De smarta äldre herrarna manövrerade ut nykomlingarna

SPORTBLADET

ÄNGELHOLM. Jodå, Kenny Jönsson spelar mycket och dominerar totalt i Rögle.

Men Mattias Timander spelar faktiskt ännu mer och dominerar minst lika mycket i Modo.

24:28–23:35 till Mattias och regissören bakom Modos SM-guld är tillbaka i rollen som Modo behöver honom i.

Vad ska man säga om matchen?

Rögle förlorade – trots att man gjorde en andraperiod som var den kanske bästa som något lag gjort i årets lite krampaktiga elitserie.

De smarta äldre herrarna i Modo manövrerade ut de mindre gamla, smarta och rutinerade spelarna i nykomlingarna. Redde ut stormen från andra perioden och avgjorde med ett mål i tom bur.

Och det som kanske kan bli årets mål i elitserien.

Per Svartvadet gjorde en åkning i slow motion från egen zon och fintade bort fyra spelare – eller ja, fintade och fintade, någon av dem flyttade väl snarare på sig, kanske av ren artighet, det var lite svårt att avgöra. Sista mannen gjorde Svartvadet – en annan av regissörerna bakom SM-guldet för två år sen – genom en tunnel.

I Rögles hall of shame finns för all framtid de som var på isen då: Daniel Johansson, Mads Bödker, Sebastian Karlsson, Christofer Löfberg och Peter Lorentzen.

Shame on you. Nästa gång det kommer en kille sakta åkande mot mål; testa att tackla honom lite, grabbar.

Hade anledning att le

Hur länge sen är det du gjorde mål efter att ha fintat bort fyra spelare, frågade jag Svartvadet efter matchen.

– Hmm, det är nog 20 år sen. I Sollefteå. Det var bara Timander som var med då. Han var grymt imponerad, sa Svartvadet leende.

Han hade anledning att le.

Giganten Timander också.

Tre poäng är vad den här serien handlar om just nu, när så många av de rika lagen är i rekordtidiga kriser. En poäng blev fyra för Modo och laget arbetade sig fram till arbetsro. Och de gjorde det så som det brukar se ut. I en normal elitserie. En sån där nykomlingar trummar på, går bort sig och förlorar med uddamålet.

Ungefär så.

Det var inte fullsatt i nya ishallen. 4 933 var 162 färre än i lördags mot Färjestad. Det var lite märkligt och mycket synd. Rögle hade nog behövt mera stöd. Nu verkade laget närmast chockat i förstaperioden av de många tomma stolarna.

Rögle har en roadtrip nu till Luleå.

– Där har jag aldrig varit, sa Kenny Jönsson.

Och man glömmer det ibland. Det är många spelare i Rögle som knappt spelat i elitserien tidigare. Som Kenny som varit världens bästa back men som nu får gå in i en ny roll. Det innebar bland annat att han ställde sig framför målvakten i powerplay. Så back han är. Han var bra på det också, även om det inte ledde till något mål.

Bäst i Rögle?

Kenny Jönsson var majestätisk. Mattias Tjärnqvist var fantastisk defensivt men det syns att han inte är lika van i rollen som offensiv forward.

Men allra roligast tycker jag att de kanadensiska bröderna Abbott är. Hårda, energifyllda, roliga och alltid fokuserade på målet. De var fantastiska i andraperioden när Rögle pressade konstant de första 15 minuterna. Det var bara tillfälligheter som gjorde att de inte kvitterade.

Kan vara bästa värvningen i årets elitserie.

Modo då?

Bitarna börjar sakta falla på plats. De har tränat annorlunda i år mot tidigare och tagit en stor risk genom att inleda serien kraftigt nertränade.

Det syns faktiskt. Spelet går väldigt långsamt. Ibland såg det knappt ut som elitseriespel, så långsamt och hafsigt såg det ut i går.

– Jag tyckte att våra spelare såg lite trötta ut på slutet, sa en oroad coach Fredrik Andersson efter matchen.

Match mot Frölunda i morgon. Ett lag som fortfarande är i kris.

Hur ser de ut, frågade Per Svartvadet när vi pratade efter matchen.

–Livrädda, svarade jag.

Livrädda?

–Ingen vågar föra pucken. Och dom har en ung back som heter Erik Karlsson, jättetalang, som tar väldiga risker.

– Mmm... såg det, sa Svartvadet tankfullt.