SKÄRPNING!

ANRELL: Det är alldeles förbannat för mycket, nyktra till – alla

SPORTBLADET

Mitt under brinnande fotbolls-EM kommer en skandal till på ett helt annat håll.

Och en till.

Herregud, nu måste det vara nog.

Inför moraliskt körkort för alla svenska elitidrottare.

Fredrik Brembergs fylleskandal var den sista och – hoppas jag – den droppe som fick bägaren att rinna över, inte bara i hans egen alkoholbruk utan också i tålamodsreservoaren hos de svenska elitklubbar som betalar alla dessa stjärnor hundratusentals kronor i månaden i lön.

Fet lön – för att de ska vara föredömen, bland annat.

Bremberg satt i bilen och sov och sen blev det stökigt när polisen kom.

Det förvånar lite. Bremberg brukar inte vara den våldsamma typen. Men ett brutalt uppvaknande en midsommarmorgon kan kanske få den bäste ur balans, vad vet jag.

Dåliga förklaringar

Händelsen är naturligtvis en godbit för en duktig advokat.

Bremberg satt i sin bil. Hans promillehalt är okänd ännu, men han och hans advokat har en del att jobba med i att ta tag på en rimlig förklaring till hur han hamnade där. Särskilt som ett vittne såg honom köra bilen.

Jag har avsuttit många rattfyllerättegångar. Den vanliga förklaringen brukar vara att säga att den åtalade drack i väntan på något. Polis, kanske. Fylleångest, kanske. Det brukar vara dåliga förklaringar. Eftersupningsprovets resultat brukar få advokatyren att nyktra till.

Den gångna säsongen har visat prov på det här gång på gång; idrottsmän som klantat till det.

I midsommarhelgen var det rallyföraren Daniel Carlsson i Värmland som ställde till det rejält. Aktiv i környkter.nu (!) satte han sig i sin bil och körde – klart onykter.

Det är så pinsamt så att inte ens Sven ”Ren idrott” Nylander kunde gjort det värre.

Vi har haft Matthias Månsson som bråkade med en kvinnlig polis, vi har haft Dick Axelsson som tjafsade med en manlig polis. Vi har haft ledarna Jan Karlsson som bråkade med vakter, och Bo Andersson som fick kylas ner med pepparspray av poliser.

Sportbladets kartläggning visar att elva aktiva inom elitidrotten på hög nivå skämt ut sig och sina lag på mycket kort tid.

Två ledare dessutom.

Det är för mycket.

Det är alldeles för mycket.

DET ÄR ALLDELES FÖRBANNAT FÖR MYCKET.

Ta fram en grundkurs

Jag vill inte framstå som någon moralkakehetsare – jo det vill jag, förresten. Det är kanske just precis det jag vill:

Skärp er.

Ryck upp er moraliskt.

Nyktra till – alla.

Jag tycker dessutom att alla elitklubbar i alla stora sporter ska inför ett moraliskt körkort med en utbildning värd namnet i hur man beter sig.

Riksidrottsförbundet med den genuint nyktre och moraliske Mikael Santoft i spetsen borde ta fram en stram och tydlig grundkurs i hur man beter sig.

Det här borde sen vara grunden för alla klubbar som skriver på avtal med elitidrottare. Det skulle kunna gälla alla som har en lön som överstiger förslagsvis 10 000 kronor i månaden. Har man såpass bra betalt ska man förbanne mig sköta sig och inte sätta sin klubb klistret.

En grundbult borde vara att inte dricka alkohol dagarna före match.

Ett annat borde vara att alltid uppträda nyktert och anständigt bland folk.

Ett tredje borde vara att alltid lämna bilen hemma när alkohol ska intas.

Har råd med taxi...

Svårare än så är det kanske inte. Idrottare på den här nivån har råd med taxi. Även Bremberg.

Han tjänar ett par hundra tusen i månaden och det räcker till taxi ända till Östhammar.

