Åre – en märklig mix av Stockholm

SPORTBLADET

ÅRE. Det är ett konstigt ställe.

Alla pratar stockholmska.

TV 4:s lokalnyheter i rutan kommer från TV Stockholm. Det är säkert ingen tillfällighet.

Det finns ungefär 1 127 ställen som serverar kaffe latte. Ibland ser man inte pisterna för alla kaffe latte-plejs.

Äter lunch som består av ”Falaffellbuffé inclusive kaffe latte”. Känner att min kaffe latte-mage börjar bli lite lätt impregnerad.

Alla här i byn verkar jobba med att antingen sälja kaffe latte eller lägenheter. Det finns hur många mäklarbyråer som helst. Alla Årebor måste har flyttat för länge sen eftersom en lägenhet här kostar 2,5 miljoner och nu ska den centerpartistiska kommunen sälja ut även hyreslägenheterna så att de sista Åreborna tvingas flytta miltals bort och pendla, muttrar några gamla reliker jag träffar.

–Finns det svensk kaffe, frågar jag.

–Vi vet inte, svarar de.

Samerna här i trakten gnäller över att de för lite uppmärksamhet i VM. Anja har ju sameblod i sina ådror, men inte ens det ger särskilt mycket draghjälp. Berättar för min kompis Hebbe att Anja är same. Han tror mig inte. Alla samer bor inte i kåtor. En del bor i Monaco.

Miljöchock

Jag antar att alla Årebor borde gnälla lite. De bor i baracker några mil från city. De borde vara rädda för att kommunen inom kort styrs som en filial från Stockholms borgliga kommunstyrelse. Då kanske de kan sitta här med sina kaffe latte och räkna pengar och undra vad som egentligen hände när kommunen sålde ut barnen med badvattnet, eller hur man nu säger i mäklarkretsar.

Det finns mycket designaffärer här också.

En heter Norrmalm. Där handlar stockholmare fina lampor till sina bostadsrätter. Lamporna kostar sju tusen kronor.

Kommunens miljöchef i Åre gnäller över att VM är en miljöchock.

Jag förstår honom. Även jag fick en chock över miljön när jag kom hit. Slask och kyla och dieselaggregat överallt i en märklig sörja.

Kommunens miljöchef är vansinnig över att alla sponsortält värms upp av enorma dieselaggregat som frustar ut koldioxider som 86 flygplan. Hade klimatetförändringarna varit en lika populär mediagrej nu som för ett par månader sen hade de fått stänga Åre-VM akut. Nu skriver bara lokalmedia om det. Några är dessutom sura för att Audi får sponsra VM. Audi är en av väldigt få biltillverkare som vägrar satsa på miljövänliga etanolbilar.

Tycker ni som jag att det varit ett väldigt gnäll om vädret här i Åre?

Det är väl inte så himla kallt. Det är inget att gnälla om.

Ingen mössa – men luva

En kollega till mig gick ut i sin blogg och deklarerade sin klädsel:

”Ett stycke långkalsonger, ett rejält ylleunderställ, en vatten och vind-resistent Kappa-jacka och en riktig jacka och överdragsbyxor framställt just för VM med ”oslagbara värmefunktioner”. På toppen en varm mössa, proffshandskar på händerna och fötterna i ett par strumpor, ett par yllesockar och ett par monsterpjäxor som kostade 1 400 spänn och som enligt försäljaren skulle klara fyrtio minusgrader.”

Hon frös ändå.

Inomhus.

Jag har på mig:

Strumpor från Dressmann, bär dem på andra dagen, de blir lite mer resistenta då, inbillar jag mig. Ett par Caterpillarskor jag köpte i Budapest men som blivit förstörda en gång på ett vinter-OS, jag minns inte vilket, ett par jeans av märket Marlboro, instoppade i strumporna, ett par termobrallor jag snott av en son, en skjorta av märket Polo, en tröja av märket Marlboro, ett par kortkallingar av märket Dressmann och en jacka av märket Boomerang som jag fick vid OS i Turin av min chef. Någon mössa har jag inte men väl en luva på jackan. Några handskar äger jag inte heller men fickorna fungerar bra.

När man inte måste anteckna.

Så gnäller jag inte heller.

Övertänd

VM-chefen Lars Lindqvist frågade om det var ett uttryck för försenad pubertet att jag satt i TV 4:s morgonsoffa utomhus på ett isblock i 30 minusgrader i fredags – barhuvad.

Jag är tyvärr benägen att ge honom rätt där. Det var inte så smart. Man blir lätt fåfäng här i Åre. Hans Fahlén – son till en Årelärare – satt i samma panel. I jeans. Jag blev lite övertänd av det.

Går ner i hotellrestaurangen för att dricka te för att bota mina nedkylda halsmandlar. Det finns två sorters te. Earl Grey och Söders Höjder. Huvudstaden börjar kännas lite för nära. Är Stockholm strängt taget något annat än en förort till Åre ...?

Ser på tv att Stig Strand sitter med termobyxor på sig – inne i tv-studion. Funderar på att ha samma strumpor i morgon också. De känns nästan färdigimpregnerade nu.

Anordnar en tyst minut i presscentrat för Anna Nicole Smith. Begränsat intresse.

Störtlopp. Inställt. In i dimman.

Lasses lista - här är veckans tio hetaste sportprofiler