Förbundslallarna nobbade Marta

Umeås IK:s skyttedrottning Marta var inte nominerad.
SPORTBLADET

Som vanligt tog det hela veckan att smälta Fotbollsgalan.

Min favoritreaktion kom från TV 4:s presstjänst som konstaterade att eftersom galan inte fått så usla recensioner som tidigare år så skulle de nog fortsätta med den.

Det är en makt som jag inte vill ha och som skrämmer mig...

Det största problemet med årets upplaga visste vi ju dessutom om redan före galen:

Juryn med prominenta namn som Lars Lagerbäck hade gjort ett katastrofalt jobb. Vore Lagerbäck lika usel som coach som han är som jurynisse skulle han på sin höjd fått nöja sig med att coacha Gimonäs.

Hur ska man annars förklara det bisarra i att Fredrik Ljungberg av Sportbladet och förbundet valdes till årets svenska fotbollsspelare men inte till årets mittfältare avd den andra Lagerbäck-juryn?

Det är lallarnivå, om ni frågar mig.

Sånt kan idoltidningar ägna sig åt, men inte såna som vill tas på allvar.

Dessutom var ju Ljungberg inte ens med bland de tre kandidaterna till årets mittfältare. När Ola Wenström protesterade la man till en gubbe – plötsligt fanns det plats för fyra kandidater (!). Ljungbergs bjöds in med armbågen.

Lallare, som sagt.

Så kan man sköta en cykelverkstad, men knappast en miljardindustri som ju faktiskt fotbollsvärlden –och reklamtv-världen – är.

Och samma sak med damernas priser: Lotta Schelin är säkert jättebra och antagligen Sveriges bästa fotbollsspelare – men årets anfallare är hon inte hur man än räknar.

Det är Umeås Marta. Hon var inte ens inbjuden som en av tre kandidater.

Tyvärr fanns det uppenbarligen ingen Ola Wenström där som satte sin plats på spel och protesterade. Kvinnorna fick fortsätta med tre kandidater. Och ingen Marta. Anette Börjesson försvarade nomineringen av Asthildur Helgadottir med att hon varit viktig för sitt lag (!).

Jag säger bara: lallare.

Viktig för sitt lag... i så fall vill jag nominera Hammarbys kokerska fru Verner.

Lallare. Avgå alla.

Nytt folk krävs

När jag jobbade med Grammisgalan i två år var det ungefär lika pinsamt. En jury på tre, fyra muppar bestämde allt. Den ena värre pristagaren än den andra fick gå upp på scenen. Live i tv. Nu sitter det sex gubbar och gummor och väljer och vrakar - och det gör det skitilla. Ska Fotbollsgalan leva vidare måste juryn göras om, sparka alla, in med smarta människor, in med fler, in med folk med en uppenbar känsla för stil.

Men det finns fler frågor att ställa:

Vem var det i juryn för Guldbollen som läckte att Ljungberg skulle vinna så att spelfirmorna tvingades stoppa spelet? Var det nån på Sportbladet eller på förbundet? Vem har precis köpt en ny Ferrari? Kan det vara Papi Raul... förlåt Laul... eller Lagrell?

BP:s kliv upp i allsvenskan var årets bragd skrev rubriklystna DN. Va? Ett ihopköpt lag med en enda egen produkt, hur blir det bragd?

Var TV4-inslaget med en sur Reine Almqvist i själva verket resultatet av ett taskigt ihopklipp av olika uttalanden som inte hörde ihop med frågorna?

Vad tyckte vi om Sladjan?

Han ser lite ful ut i tv. Lite sladdrig både i analys och kropp. Överhuvudtaget förstår jag inte längre vad han gör där. Som kille som höll koll på datorn var han kul, som expert på allt blir han lite för nördig. Ungefär som när Paolo Roberto skulle debattera allt med alla. Luktar Jihde-projekt lång väg.

Är man dessutom inte mer streetsmart än att man inte fattat att man får säga precis som vad som helst i mellanmjölkens land utom att kvinnor är feta, platsar man inte.

Ut med Sladjan. Be honom tjocka på sig.

Smaken är som baken...

Vad tyckte vi om Jessica?

Bra. Lite konstiga ben, kanske. Lite som målstolpar. Men varför är det ingen som diskuterar Adam Alsing? Varför var han med? Har han mer anknytning till fotbollen än Sladjan har det till fetma?

Låt alternativmupparna Wenström och Ekwall göra galan nästa år – så får vi se om deras humor pallar för stor gala.

Humor, ja...?

Det är svårt. Jämför min recension av sketchen om kanalen ”TV 4 Teddy Lucic” med Expressens Mats Olssons.

Olsson: ”Ett lysande exempel på lågmäld men briljant humor”

Anrell: ”TV4-sporten som sämst; platt, intern, överkäck, obegriplig.

Det handlade om samma humorinslag. En av oss saknar uppenbarligen humor...

Skönaste kommentaren hade Suzanne Sjögren efter Sladjans recension av hennes kropp:

– Vem fan är han?

För övrigt fick jag också migrän och förlorade praktiskt taget synen av Fotbollsgalan. Så det så.

Lasses lista – här är veckans 10 hetaste svenska sportprofiler

Foto: GUNNAR SEIJBOLD

Lasse Anrell

ARTIKELN HANDLAR OM