Trevlig mörk sommar, Luleå

Foto: FOTO: JOAKIM NORDLUND OBS! BILDEN ÄR ETT MONTAGE
Sommarlov Roger Kyrö och Roger Rönnberg får gå på tidig semester efter kvartsfinalförlusten mot Frölunda.
SPORTBLADET

LULEÅ-GÖTEBORG. En kvartsfinalserie är över och vad minns jag mest?

Domarskandalen?

Linus Omarks genombrott som en ny Foppa?

Inte alls, det jag minns är betydligt mer intressanta saker.

Starkaste bilden som lever kvar:

Jaroslav Obsuts vandring runt i Luleås omklädningsrum efter att laget blivit utslaget. Ganska ömsint – så ömsinta som nu hockeyspelare är mot varandra – tog han avsked av alla spelare med en personlig stund och en kram.

En efter en.

Det var ganska rörande. En grotesk mohikanfrisyr gick runt och var känslig och tårögd. Vad gör män med alla sina känslor i en sån stund? En del stirrade i golvet. Journalisterna verkade mest generade.

Mörk sommar

Mer känslor just då:

Alla lokala spelare satt med tomma blickar medan journalisterna flockades kring Omark och Harju – succéspelarna som knappast är kvar nästa säsong utan går en stor framtid till mötes medan de andra är kvar i en lång, sannolikt, mörk sommar i Luleå.

Omark drar till Edmonton – jag har varit där, kan berätta att det påminner om ett förväxt Luleå. Det kallades Deadmonton av oss utlänningar under friidrotts-VM där.

Äcklig mat

Harju drar till Tampa. Jag var där på Super Bowl härom veckan. Mycket pelikaner. Ett slags förväxt Skanör. Har egentligen bara ett tips. Ät på Bahama Breeze. Annars var det mycket äcklig mat där. Eller se till så du blir tradad till Edmonton, Johan.

Omark har varit en njutning hela serien.

Från marshmallows till gåslever.

Han påminner verkligen mycket om Peter Forsberg i sin puckkontroll. Det ser ut som om pucken sitter klistrad vid klubban. Jag kan bara påminna mig Foppa och Michael Nylander som har den puckkontrollen av svenskar. Omark är klart bättre än Nicklas Bäckström.

Den tredje minnesbilden blir därför andraperioden i första matchen.

Jag är rätt säker på att det inte har spelats bättre hockey i elitserien sen lockoutsäsongen.

Jag minns också Patrik Sjöbergs ögon när han satt på presskonferensen efter sitt stora misstag.

Roger Rönnberg hade sagt ”Trevlig sommar, Patrik” när han lämnade rummet. Jag trodde att han menade Luleås hopplösa läge, men insåg efteråt att han naturligtvis var hånfull. Han har haft sina clashar med domare i allmänhet och Sjöberg i synnerhet.

Han hade rosor på kinderna, oklart om det var av ilska eller hånfullhet.

Alltid fåfänga

Striden mot Sjöberg hade han i alla fall vunnit för lång tid framåt – mitt i det bittra nederlaget.

Klubbdirektör Lars Osten Bergström var mera statsmannamässig och spelade över en del av skulden på überdomaren Lars-Johan Ryhed och verkade mest nöjd med att få in en kommentar som antydde att Ryhed kanske bryr sig lite för mycket om sitt utseende – och mindre om att sköta sitt jobb.

Domare är nästan alltid fåfänga, tänkte jag.

Det verkar ingå i deras självbild att vara det.

Var vi för elaka mot Sjöberg?

Ulf Elfving tyckte det när jag diskuterade saken i hans program i P4 med Skara-Bert Karlsson (domarpappa) i fredags. Jag tyckte att vi var ganska snälla. Sjöberg mådde ju inte bra. I såna lägen är vi ganska snälla. Och Sjöberg kommer tillbaka. Alla får göra misstag. Även hockeydomare.

Att påstå att Kvalserien är mer intressant än slutspelet är lika korkat som att påstå att Uefa-cupen är bättre än Champions League.

Kan inte förneka att jag blev lite smickrad av att vara omnämnd i Mästarnas Mästare när Erica Johansson fortfarande mindes min fråga från Budapest-EM 1998.

SVT Play är den viktigaste uppfinningen sen internet.

Kan inte förneka att jag saknar Ericas jippon där hon gärna lät sig fotograferas naken – endast inklädd ett måttband – eller deltog i Aftonbladets 5-plus-Miss-Wet-T-shirt-contest.

Christopher Heino-Lindberg har en känd pappa och en känd moster. Pappan är Pekka Heino, tror jag, och mostern Christina Lindberg. Nu har mostern och målvakten gjort en singel ihop. Country. Det är vansinnigt bra. Heino har inte skadats allt för mycket av sin tid i dansbands-Värmland.

Kan inte heller förneka att jag blev vansinnigt förtjust i Ericas sorglösa inställning att hon kunde ha blivit bäst i världen – om hon bara hade velat.

Bästa läsningen i veckan: Undersökningen i Italien som visade att en eftergranskning av domsluten i serie A skulle innebära att Inter ligger fyra just nu och Milan etta.

Som sagt: domare gör fel. Hela tiden. Överallt.

08 Fotboll tillbaka. Mycket efterlängtat.

Sofia Karlssons nya cd Söder om kärleken är alldeles fantastisk. Och hennes konsert med de nya egna låtarna på Södra teatern i tisdags var magisk.

Jag kanske är en obotlig romantiker men jag blir faktiskt lycklig när jag hör att en fotbollsstjärna som Wayne Rooney säger saker som att han faktiskt hatar vissa lag. Det gör jag också.

FAKTA

Lasses lista

1. Patrik Sjöberg

Skandaldomaren gjorde helt rätt när han erkände sitt misstag och gjorde stor pudel. Det är ovanligt för Hockeysverige, skulle jag säga.

2. Ulf Dahlén

Jag trodde inte hans lag Frölunda skulle klara av Luleå men det gjorde de och det är bara att lyfta på dumstruten för doktor Dahlén.

3. Robert Laul

Nyheten om hans nya kalsong-kollektion var mer klickad på branschsajten resume.se än nyheten om Expressens nya chefredaktör.

4. Laila Bagge

Om Sveriges ledande milf blir ihop med Niclas Wahlgren – hur påverkar det hennes varumärke? Sånt kan man fundera över.

5. Thomas Mattsson

Minns honom från Desillusion corner på Café Opera på 90-talet. Han var den där tråkiga som ingen pratade med och därför blev han alltid rätt full.