STÄNG AV DOMARNA

Anrell: Elitseriens största skandal någonsin – dumstrut på för Sjöberg och hans stjärngossar

SPORTBLADET

GÖTEBORG. Det här är elitseriens största domarskandal någonsin.

Patrik Sjöberg bestal Luleå på möjligheten att vinna.

Den enda rimliga upplösningen på jätteskandalen i Scandinavium i går är att gårdagens match stryks och att kvällens match blir ett omspel.

Och naturligtvis att domare Patrik Sjöberg och hans linjemän blir avstängda på mycket lång tid.

Frölunda slog Luleå med 5–1 i den fjärde kvartsfinalen och leder med 3–1 i matcher.

Det är det ena.

Det som syns på Hockeyligans hemsida.

Det andra är att tre domare inte kunde reglerna.

Den ofattbara skandalen syns inte i matcresultatet. Inte ännu i alla fall...

Låt oss skärskåda själva händelsen för att ni ska förstå hur stor den här skandalen är.

Den är nämligen dubbel.

Det var efter 15.49 i första perioden vid ställningen 0–0 som allt hände.

Jaroslav Obsut har en närkamp vid sargen i egen zon. Obsut trycker klubban neråt, ganska lätt, i ryggslutet på Lars Eller som faller, eller snarare trycks, ner mot isen.

Avblåsning för utvisning. Det uppstår en diskussion och Obsut slår lätt mot Ellers ansikte.

Fick spela huvudrollen – som han ville

Domaren Patrik Sjöberg dömer två plus två minuter, vilket är ett högst tveksamt domslut. Jag är tveksam till båda utvisningarna, särskilt den för crosschecking. Jag bedömer dem som resultat mest av en domare som vill spela huvudroll.

Patrik Sjöberg fick som han ville. Han fick spela huvudrollen.

Men knappast som han önskade – för hans domslut skulle visa sig bli matchavgörande.

Låt mig påpeka direkt att man sannolikt k-u-n-d-e döma utvisning för båda förseelserna. Absolut. Men jag bedömer det som ganska osannolikt att någon annan domare skulle gjort det i ett slutspel.

Dessutom är jag ganska övertygad om att Lars Eller inte var helt oskyldig när Obsut beslutade sig för att peta honom lätt i ansiktet.

Och Eller föll verkligt lätt. Thomas Andersson, som dömde i Luleå senast, skulle nog övervägt att ta två minuter för diving för det.

Det är det ena problemet.

Det lilla.

Det andra – och det stora – inträffar när Frölunda gör 1–0 och 2–0 strax efteråt.

Då släpps inte Obsut in utan Frölunda får fortsätta spela men en man mer. Orsaken – och det är den stora skandalen – är att domaren Sjöberg inte vet att reglerna ändrats. Mannen som har som uppgift att kunna lagen kan inte lagen.

Blev totalt mosat

Klockan är 17.04 i första perioden och tack vare ett tvivelaktigt domslut och ett, inte det minsta tvivelaktigt, regelfel har Sjöberg dödat matchen. Det står 3–0 och ett Luleå som redan innan var i underläge är nu totalt mosat.

Sen finns det några ytterligare systemfel som gör att man återigen blir fylld av den där pinsamma eftertankens kranka blekhet som ibland drabbar en när det gäller svensk hockey. Domarkontrollanten Lars-Johan Ryhed sitter på läktaren och fattar direkt att det här håller på att gå åt helvete när de tre domarna står på isen och lallar och inte har en aning om var de lagt regelboken.

Han reser sig, rusar nerför trapporna men hejdar sig för att han tror, eller snarare hoppas, att Sjöberg fattat vad som var fel.

Men det hade inte Sjöberg fattat.

Ryhed sitter på andra sidan Scandinavium. Högt uppe. Låååångt från domarbåset. När han återigen reser sig och rusar nerför trapporna är det verkligen för sent. Sjöberg släpper pucken och då kan inga domslut i världen ändras.

Han kunde kanske ha ringt.

Det finns ju faktiskt mobiltelefoner.

Han kunde kanske ha suttit bakom domarbåset. Det finns ju faktiskt stolar där.

Men nej. Det var inte aktuellt.

En enda sak talar till Sjöbergs fördel.

Lagtexten är inte enkel:

”Om, medan ett lag är underlägset i spelarantal på banan, beroende på ett eller flera mindre straff eller Lagstraff, det andra laget gör ett mål, skall det först påbörjade avdessa straff automatiskt upphöra, såvida inte straffet utdömdes samtidigt som ett mindre straff eller Lagstraff mot en spelare i det andra laget, om så är fallet skall nästa Mindre straff eller Lagstraff upphöra om mål görs mot detta lag och laget är underlägset i spelarantal på banan.”

Enkelt? Kanske inte.

Herregud, inte ens Björn Hellberg skulle fattat det där. Jag tror att man åtminstone bör ha haft en tvåa i samhällskunskap för att fatta det, men det borde väl å andra sidan en domare ha haft.

Annars måste de fråga någon.

En central fråga i går var om Luleå skulle lämna in protest.

Det var en felaktigt ställd fråga.

Jag anser att domarbasen Peter Andersson, inspektör Ryhed och Patrik Sjöberg själv, i samband med sin avskedsansökan, borde lämna in en protest och k-r-ä-v-a att matchen spelas om. I kväll.

Dumstrut på för Sjöberg

Det är den enda lösningen på den här allvarliga trovärdighetskrisen för elitserien.

För återigen visar den vilken Kalle Anka-nivå den jobbar på.

Jag säger: de som sköter svensk hockey skulle inte ens klara av att sköta ett hönshus, för där råder det en alldeles för hög nivå på kacklet.

Efteråt stod jag och lyssnade på gamle Frölundaprofilen Patrik Carnbäck som pratade med några vänner och var oerhört upprörd på domarna. Helt matchavgörande felbeslut, sa han. Jag vill bara berätta det för att ni ska förstå att det här inte är nån yrsel från någon nollåtta eller norrbottning.

Till sist:

Det har varit mycket prat om berusade val av motståndare i den här kvartsfinalen och om dumstrutar på tränare.

Det är dags att flytta struten nu.

Dumstrut på, för Patrik Sjöberg och hans två stjärngossar Conny Ekenberg och Fredrik Ulriksson.