Lugn, Lagerbäck – det är faktiskt ännu värre i Norge

SPORTBLADET

OSLO. Det ska fan vara landslagstränare.

Jag trodde att Lars Lagerbäck hade ett tufft jobb.

En tids vistelse i Norge har lärt mig att här är det ännu värre.

Det är verkligen inte som förr i fotbollsvärlden.

Maurinho förlorade ansiktet när han sågade Gallas på ett sätt som saknade alla proportioner.

Lyssnade på engelska kommentatorn Richard Williams på The Guardian som sa en sak som jag först trodde var menat som ett skämt men som jag sen förstod är obehagligt nära sanningen:

– Gallas-affärern visade att Mourinho inte hade en mamma som lärde honom att det bästa sättet att ta en förolämpning är att överse med den.

Tvärtom, massiv vedergällning är det som gäller, och kanske är det vad som Lagerbäck noterat. Att gå en kvällspromenad är naturligtvis inget som är ett stort problem. Men nånstans finns det en gräns. Nånstans måste man tysta snacket om att man själv är en fegis som inte vågar bestämma.

Hemskickad – underbart

Jag satt själv i Nyhetsmorgons sportpanel och babblade om att svensk fotbolls nya varböld var att Zlatan egentligen inte platsar och att Lagerbäck inte vågar peta honom.

Det hade inte gått ett dygn innan han till och med vågade skicka hem honom och på ett symboliskt sätt be honom dra åt helvete.

Det är ju faktiskt ganska underbart.

Nu vet alla att man måste lyda regler.

Nu vet alla att Lagerbäck bestämmer.

Ingenting var – eller åtminstone är – som de flesta av oss bedömare trodde.

Fast ibland undrar jag om jag haft fel hela tiden.  

– Jag diskuterar inte laguttagningar med spelarna, sa Lagerbäck och det säger kanske en del om umgänget inom elitidrotten. Man petas, men får aldrig veta varför. Pojklagens duttande med talangerna avbryts av att en total tystnad från coacherna.

Det är också något att lära sig leva med.

Att sura är ett dåligt svar

Nu hoppas jag också att det är slut med fjanteriet med att Zlatan och de andra beter sig som fjortisar så fort det närmar sig en journalist. ”Inga kommentarer” är fortfarande ett lysande svar på sånt man inte vill prata om. Att gå eller sura är dåliga svar. Amatörmässigt, som Zlatan skulle uttryckt det. Tvinga dem gå mediaträning.

Jag pratade med norska kollegor.

Norge har startat EM-kvalet bra med två raka segrar. Åge Hareide är coach. Två segrar – ändå har han ett litet helvete och blir totalsågad.

Dagbladets Morten Pedersen hånar honom för att han efter två segrar blivit fegare än nånsin.

”Varför så impotent, Åge” är rubriken och krönikan berättar storyn om ett Norge som förlorade sin tro på landslaget efter misslyckandena med att ta sig till de stora mästerskapen. Nu vill de gärna återgå till tron att de är en nation för världstoppen.

Tillbaka till skyttegravarna

Hareide försöker uppenbarligen stoppa det. Tillbaka till skyttegravarna. Drillofotboll. Pedersen hånar honom och talar om att Hereide sa sig vilja ha ett nytt och hårigare Norge med stake och putande byxor under nationalsången (han skriver faktiskt så).

Slut med det nu. Kvar finns fegheten, statistiktuggandet, baissandet. Hereide hånas för att han uppenbarligen skulle varit nöjdare om laget förlorat första matcherna, för då kunde ingen kräva nåt av dem i resten. Det låter nästan svenskt, om ni frågar mig.

Hareide bemötte gnället och sa att journalister med förkärlek för statistik kanske borde bli revisorer.

Maradona sa mycket roligt, inte bara om kvinnliga blonda journalister, i Oslo.

– Jag ångrar ingenting i mitt liv, utom det som gjort mina döttrar ledsna, sa han apropå kokainmissbruket.

Det var nästan som om höra Patrik Sjöberg hos Patrick Ekwall.

13 åkte fast för dopning i Tour de France, tolv hade medicinska ursäkter. Franska myndigheterna säger att man är MYCKET förvånade över att så oerhört många cyklister i världsklass har läkarintyg på åkommor som gör att de får använda förbjudna dopningssubstanser.

Kim Källströms min när han blev utbytt i onsdags – den sa allt om Kim och jag kan inte annat än säga att jag allt mer älskar hans öppna känsloyttringar.

Trelleborg och Brommapojkarna i allsvenskan sänker seriens varumärke med åtskilliga hundra miljoner.

Trelleborg och BP på väg upp i allsvenskan. Kan inte Lagrell döma dem till poängavdrag för att de är för tråkiga?

Det märks att Henrik Larsson varit borta från Sverige ett tag. Tomas Ledin på födelsdagspartyt... gosh. Inte ens Lagrell, 79, skulle valt Ledin... jo, det skulle han kanske, ja...

Lasses lista – veckans 10 hetaste svenska sportprofiler