Jämtin hånad och hatad – men LHC körde över mästarna

SPORTBLADET

JÖNKÖPING. Jag borde väl vara mest upphetsad över Andreas Jämtins återkomst till Kinnarps Arena eller över Jan Hlavacs tre mål eller över att det blev lite jämt på slutet – men det jag ser framför mig är ändå det här:

Linköping var totalt överlägsna HV 71 och spelade ut svenska mästarna.

Men jag tror vi måste ta det här i rätt ordning:

Psykningen som drabbade Andreas Jämtin måste vara den gruvligaste som drabbat en svensk idrottsman sen Jesper Jansson bytte mellan AIK och Djurgården i mitten på 90-talet.

Jämtin kunde inte röra sig en millimeter på isen utan att mobbas handfast.

– Judas.

– Du svek oss Adde.

Eller den enorma banderollen som mötte honom efter första pausen:

”VI KUNDE KOMMIT IHÅG DIG FÖR GULDEN” för att efter andra pausen ha ersatts av ”MEN DITT SVEK ÄR ALLT VI KOMMER ATT MINNAS”.

Jag tror aldrig jag har sett större banderoller på en hockeyarena.

Stora känslor, stort svek, stora bokstäver, stor stil... och antagligen dålig stil.

– Skit i matchen, spöa Jämtin, avslutade klacken medan matcharrangörerna spädde på – och där får man väl säga att den musikansvarige var ganska fyndig – genom att spela Vår julskinka har rymt. Det är ju bara några månader sen Jämtin och Ledin lanserade som ”Våra svin” av HV.

Han var inte oberörd

Andreas Jämtin var inte oberörd av publiken och motspelarna. Medan hans lagkamrater ägnade all sin istid åt att spela ut HV så ägnade sig Jämtin åt att hålla igen. Sammanlagt blev det dryga tio minuter av försiktiga, nästan lite menlösa tacklingar, inget snackande, inga skott – nästan ingenting.

Ändå drog han på motståndarna flera utvisningar. HV-spelarna verkade mera tagna av hans närvaro än han själv. Lika felfokuserade som publiken var – lika lamslagna var hemmaspelarna. Teemu Laine slashade Jämtin i onödan, Hagos hakade honom – lika onödigt det. Och så vidare.

Jämtin var dock verkligen ganska dålig.

Han måste upp en bra bit i kvalitet om han ska kunna bidra med samma saker som han gjorde i HV när han var med och spelade fram till två guld. Han hinner fortfarande inte med i skridskoåkningen så att han hinner tackla. Han är fortfarande för lite powerforward och för mycket av monument över sin egen storhet från guldsäsongerna 2004 och 2008.

Värsta överkörningen i modern tid

Jämtin hade kanske kvällens bästa analys när han efter matchen sa att alla fokuserade fel den här kvällen.

Båda på isen och efter. Till mediauppbådet sa han:

– Vi har en kille där inne som gjort hattrick som ni borde prata med istället för med mej.

Och Hlavac stod verkligen helt ensam där inne i omklädningsrummet. Så kan det gå i en elitserie som är i sånt akut behov av stjärnglans att vi till slut inte ser pärlorna för alla svin.

Men nu till matchen.

Jag trodde inte mina ögon men första perioden måste vara den värsta överkörning som drabbat HV i modern tid.

Det var klasskillnad i varje byte, i varje detalj på plan och det lag som vann SM-guld i april förlorade skotten med 4–12 – på hemmaplan.

Efter HV 71:s tolv matcher utan förlust trodde jag att jag skulle få se ett lag med självförtroende men Kent Johansson hade skakat om i kedjorna och flyttat Martin Thörnberg från förstalinen – lika enkelt som Bengt-Åke Gustafsson petade honom ur landslaget, Johansson pratade om att laget var i kris eftersom de bara spelar oavgjort och inte gör tillräckligt mycket mål.

Ligger nog nåt i det det men följden blev ett totalt havererat HV. HV för haveri.

Aldrig sett så uselt HV-försvar

Jag har aldrig – säger aldrig – sett HV spela så uselt försvarsspel. Och jag har ändå sett laget sen 1976.

Backarna gick bort sig – forwards dribblade planlöst på fel positioner. Slarv, ofokus, oskicklighet. HV för Hel-Virrigt till tusen eller åtminstone till 71.

LHC, däremot, seglar vidare i sin egen division. De för spelet, de tar i när det behövs och de har spetskompetensen med tjeckerna Hlavac (tre mål) och Hlinka (fyra assist), Mikael Håkansson (nygammal i Tre Kronor) och Niklas Persson som jag tyckte var den allra bäste i går.

Även Persson borde in i Bengt-Åkes Tre kronor.