Prinsen och skiddrottningen pratar som små tanter

Foto: Magnus Wennman, Henrik Montgomery
SPORTBLADET

MÜNCHEN. Vad har Charlotte Kalla och Daniel Westling gemensamt?

Den här krönikan, bland annat.

Och att båda pratar som små tanter.

Sitter nere i Tyskland och funderar på vad det är som gjort så att Charlotte Kalla pratar som en hårt medianertränad medelålders liten tant.

Första gången jag noterade att något hänt var på Idrottsgalan i SVT i januari när Charlotte vann pris efter pris och stod uppe på scenen och glittrade med sina

varma uttrycksfulla ögon och verkligen var glad och när hon vann första priset så sa hon ”Oj shit” men sen gick hon över till något så tråkigt och inrepeterat att till och med kungen skulle låtit spontan vid en jämförelse.

Jag tänkte direkt att något var fel.

Det var något som inte stämde.

Sen vann hon Jerring-priset och då klev hon upp på scenen igen och ögonen gnistrade som vinterskaren hos Gustav Fjaestad av förtjusning. Men sen pratade hon och sa saker som att ”Jag känner en oerhörd glädje” eller ”Jerringpriset är det finaste priset jag vet om”.

Ögonen ljuger inte

Det var något som inte stämde.

Budskapet i munnen stämde inte med budskapet i ögonen.

Medan ögonen sa ohämmad lycka, sa munnen kontrollerad balans.

Ögonen sa Det Här är Skitkul. Rösten var spontan som en Henrik Larsson på avtändning.

Så där har det fortsatt. Kalla låter som en mediatränad docka och säger saker som bara blir allt mer förutsägbara.

– Vi har kul där ute i spåret..., sa hon efter VM-stafetten och så pratar väl ändå inga 21-åriga människor om de inte förläst sig på tråkiga sportartiklar.

– Vi har kul där ute på isen, säger hockeyspelare som är totalt sönderintervjuade och måste kläcka ur sig något för femhundraelfte gången så att journalisterna går sen. Det viktiga är... öööh, vad var det nu dom sagt åt mig att säga... eeeh... jo, det viktiga är att ha kul där ute på isen, just det, så var det man skulle säga.

Lite avspänt så där.

Lite mästrande och fostrande till alla resultatkrävande, medaljhungriga reportrar.

En annan färsking gjorde också sin mediatränade debut den här veckan.

Han heter Daniel Westling och han gjorde två stora gig samma dag. Först den förfärliga soppan med svärfar och svärmor och skrivna lappar och låtsasspontana sak-er som att jag vill i första hand vara ett stöd... bla bla... för kronprinsessan i hennes viktiga jobb för Sverige.

Hallå.

Han hade tränat i sju år och hade erfarna talskrivare och en hel kader av mediatränare i ryggen och till och med en skriven lapp – och det bästa de kunde komma på var det där?

Då var det bättre när Vickan tackade mamma och pappa. Blotta ordet mamma och pappa är så förtjusande avväpnande när det gäller människor som fått sina ämbeten från Gud. Allt i hela världen handlar ju om mamma och pappa och vad vi gör av dem i våra liv. Även för prinsessor.

Daniel hade laddat i sju år och videon blev ju en klassisk kalkon – jag ser redan parodin framför mig med Hey Baberiba-gänget. De behöver inte ens ett nytt manus. Det är bara att ta fram glasögonen och löshakan och köra orginalmanuset.

Daniel skötte sig bra

Fast sen, live vid presskonferensen, var ju Daniel så mycket bättre. Briljant skulle jag säga.

Exakt rätt attityd av ödmjukhet och underdånighet. Rätt plattityder. Spontant. Precis så ska en prins vara.

Det enda som möjligen fattades var ett enkelt:

– Det viktiga är att ha kul där ute i den rojalistiska yran och att njuta av det här.

Men det kanske kommer. Det är ju 481 dagar kvar till bröllopet.

Charlotte, däremot, får jobba på lite med sina tränare.

Särskilt mediatränarna.

Kanske är hon rent av den första i världshistorien som behöver en mediatränare för att ta bort att hon låter som att hon hjärntvättats av mediatränare.

Läser rapporterna om Martas och Johanns Frisks nya liv i Kalifornien.

Och särskilt glad blir jag över att höra att hennes lag Los Angeles Sol ska spela sina matcher i – kjol.

Ja, faktiskt. För en obotlig debattör av damfotbollens villkor så är det ju en oerhörd glädje – för att försöka låta som Charlotte Kalla – att se att sporten tar nya steg. Jag skrev en krönika för några år sen där jag föreslog just detta för den publikt så totalt stagnerande damfotbollen. Jag blev fullständigt massakrerad av Elin Ekblom Bak i TV4:s Nyhetsmorgon för det, men tiden ger mig alltså som vanligt rätt.

Den alltigenom pimpinetta Johanna Frisk säger att de fått fyra ställ av sin klädsponsor och de kommer att få välja själva om de ska spela i den piffigaste kjolen.

Sen är inte jag man att avgöra om jag var ironisk eller inte när jag skrev krönikan den gången. Men det var inte den paranta Ekblom Bak heller.

Jag skulle tippat Luleå som guldvinnare i hockeyslutspelet om det inte var för att Pierre Johnsson är skadad.

Sveriges hårdaste back hade behövts i ett slutspel.

FAKTA

Lasses lista

1. MADELEINE SJÖSTEDT
Folkpartist i Stockholm som försökte hindra tokerierna när Malmös bypolitiker lekte storpolitik och fattade korkade Davis Cup-beslut.

2. ELIN EKBLOM BAK
Briljant i Viasats studio vid Champions League i veckan. Ola Andersson kom knappt in i matchen när Ekblom tog för sig.

3. KENNY JÖNSSON
Jag kan inte se annat än att kung Kenny och hans gäng gjort en briljant förstasäsong i elitserien. Näst sist är mer än godkänt.

4. ANDERS SÖDERGREN
Jag började gilla hans trubbiga charm under skid-VM. Trist att han blev magsjuk med feber och missade VM-stafetten.

5. ZLATAN IBRAHIMOVIC
Fick orättvist dålig kritik i de italienska tidningarna efter Man U-matchen. Bara Zlatan försökte göra nåt oväntat hela tiden.

Veckans mejl

Du är den överlägset bäste krönikören! Jag kände bara att du måste få veta det. Du skriver fyndigt och träffsäkert, dina krönikor är det bästa som man kan hitta i en annars högst medioker skvallerblaska som AB. Lite hårt sagt kanske, de rosa sidorna är överlag läsvärda.

Joar Sjöström, Tierp

CITATET

”Stigningen innan kontrollen kan uppfattas som jobbig. Det var en åkare som dog här.”

Vasaloppsfunktionär i Dalademokraten.

ARTIKELN HANDLAR OM