Det låter som en schablon – men LAGET imponerar

Foto: Foto: SCANPIX
Stephen Dixon, Andreas Dackell och Ola Svanberg jublar efter 5–4-segern mot Modo.
SPORTBLADET

GÄVLE. Brynäs vann igen och laget som jag tippade skulle komma sist i årets elitserie toppar tabellen.

Rättvist? Absolut.

Varför? Låt mig försöka förklara varför jag inte tror att det enbart handlar om den oerhörda glädjen över att slippa Pavel Brendl.

Jag vet att det finns två enkla förklaringar till Brynäs oväntade succé:

4 Alla så kallade ”experter” är feltippande idioter.

Det är den vanligaste förklaringen i Gävle, tror jag mig veta.

4 Pavel Brendl förstörde moralen i laget förra säsongen, möjligen med viss hjälp av Leif Boork.

Men tyvärr, ingen av förklaringarna räcker, kanske stämmer de inte ens.

Men först: Brynäs spelade stor hockey i går. Det var faktiskt en upplevelse att se hur alla deltog och verkligen spelade som ett lag.

Jag vet att även det låter som en schablon, men i går var det väldigt tydligt att det verkligen handlar om Laget Brynäs. Det fanns inte en kvadratcentimeter is som Brynäs-kollektivet släppte frivilligt. När någon spelare gick bort sig täckte en annan upp. Boxplayet fungerade hundraprocentigt med ett par olika uppställningar, särskilt gillade jag den med Niclas Andersén, Björn Danielsson, Mads Hansen och Lars Jonsson som verkligen kvävde Modos powerplay.

Och det var naturligtvis ingen tillfällighet att det var under ett boxplay som Brynäs Stephen Dixon gjorde 4–1 just när Modo var på väg att komma in i matchen.

Modo bortspelade i period två

Men det fanns två frågeställningar efter matchen som var omöjliga att undvika.

Dels frågan om varför Modo är så ojämna under matcherna. Jag har sett dem i fyra matcher nu och det är mycket märkligt hur de i perioder spelar fantastisk hockey, men i andra perioder spelar lika dåligt som... ja, som Frölunda eller Luleå.

– Kanske beror det på att det är säsongsstart, sa Modos tränare Harri Rindell.

Det duger dock bara som ursäkt. I andra perioden i går var de konstant bortspelade av Brynäs. När de inte gick bort sig själva.

Men Modo levererar ändå när de måste. Att köra över Djurgården hemma, till exempel, är sånt som skapar arbetsro.

Men det mera intressanta i går var ju frågan om varför Brynäs förvandlats från ett tippat bottenlag till ett topplag.

Jag var på upptaktsträffen inför årets säsong där Brynäs nya huvudcoach Niklas Czernecki sa att han sett saker under kvalserien i våras som han inte gillade.

Han har vägrat svara på frågan om vad han menade med det. Han muttrade något om Brendl på en träff i Gävle nyligen, och i går fick han frågan igen efter matchen.

Han hann inte svara.

Harri Rindell svarade åt honom:

– Han har ingen Brendl i år.

Om jag inte hörde alldeles fel sa Niklas Czernecki något mumlande om ”bland andra”.

Man kan ju tycka vad man vill om det där. Att prata skit om folk som lämnat klubben, som Brendl. Han gjorde trots allt de mål som räddade Brynäs kvar i elitserien. Och man kan ju tycka att det är lite elakt att säga att Mathias Månsson inte enbart spred bra vibrationer kring sig i truppen förra säsongen.

Men det var nog så.

Månsson var inte längre den rollspelare Brynäs behövde. Han tacklade ju inte ens.

Nya Brynäs är faktiskt mycket sevärda.

Daniel Widing har plötsligt hittat en fantastisk form. Den speed och energi han hade i går höll hög landslagsklass.

Niclas Andersén är en briljant ung back. Ännu en värmlänning som inte spelar i Färjestad, precis som Peter Nolander som burit Brynäs försvar några år.

Janos Vas, hårdför och skicklig ny ytterforward från NHL:s restlager.

Det kan räcka långt, Brynäs

Stephen Dixon, 23-åring som vunnit JVM för Kanada men stagnerat och nu får en nytändning i Brynäs. Strålande i går och kan mycket väl vara en av elitseriens allra bästa värvningar i år.

Och så ungdomskedjan med Emil Sandin i spetsen. De var bra redan förra året, men oftast bara fick spela några minuter per match. Nu får de spela mycket och de sprider energi och briljans kring sig.

l l l

Kan det bära hela vägen för nya Brynäs?

Det är faktiskt inte omöjligt. Laget är ungt och hungrigt och alla delar jobbar för varandra. Dessutom har de seriens bästa målvakt. Det brukar räcka långt.