaljer, alla ljud tjejen använde sig av (?) och vid varje tekning i slutspelet fick hockeystjärnan höra prov på flickvännens sexvanor.

Han gjorde inget bra slutspel.

???

Jag kan avslöja en mycket stram detalj från kulisserna på Rampfeber. När Tina Thörner skulle åka med redaktionsbilen för transport till Arlanda åtog hon sig att visa vägen för den orutinerade chauffören. Världen bästa kartläsare navigerade dock inte bättre än att de körde vilse...

???

Känns lite som om Nicklas Wikegård allvarligt utmanar Nollan Karlsson på tv-sporten om titeln Sveriges Sämsta Tippare. Hans två huvudtips i år är små klassiker:

1. Tre Kronor överlever aldrig kvartsfinalen i OS med det försvaret.

2. Färjestad överlever aldrig kvartsfinalen i SM-slutspelet med det laget.

Särskilt kul är det att hans nya tipsvinjett på tv-sporten heter "Wikegård vet".

???

För övrigt anser jag att rätt låt vann.

Lasses lista – här är veckans 10 hetaste svenska sportprofiler

Lasse Anrell