DÖDSRYCK

Anrell: Så mycket hjärta har inte funnits i Luleå sen guldåret –96

Foto: scanpix
fingervisning? Saravo och Skrbek i Luleå har fått slutspelsvittring.
SPORTBLADET

I ett av målen stod målvakten som så sent som i Hockeykväll i SVT hyllades som elitseriens bästa.

Han gjorde årets tavla och lobbade in ett mål – över sig själv.

I ett annat mål stod en målvakt som beskrivits som en av elitseriens sämsta och beskyllts för att vara orsaken till sitt lags kris.

Han gjorde en osannolik match och räddade 40 skott – och alla de skotten var farliga.

Det är bara några veckor sen vi skrev att Södertälje var klara för kvalserien. Knappt hade vi skrivit det så vann SSK match efter match.

Nu slåss de om en slutspelsplats.

Sen var Mora mest avsågat i hela världen och Sportbladet – gamla kära, sansade Sportbladet – publicerade en dödsannons över Simons stolta lagbygge.

Knappt hade vi skrivit det så vann Mora match efter match och nu slåss de kanske till och med en slutspelsplats.

Så tanken på att förutspå hur det här ska gå är snart omöjligare än att spela på Lotto.

Wikegårds fel enda som är säkert

Det enda man med säkerhet vet är att så fel som Niklas Wikegård tippar – så illa tippar ingen annan. (Han sitter just nu i skamvrån med sitt tips om att Brynäs tar SM-guld i år – det kan jag garantera att de inte gör. Gör de det lovar jag att äta upp Marie Lehman...)

Djurgården-Mora bjöd på en osannolik förstaperiod där Mora skapade två solklara målchanser i första bytet där Bastiansens line visade Bremberg att det var Mora som tänkte föra den här matchen.

Efter tio minuter hade Mora 8–0 i skott och 1–0 i mål.

Sen blev matchen en uppvisning i långsamt tempo. Det gav Djurgården en ledning med 3–2 och det såg ut som om stockholmarna fått stopp på Moras formtopp.

Fick Salo att framstå som stabil

Då hade vi inte räknat med Daniel Larsson.

Det han gjorde vid kvitteringen fick förbanne mig Tommy Salo att framstå som ett under av stabilitet. Larsson vispade till pucken mot sarghörnet. Snedträff och pucken dalade elegant över Larsson själv – in i mål. Man skulle väl skratta om inte målet blev så betydelsefullt. Larssons tavla kan avgöra slutstriden – och liv eller död för ett eller flera hockeylag. Så allvarlig var den.

Larsson är en klassmålvakt. Men han har gjort flera så här konstiga saker i år. Någon borde nog tala med honom om säkerhetsspel. Eller köpa honom ett par nya linser.

Den mest intressanta matchen var ändå Frölunda–Luleå.

Där hette dagens målvaktsparadox Gusten Thörnqvist.

Det var efter matchen mot Brynäs som jag kläckte den intressanta teorin att Luleå mycket väl kan ha elitseriens tre sämsta målvakter.

Sen dess har mycket hänt. Krisen har fördjupats. Luleå har blivit så pajasaktigt att de stundtals bytt målvakt två gånger per match för att dölja krisen. Myllyniemi är knäckt. Modig blev knäckt redan i höstas när han petades.

I det darrande blå skitskåpet kliver då den gamle nervvraket Gusten Thörnqvist fram – och spelar briljant. Som en bred Henke Lundqvist tar han allt.

Efter tolv minuter ledde Frölunda skotten med 9–2. Strax efter gjorde Luleå 1–0 genom ett smart backskott från Saravo som styrdes i mål. Samme Saravo som fick börja dagen med att läsa i Sportbladet att han ska lämna Luleå för Linköping. Jag satt och undrade om han verkligen borde spela resterande matcher för ett Luleå i total kris. Jag hade fel. Han behövs. Och han spelade med hjärtat. Kanske mer än innan avslöjandet.

Oerhörd offervilja

Saravo var en av 20 spelare som visade upp ett hjärta för Luleå som jag inte sett sen 1996.

Det fanns inte en spelare som inte gick av isen med värk i någon kroppsdel, inte en spelare som inte tog stryk, inte en spelare som inte likt en Omark eller Harju låg i drivor framför egen målvakt och täckte skott med sina tänder.

För Frölunda var inte dåliga.

De satte upp ett osannolikt tempo och kunde ha vunnit med fem–sex mål.

Om inte Luleås spelare offrat sig så som de gjorde.

Om inte Gusten Thörnqvist tagit allt. Skotten slutade 40–14.

Enda buropen i Scandinavium kom efter 6.58 i tredje efter ett något misslyckat powerplay.

I övrigt tror jag faktiskt att Frölundas publik är stolta över hemmalagets insats. Det borde den varit.

Hur det här går?

Ha ha ha, ni skojar va? Inte ens en flock vilda Marie Lehmän skulle kunna få mig att tippa igen...

FAKTA

Rysaren

Skellefteå: 64 p

Återstående matcher: Brynäs (b), Luleå (h), Linköping (b), HV71 (h), Modo (b).

Kommentar: Har just nu sista slutspelsplatsen, men laget är långt i från på säker mark. Nyckelmatcher mot Brynäs och Luleå här näst. Dåliga resultat där och kvalserien lurar runt hörnet.

Södertälje: 62 p

Återstående matcher: Luleå (h), Linköping (h), HV 71 (b), Modo (h), Frölunda (b).

Kommentar: Såg ut att vara på väg mot säker mark, men efter förlusten senast är laget indraget i bottenstriden på allvar. Har klart tuffaste avslutningen, med bland annat Linköping, HV 71 och Modo.

Luleå: 60 p

Återstående matcher: Södertälje (b), Skellefteå (b), Djurgården (h), Mora (b), Timrå (h).

Kommentar: Ett lag som är svårt att förstå sig på. Har – trots att Törnqvist höll nollan i går – målvaktsproblem. Har kanske den enklaste avslutningen, på papperet. Totalt oberäkneliga.

Mora: 59 p

Återstående matcher: Färjestad (b), Timrå (h), Brynäs (b), Luleå (h), Linköping (b).

Kommentar: Har en svår avslutning med tre topplag på programmet, men Mora är i bäst form av bottenlagen. Möter både Brynäs och Luleå, segrar där kan räcka långt.

Brynäs: 57 p

Återstående matcher: Skellefteå (h), Djurgården (b), Mora (h), Timrå (b), Färjestad (b).

Kommentar: Stort jubel efter segern senast mot Södertälje. Spelade inte i går, men tappade ändå två placeringar i tabellen. Får det tufft. Hoppet ställs till lagets mer erfarna spelare.