Luleå är Linköpings störste guldutmanare

SPORTBLADET

LULEÅ. Jag vet att jag skrivit att Linköping är det klart bästa laget i elitserien och borde gå raka vägen mot SM-guldet.

Men ska vi titta strikt resultatmässigt på det så är faktiskt Luleå det bästa laget.

Jag grundar den teorin på att vi hade en elitserie före artistskattespelarnas ankomst – och en efter.

Med de antydningar till spelartrupper vi då hade så var Luleå en katastrof och låg klart sist med fem poäng på åtta spelade matcher.

Sen kom artisterna.

Torsdagen den nionde oktober.

Och i Luleå hette artisternas artist Lubos Bertecko.

Platsen var Coop arena. Resultat: Luleå–Frölunda: 8–2.

Om tiden före Bartecko var en okristligt dålig tid så är tiden efter mästarens ankomst desto ljusare.

Luleå dominerar

För räknar man tabellen efter att lagen fick sin nuvarande form så toppar Luleå serien med 42 poäng på 22 matcher.

Närmast ligger Frölunda som också tagit sig samman efter en usel start.

Den här tabellen säger mycket om hur lagen i sin nuvarande styrka fungerar.

Sett till en mera enhetlig period så dominerar alltså Luleå. Och förutom Frölunda, Linköping och Färjestad också Skellefteå som håller en hög jämn nivå.

Vad beror det här på? Stämmer det ens med hur det ser ut i verkligheten? Är Luleå bäst?

Första frågan:

Det beror på att tack vare Barteckos ankomst fick Luleå tillbaka känslan från slutet på förra säsongen. Ni minns kanske de fantastiska matcherna som gjorde att laget slapp kval-serien. Det var förra årets bästa hockey på svensk is. Nu spelar Luleå med samma hjärta igen.

Philipp spelskicklig

Andra frågan:

I verkligheten har Barteckos ankomst inne-burit att flera spelare i laget nu plötsligt spelar hockey med självförtroende. Linus Omark, Johan Harju, Mattias Modig, Viktor Lindgren, Robin Lindqvist och kanske framförallt Kristofer Berglund spelar stor hockey och det är naturligtvis ingen tillfällighet att de nu väller in i Tre Kronor.

Och det är väl ingen tillfällighet heller att Niklas Wikegård tack vare sin stämpling av Linus Omark som tjockis hetsat fram ett nytt genombrott av den gamle talangen.

Starkt jobbat, Wikegård.

Och bland de något äldre har Radek Philipp visat sig vara en import som tillför laget spelskicklighet och Pierre Johnsson från Mora och Färjestad får spela smart fysisk hockey igen.

Aldrig ett alibibyte

Tredje frågan:

Nej, Luleå är inte bäst. Jag vidhåller att Linköping spelar den klart bästa hockeyn i elitserien. Laget är starkare sett till helheten och de klarar av att föra matcher. Men Luleå är inte långt efter, i alla fall inte när de spelar med det hjärta och den intensitet de gör just nu.

Jag frågade Roger Kyrö hur Lubos Barteckos ledarskap ser ut. Det man ser på isen är ju en man som ända sen omgång nio varit ett föredöme i varje byte med kamp över hela isen. Aldrig ett alibibyte.

Han missade en del givna chanser i går, men han arbetade kopiöst sina dryga 16 minuter på isen medan spelare som matchvinnaren Jaroslav Obsut spelade dryga 26 minuter och gjorde det briljant även han.

SM-final – en självklarhet

Roger Kyrö sa att Bartecko har en ledarförmåga även utanför isen. Han är ett föredöme i omklädningsrummet med sin professionalism och sin förmåga att prata vid rätt tillfällen. Han ger helt enkelt en känsla av att brinna för Norrbottenshockeyn som han förmedlar till hela laget. Sånt är viktigt i lag som slår ur underläge.

Luleås klack sjunger en konstig ramsa som bara lyder ”Lubos Bartecko”. De borde kanske ändra texten till ”Lulås Bartecko”...

Fjärde och sista frågan?

Räcker det till SM-final?

Bara en dåre som ser tabellerna här bredvid skulle säga något annat.

Självklart kan det räcka till SM-final.

FAKTA

Det gör Luleå till en mästarkandidat:

1. Lubos Bartecko

Han är elitseriens nyttigaste spelare med svart på vitt att han är den som gör mest nytta för sitt lag. Tjecken har lyft Luleå sedan han anlände till norrbotten.

2. Johan Harju

Elitseriens bästa målskytt med sina 14 mål. Harju har blivit något så sällsynt som en svensk som skjuter hellre än passar.

3. Kristofer Berglund

Hans smarta spel i powerplay har lyft hela Luleå och man förstår varför Bengt-Åke Gustafsson älskar den lille tekniske backen.

4. Mattias Modig

Hans hade en usel försäsong där han knappt kunde rädda ens en trasig badboll. Nu är han en vägg och spelar med stort självförtroende.

5. Red Tags

Luleås klack är en av Sveriges bästa. När motståndarna gjorde mål i går lät klacken mer stöttande än under hela matchen.