Varför babblar Kyrö nu?

SPORTBLADET

Nu rivs alla såren upp igen.

De självklara frågorna vi måste ställa är de här:

Varför babblar Kari-Pekka Kyrö om det här just nu – sju år efter att det hände?

Vilken roll hade svensken Bengt-Erik Bengtsson? Var han ansvarig för försök att mörklägga affären?

Lahtis-VM 2001 är sannolikt den nordiska idrottens värsta skandal.

En hel nation fick brallorna nerdragna – vid det VM som skulle bli dess största stund.

En hel värld skulle se den finska idrottens triumf. Istället fick den se dess skam.

Ingen som såg det kan glömma bilderna på idrottarna när de satt på podiet vid presskonferenserna och skulle förklara det de inte kunde eller ville förklara.

En tragedi – och kris för en hel idrott

Det var en nationell tragedi samtidigt som det var en kris för en hel idrott och inledningen på den kedja av händelser som skulle kulminera vid OS i Salt Lake City där skidåkare som Mühlegg och Lazutina åkte fast – samtidigt som den svenska stjärnan Per Elofsson knäcktes.

Allt det där vet vi. Det vi aldrig riktigt fått veta är hela vidden av fusket:

Fanns det exempelvis någon sanning i Virpi Kuitunens envisa intyganden att hon trodde dopningen var sockerlösning?

Varför bröt hon loppet i Brusson på ett så misstänkt sätt?

Det är sådant man pratat om i skidkretsar. Folk har haft olika teorier, den ena mer lik en konspirationsteori än den andra. Att såren aldrig riktigt har läkts – särskilt inte i Finland – är det ingen tvekan om. Lathis är Finlands eget Salt Lake City. Myllyläs ögon lika sorgsna som Per Elofssons.

Därför är det inte så konstigt att det är finska medier som själva grävt i det här såret.

På frågan om varför det kommer nu finns inget riktigt givet svar.

Kyrö är en förmögen man

Mina finska kontakter säger att det knappast finns ekonomiska orsaker för Kari-Pekka Kyrö att göra ett utspel nu.

Han är en förmögen man numera, ingen vet exakt hur han blivit det, men det talas om Nokia-aktier. Han äger flera fastigheter i Jyväskylä och enligt uppgift planerar han att lämna Finland för att försöka få jobb i skidbranschen i något av de mindre framgångsrika nationernas landslag, Kroatien har nämnts som ett alternativ.

En tänkbar förklaring som det spekuleras i är istället att han är allmänt bitter på skidbranschen i allmänhet och den finska delen i synnerhet. Kyrö drivs av en övertygelse att även de svenska och norska åkarna var dopade med hemohes 2001, men att de blev varnade i tid och hann rensa bort spåren.

Väninnan är avstängd på livstid

Direkt utlösande faktor just nu är – enligt samma teorier – att hans nära väninna sedan flera år, Kajsa Varis, åkte fast i vintras för dopning i sin nya sport skidskytte och nu är avstängd på livstid.

Är Kyrö rättshaverist? Kanske.

Värd att tas på allvar? Tills motsatsen bevisats – ja.

I Kyrös världsbild finns det bara två sorters skidåkare och det är inte de som dopar sig och de som inte dopar sig utan de som åker fast och de som inte åker fast. Jag delar inte den åsikten.

Däremot delar jag han åsikt att dopning varit vanligare än testerna visat. 2002 kunde man se med amatörögon att Mühlegg var dopad när han körde ifrån Per Elofsson. I Lahtis gick inte det. Men proven gav istället sina tydliga svar.

Vilken roll Bengt-Erik Bengtsson har i den här historien är mera svårtolkat.

Sanningen måste fram

Han var längdchef i internationella skidförbundet och om Kyrös uppgifter stämmer att han direkt gick in och manipulerade tävlingar för att hjälpa till att dölja dopning är det en jätteskandal. En av skidsportens allra största någonsin.

Å andra sidan behöver inte höga blodvärlden betyda dopning. Skidåkningen har en ganska generös syn på gränsvärden på grund av höghöjdsträning och olika förutsättningar beroende på var de tävlande bor.

Ett krav är självklart i dag: sanningen måste fram och internationella och svenska skidförbundet måste utreda anklagelserna mycket seriöst.

För Charlotta Kallas huvudkonkurrent Virpi Kuitunen är den här historien obehaglig.

Jag har aldrig för en sekund trott på sockerlagsstoryn.

Det tror jag inte någon annan gjort heller.

Dags att utreda den också. Det handlar om skidsportens och en av dess största stjärnors heder.