Anrell: Färjestads hockey – det är scandal & beauty på samma gång

SPORTBLADET

Jag hade tänkt skriva en krönika om att nu känner jag igen Linköping.

Nu ser de ut som det lag som spelade SM-final förra året:

Persson briljant – Mårtensson osynlig.

Fast sen ser jag tabellen och tänker att herregud, det här börjar ju likna katastrof för Norrlandshockeyn.

Något att skriva om …

Sen ser jag Mikael Johanssons straff och Andre Lakos snuskiga klubbgest och det vore ju också något att skriva om …

Det får bli en pyttipanna av allt.

Linköping först.

Matchen mot Frölunda var på många sätt briljant. Äntligen får man se den här hårda, fysiska och intensiva farthockeyn som man längtat efter hela det här krampaktiga året när elitserien faktiskt tappat rätt mycket i kvalitet.

LHC var överlägset. Vann skotten med förkrossande 40–23 och visade prov på allt det där som gjorde dem till vinnare så länge i slutspelet.

Mattias Weinhandl var strålande. Mikael Håkansson dominant och elak.

Men framförallt var det två andra som visade att de vill vara med nu när det börjar dra mot slutspel. Niklas Persson - förra årets gigant i slutspelet - var lagets bästa spelare. Att han fick avgöra med sitt vackra mål i öppen bur var ingen slump. Han är lika bra som för ett år sen.

Gunnarsson gjorde årets tavla

Tomas Surovy har varit sådär tidigare i år, men nu visar att han börjar hitta rätt i positionerna med Joakim Eriksson och Fredrik Emwall.

Och gnället på backarna som jag och många andra ägnade oss åt inför säsongen och framförallt efter den patetiska 9–1-förlusten mot Brynäs –?det kan tystna nu. Janne Karlsson har fått dem att arbeta lugnt och metodiskt.

Och Carl Gunnarsson –?som gjorde en av årets tavlor vid Tomi Kallios mål –?var t o t a l t oberörd av den missen och spelade vidare som om inget hänt. Och avslutade med en passning i världsklass till Niklas Perssons segermål.

Såna teflonskallar är det som bygger starka hockeyspelare.

Och eftersom jag tycker att LHC spelar lika bra som förra slutspelet tror jag de har alla chanser att gå till final i år igen.

Dessvärre för laget har Tony Mårtensson hittat sin finalform onödigt tidigt i år. Inte en poäng på tre matcher nu. Jag minns när det senaste hände …

Frölunda var okej i sitt bortaspel, väntade ut misstag, gjorde knivskarpa omställningar. Men ett lag som ska gå till final måste nog våga anfalla lite – även på bortaplan. Dessutom är de katastrofala i powerplay. 13 procents utdelning duger inte.

Jag tippade Frölunda som svenska mästare inför seriestarten.

Det bli de inte.

De går inte ens till final.

Norrland suger.

Det är dessvärre en realitet nu.

Norrlandslagen besätter de fyra sista platserna i elitserien. Mora, Luleå, Brynäs, Skellefteå är hopplöst illa ute. Timrå har varit en tröst, men de är stadigt på väg ner till de andras nivå och har förlorat fyra raka nu och Frölunda påstås vara på väg att sno deras sportchef Kent Norberg.

Modo däremot håller stilen.

Efter en kort svacka är de nu på väg upp mot absoluta toppen igen. De klarar sig utan Foppa, och det var ju å andra sidan aldrig aktuellt, annat än i media, säger de initierade. Heja Norrland, heja Modo.

Så Färjestad.

Scandal och beauty.

Tänk om det är Mikael Johansson som är årets fynd i svensk hockey. Widell, Klasen, Larsson, Brunnström – de är alla mycket bra, men Johanssons väg från fjärdelinen till dribblingskedjan med Brunnström och Åslund till den nuvarande med Rickard Wallin och Pelle Prestberg är en fantastisk utveckling. Hans teknik är strålande, spelsinnet utsökt och skridskoåkningen av hög klass.

Han gör poäng i varje match nu.

Och straffen.

Herregud. Jag vet inte om den var hundraprocent regelmässig, men den var ju förbanne mig lika vacker som Foppas och Kenta Nilssons.

Nästa gång kanske vi talar om att göra en Mikael Johanson.

Kungen av Arvika har skapat en helt ny formel för att förödmjuka målvakter.

Andre Lakos hittade sin metod för att förödmjuka domare. Jerk off till domare är ingen bra idé.

Men tittar man på bilderna så ser man ju att domaren borde förstått att Lakos faktiskt var på himla skojsigt humör.

I det läget blir ju matchstraff lite …

…?jerkaktigt, det också.