Anrell: Ett välkomponerat lag får ett angenämt problem

SPORTBLADET

När Mikael Renberg nu väljer att skriva på för Skellefteå AIK så betyder det framförallt det här:

Skellefteå tänker på allvar utmana Linköping och Frölunda om SM-­guldet.

Men det kan också betyda problem...

Jag var uppe i Skellefteå förra veckan och såg hemma­laget förlora mot Linköping.

Just när laget skulle visa på allvar att man kan slå vilka som helst i serien så vek man ner sig och gjorde sin sämsta match för året.

Det gjorde inte ledarna särskilt missnöjda, noterade jag.

Jag antar att de anade vad som skulle komma den här ­underbara fredagen.

Jag träffade också Mikael Renberg inne i ett rum i arenan. Han var lindrigt förklädd till ett slags radioreporter men det var väldigt lätt att se att han verkade mer engagerad än normalt. Han var vältränad, sa han, han log när Sportbladets reporter frågade honom vad han tyckte om att Lin­köpings ledare sagt att han är en dålig lagspelare som tror att han skulle kunna komma mitt under säsongen och ta en annan spelares plats.

– Inga kommentarer, sa Renberg och flinade förtjust.

Jag pratade med Linköpings vd Mike Helber som sagt de där orden om Renberg. Han skrattade förtjust han också men ville mest prata pelar­goner.

Mycket skratt, alltså. Kanske lite för mycket. Vi får se vem som skrattar mest och framförallt sist framåt april när SM-finalerna ­spelas.

Pratar världsvant

Skellefteå har gott självförtroende just nu.

Det märktes när man kom till arenan. Folk pratar redan världsvant om sina gamla kvalserieprenumeranter som ett etablerat topplag i elitserien.

Men med all rätt, skulle jag säga. Truppen är sällsynt välkomponerad med den strålande backen Erik Andersson som ledare i försvaret och klassvärvningarna Brad Moran, Niko Dimitrakos och den pånyttfödde Mathias Månsson i spetsen i förstakedjan.

Det är där det möjliga problemet ligger.

Mikael Renberg är en klasspelare. Honom kan man inte placera var som helst i ett lag. Förra året var han Skellefteås bästa spelare, men var ska han spela i år?

Var ska han placeras för att inte rubba balansen i laget – Skellefteå är trots allt ett av seriens bäst komponerande lag med tre och ibland fyra starka linor.

Ändrad maktbalans

Jag hoppas att Hans Särkijärvi inte spräcker förstakedjan. Det tror jag inte heller att han gör. Renberg borde kunna placeras i en stark andraline med spelare som Anders Söderberg, Erik Forsell eller Kent McDonell.

Angenäma problem för årets succétränare Särkijärvi och möjligen också något mindre angenäma problem för lag som HV?71 och Frölunda som tvingats inse att svensk hockeys kraftfält just nu befinner sig betydligt närmare Renbergs dotter Emmy i Piteå än Helbers serieledare som trots allt befinner sig i fritt fall spelmässigt.

Det är därför jag inte kan tolka värvningen av Renberg på annat sätt än att Skellefteås ledning verkligen tänker ta den här once in a lifetime-chansen att försöka ta det där andra SM-guldet de drömt om ända sen Hardy Nilssons legendskapande dagar 1978…

ARTIKELN HANDLAR OM