Grått nytt år, grabbar

SPORTBLADET

Gott Nytt År hockeylovers... eller?

Kanske Gråt Nytt År i Övik och Ängelholm? Eller Grått Nytt År i Stockholm och Södertälje?

Det enda jag vet säkert är att vi går mot den tuffaste, hårdaste, jobbigaste och underbaraste avslutningen av elitserien någonsin.

För oss som inte håller på något lag utan bara håller på själva elitserien som konstform är det julafton varje dag just nu.

För två månader sen toppade Modo elitserien.

Nu är de i en kris som får de andra bottenlagens tillstånd att verka nästan upprymt.

Mats Zuccarello Aasen skulle göra comeback och ta tillbaka Modo till den nivån som de var på väg mot när man toppade serien. Men ni vet alla hur det gick. Den 171 centimeter långe norrmannen höll inte och de som anade att skadan skulle vara lika allvarlig som när han hade den förra gången och var borta nästan en hel säsong verkar få rätt.

Tala om små marginaler. En forward – plus en målvakt som kom helt otränad och mullig från sitt sommarlov hemma hos mamma i Slovakien och nu sparkats – gör den lilla, men oändliga skillnaden.

Inget – absolut inget – talar för att det ska bli en ändring.

Ingenting annat – egentligen – än att elitserien i år är fullständigt oförutsägbar och att en liten förändring som på pappret ser obegriplig ut i själva kan vara det som skapar balans i truppen.

Statistiken är ett skämt

Modo ryktades vara ute efter Daniel Henriksson som ersättare till Krizan. Jag vet inte om det var en bra idé – Henriksson anses av många inom LHC vara en bra målvakt, men inte tillräckligt bra för att vinna

SM-guld med. Varför han skulle kunna frälsa Modo i det läget är mer än jag begriper. Det sannolika är att han inte spelar i Modo – men som sagt – man vet aldrig i den här serien.

Modos stjärnor suger mer än lovligt.

Statistiken är ett skämt:

Per Svartvadet: 35 matcher, 19 poäng, -9.

Fredrik Warg: 32 matcher, 14 poäng, -11.

Andreas Salomonsson: 24 matcher, 16 poäng, -5.

Pierre Hedin: 33 matcher, 3 poäng, -7.

Per Hållberg: 26 matcher, 6 poäng, -5.

Nygamla målvakten Mikael Zajkowski har 89,17 i räddningsprocent och det är sämre än sparkade Krizan som hade 89,65, Båda siffrorna är dock usla. De är 22 och 24 i hela serien.

Det finns alltså 21 målvakter i serien som är bättre än Modos båda.

Klart att Modo ligger sist.

Laget måste värva en riktig målvakt. Jag är rädd att Zajkowski knäckts av att sitta år efter år på bänken. Utan en riktigt bra målvakt spelar Modo kvalserie – två år efter SM-guldet...

Rögle då. Hur mår Rögle?

Ja, upppenbarligen inte bra.

2 november ledde de elitserien - i kamp med just Modo. Nu sjunker Rögle likt en bankaktie.

Kenny Jönsson var med i går. Spelade 23 minuter men det hjälpte inte. Rögle förlorar nästan allt just nu och allt det självförtroende de byggt upp är borta nu.

Två segrar på elva matcher säger det mesta. Tabellläget resten.

Det luktar kvalserie lång väg. Igen.

Linkan slogs – en sensuell upplevelse

Själv såg jag Djurgården och Södertälje i går på Hovet och det enda som kan rädda de lagen från kvalserien är just Modos och Rögles havererade spel.

Dif och SSK spelar en usel, hafsig och livrädd hockey.

Djurgården vågar knappt anfalla – första och tredje perioden i går spelade de något slags tafatt defensiv hockey i egen zon som borde resulterat i en förlust. Det vara bara Södertäljes forwards kantiga oförmåga att skjuta som gjorde att det inte blev så.

De här lagen plockar dock en del poäng just nu och det är det enda som inger hopp. Södertäljes har fått igång en del spelare som inte fungerade under Leif Strömberg. Linus Klasen till exempel.

Djurgården jobbar och sliter. I alla fall de flesta.

Fredrik Bremberg skapar chanser men missar. Två frilägen i går. Säsongen 06/07 gjorde han 64 poäng. Just nu ligger han på 27.

I går slogs han till och med. För mig som följt elitserien i 13 år var det en högst sensationell och nästan sensuell upplevelse.

Men det finns spelare som inte gör någonting.

Michael Holmqvist – Djurgårdens svindyra nyförvärv som kom från en misslyckad sejour i Frölunda – har en statistik som är unik:

36 matcher, 14 poäng, -21.

Minus 21. M-i-n-u-s.

Vad gör människan på isen mer än att ställa till oreda?

Nästa krislag? Skellefteå, kanske. Vad ska man säga där. Renberg-defekt? Har SAIK tappat just balansen i laget? Vi får se ... kul blir det.