Skaffa er ett liv – lägg ner CHL

Foto: FOTO: BILDBYRÅN
Ett skämt? Det finns inget behov av fler hockeymatcher, menar Sportbladets krönikör Lasse Anrell. Det är Champions League ett tydligt bevis på.
SPORTBLADET

SKELLEFTEÅ-PARIS. Det här var veckan när Henrik Larsson blev stjärna (?) i innebandy, Lars-Åke Lagrell blev komiker (?) och Zlatan blev historisk.

Viktiga händelser alla tre.

Men det som fick mig att haja till mest var tv:s tittarsiffra för landskampen Holland–Sverige.

Har svenska folket slutat bry sig om fotbollslandslaget...?

Det var bara 240 000 som såg matchen.

På Kanal 9 men ändå. Även så små kanaler brukar folk hitta till numera när de verkligen bryr sig. I viktiga målgruppen 15-39 år sågs matchen av 2,8 procent. Resten var ointresserade.

Det har gnällts en del i höst om diverse olika meningslösa turneringar i hockey där Tre Kronor spelar. Till och med hockeykramare som Wennerholm och Wikegård – de heter alltid nåt på W – tycker att det spelas för mycket hockey. Och då är det illa, skulle jag vilja påstå.

Men eländet sågs ändå av alldeles för många i SVT.

Pinsamma CHL

Träffade LHC:s klubbchef Johan Hemlin i Skellefteå och han var djupt missnöjd över lagets insats i Champions Hockey League. Värdelöst, suckade han. Laget är utslaget och det blir svenska lag hela tiden. På de 15 senaste CHL-matcherna har svenska lag bara vunnit två.

Pinsamt, suckade vi ihop och sen gick LHC ut och körde över Skellefteå. Mycket imponerande gjorde de det de var tvungna till i seriefinalen på bortais.

Dåligt, men självklart, tänkte jag.

Jag tycker nämligen att själva produkten CHL är pinsam. Det är väl en sak att starta en storklubbsliga i fotboll, där det verkligen finns riktiga storklubbar, men där framförallt själva sporten inte är överexploaterad.

Det finns knappast något behov av f-l-e-r matcher i hockey –herregud, lagen spelar redan tre matcher per vecka i elitserien. Hur ska någon vettig, sunt tänkande människa kunna hetsa upp sig över e-n m-a-t-c-h t-i-l-l? Hur ska någon kunna hetsa upp sig över att LHC får möta Zürich Lions?

Ingen, hoppas jag.

Ingen som inte är i ett akut behov av vård – eller möjligen ett liv.

”Lägg ner skiten”

Hockeyn är ett offer för sin egen överexploatering och inte ens tv- pengar eller journalister eller ens sådana som Hemlin, Wikegård och Wennerholm kan dölja det.

Därför har jag ett enkelt förslag:

Lägg ner CHL. Lägg ner skiten. Gå ner till rimliga två matcher per vecka i elitserien. Gör elitseriematcher till en fest på annat sätt än att man får supa till där i sober miljö.

Lägg ner de löjliga landslagsturneringarna så hinner elitserien med programmet. Anpassa er efter den ekonomiska krisen. Det är ganska gott om utrymme på läktarna redan... det blir ännu värre när krisen blir riktigt djup nästa år.

Apropå fest var veckans finaste hockeypoesi de här raderna från Tomas Ros:

”Hörde vid lunch i dag att Jämtin var klar för Linköping.

Satt på Undici med Tomas Brolin när jag fick sms-et.

Kunde knappt andas när jag läste texten på telefonen.

En så oväntad övergång.

Eller inte.”

Nästan en haiku. En hockeyhaiku.

Jämtin såg inte heller ut som om han kunde andas efter några byten mot Skellefteå, kan jag meddela.

Veckans viktigaste hockeynyhet var att flera lag i ryska ligan börjar knäa ekonomiskt.

Lite till om den underbara Fotbollsgalan:

Borde inte någon av de svenska stjärnorna från silverlaget 58 varit på plats med Pelé?

Det är väl 50 år sen Sveriges största fotbollsframgång?

Hade inte Lagrells enorma bjudning på sig själv fått plats då?

Bad någon från TV 4 Pelé om ursäkt efteråt?

Borde inte Lennart Johansson haft eskort av någon i mörkret bakom scenen bland alla kablar på golvet?

Vart gick pengarna för telefonomröstningen där Jan Jönsson visst kunde slå Zlatan eller något? Men en t–shirt vann man, det gjorde man. En (1).

Systrarna Kallurs kirurg hette Helfet. Känns så där.

En annan Ros-haiku:

”Johan Tornberg hoppar av Västerås efter hot.

Ok.

Måste säga att tajmingen är riktigt bra för ett coachbyte.”

Börjar inte Patrick Ekwalls krönikor bli väldigt mycket Jonas Karlsson?

Lät på Martin Hansson som att det var medias fel att han mordhotats. Jag skulle snarare gissa att det hade att göra med att han dömde lite fel i fyra matcher på raken och att alla fyra var av avgörande typ.

Porrfilm som segerpremie är väl ingen nyhet. AIK hockey fick ju dildosar av sin publik...

Kan verkligen Henrik Larsson rädda innebandyn – en sport på dekis – på samma sätt som han hållit allsvenskan under armarna i några år?

Ett tips: Ta en time out, Hansson. Vänta tills du är i balans igen innan du dömer.

Telefonavlyssning:

Percy Nilsson:

– Kom ner till invigningen. Ta med dig Löfbergs!

Lars Glennert:

– Va? Ta med Löfbergs? Menar du kaffe?

Nilsson:

– Nej. Arenan! Ta med den. Jag behöver en korvkiosk utanför.

Tystnad i luren från Karlstad.

Vadå kris –det var fler människor som såg fotbollsallsvenskan i år än 2007. Mer klirr till förbundet ju... fast IFK Göteborgs tapp var 39 procent. Huvva.

För övrigt anser jag att man inte ska hota någon, någon gång. Skärpning, fans.

FAKTA

Lasses lista

1. JESSICA ALMENÄS

Ingen kan ta ifrån henne att hon totalt dominerade Fotbollsgalan. Inte ens i mina vilda mardrömmar vill jag ha bort henne därifrån. Aldrig TV4, aldrig...

2. SUSANNA KALLUR

Hennes ord om att hon inte borde sprungit i OS måste vara en skoningslös kritik av sparkade landslagsläkaren Sverker Nilsson.

3. FRIDA ÖSTBERG

Vann Diamantbollen efter ett halvbra år. Mycket snack om det, men vad är det för fel på gamla hederliga För Lång Och Trogen Tjänst?

4. JAN TAUER

Allsvenskan blir en profil fattigare. Räknade hans passningsprocent en gång och den var strax under 30 procent. Resten var felpass.

5. THIAGO QUIRINO

Allsvenskan blir en profil fattigare. En bra match – mot AIK – men att se hans bekymrade min och meningslösa inhopp, det var alltid kul.