Jag vet att det finns en del klubbar som har såna här avtal.

Det är bra.

Övriga brukar säga att de litar på sina idrottares omdöme.

Det skulle jag sluta med. Idrottare verkar ha ganska dåliga omdömen.

Just nu skulle jag säga att det mesta tyder på att svenska elitidrottare har jävligt dåliga omdömen.

FAKTA

Senaste årets fylleskandaler inom idrotten

17 juni 2007: Brynäsforwarden Mathias Månsson hamnar i bråk med en polis utanför en nattklubb i centrala Gävle. Enligt åtalet ska landslagsspelaren hotat polisen genom att skrika: ”Jag ska fixa dig”.

Månsson åtalades för hot mot tjänsteman och dömdes till dagsböter.

15 juli 2007: I samband med att Linköpings forward Niklas Persson ska avisas från nattklubben Lucky House i centrala Leksand uppstår bråk. Vakterna känner sig hotade och sätter handfängsel på Persson.

Vakterna anmäler Persson för våldsamt motstånd, våld och hot mot tjänsteman. Även en av Niklas Perssons vänner lämnar in en motanmälan mot vakterna.

26 augusti 2007: På väg hem från en restaurang hamnar Linköpings och tidigare Tre Kronor-tränaren Janne Karlsson i bråk med vakterna utanför en nattklubb i centrala Linköping. Karlsson misstänks ha tagit strypgrepp och hotat döda vakten. Han är åtalad för hot mot tjänsteman.

8 september 2007: Nuvarande Brynästränaren Niklas Czarnecki, som då tränade Bofors, stoppas i en nykterhetskontroll. Czarneckis utandningsprov visar 0,32 promille.

– Jag hade druckit sex, sju öl kvällen före, men ingen sprit. Jag trodde att det var grönt, säger han till Sportbladet.

1 januari 2008: Vid tolvtiden på nyårsafton grips Halmstads mittfältare Dusan Djuric när han kör bil på en cykelväg i central Halmstad. Utandningsluften innehåller 0,24 promille alkohol – mer än dubbelt så mycket som lagen tillåter. Djuric erkänner att han druckit åtta öl under kvällen och natten.

– Jag är mycket ångerfull och besviken på mig själv och mitt agerande.

26 januari 2008: I samband med en svensexa på nattklubben Heartbreak Hotel i central Gävle hamnar Djurgårdens klubbdirektör Bosse Andersson i bråk med vakterna. Andersson omhändertogs av polis ochfick tillbringa natten i fyllecell.

14 februari 2008: AIK-stjärnan Dulee Johnson grips av polisen utanför nattklubben Soap Bar i närheten av Stureplan i Stockholm. Ett blodprov visade att han hade åtminstone 1,76 promille alkohol i blodet.

Johnson är åtalad för grovt rattfylleri och olovlig körning.

2 april 2008: I samband med Färjestads avslutningsfest hamnar målvakten Christopher Heino-Lindberg i bråk med sin målvaktstränare Erik Grankvist utanför en nattklubb. Vakterna tvingades ingripa och sätta handfängsel på stjärnmålvakten innan de tillkallar polis.

– Det var jävligt onödigt att det blev som det blev, säger Heino-Lindberg.

12 april 2008: Djurgårdens landslagsforward Dick Axelsson hamnar i en ordväxling med två poliser i centrala Stockholm. Enligt polisrapporten ska Axelsson ha sagt ”Jag hatar snutjävlar”. Han fördes till fyllecell och fick sova ruset av sig.

22 juni 2008: Rallystjärnan Daniel Carlsson, som grundade trafiksäkerhetskampanjen környkter.nu för att stävja rattfylleriet, försöker fly när han stoppas i en trafikkontroll. Han erkänner att han hade alkohol i kroppen då han stoppades.

– Det finns inget försvar för vad jag gjort, skriver Carlsson i ett pressmeddelande.

ARTIKELN HANDLAR OM