Hårt spel och skoningslös vilja är hockeyns framtid

SPORTBLADET

Ska vi ha mer slagsmål i elitserien?

Det ska vi självklart inte.

Däremot ska vi ha hårdare spel. Mycket hårdare...

Just när svenska folket debatterar tacklingen mot Antti-Jussi Niemi väljer Kanal 9 att slå ett slag för det rena, oförfalskade våldet.

Inte mig emot.

Hockeyvåldet är nåt man alltid ska prata om. I kvartsfinalserien mellan Luleå och Frölunda, som jag följde, var det slagsmål i varje period. Oftast var de över på några sekunder. Domarna ingrep. Ofta blev det utvisningar, ibland inte ens det.

Det var ändå ganska bra slagsmål. De berodde på att irritationen vuxit till sig på grund av att spelare petade varandra i ansiktet med handskarna eller på att någon varit vårdslös framför mål.

Det fanns med andra ord ett slags logik i slagsmålen.

Det var inte som de där löjliga NHL-fajterna där olika rollspelare går in och tar ett slagsmål för att markera eller bara för att hölja temperaturen i ännu en NHL-match där allt är så... gäsp... tråkigt intill förutsägbarhetens yttersta gränstrakter.

Sånt ser vi inte i elitserien.

Slagsmål med stora skydd ser töntigt ut

Patric Blomdahl och Emil Kåberg må vara rollspelare men de kan stundtals faktiskt spela ishockey också. Och de FÅR spela ishockey.

Men mer slagsmål i elitserien...?

Nä, knappast. Och särskilt inte i ett slutspel.

Själv har jag noterat att domarna, som tillät slagsmål i grundserien, nu går in och avbryter dem direkt igen.

Kanske lika bra det, det ser onekligen lite töntigt ut med stora killar med stora skydd som försöker slåss med hala skridskor på fötterna.

Och sanningen är ju att spelare som Blomdahl och Kåberg brukar få allt mindre betydelse ju närmare SM-guldet man kommer. Blomdahl fick efter den första matchen - där Frölunda blev utspelat på grund av alla dumma utvisningar - se det mesta av de resterande matcherna från avbytarbänken. Ulf Dahlén vågade antagligen inte chansa med att släppa in den slagsmålssugne anfallaren.

Slagsmål är alltså ingenting man vinner på.

Istället brukar hårt och disciplinerat spel vara det som avgör.

Slagsmål brukar snarare vara förbjudna i slutspel - från coacherna och från spelarna själva - eftersom det kan leda till avstängningar och det vill ingen riskera.

Hotet mot hockeyn – meningslösa matcher

En tredjedel av den unga publiken vill däremot ha mer slagsmål.Jag gissar att det mest är supportrar till dåliga lag som åtminstone vill kunna pigga upp sig med att få se n-å-g-o-t som är lite kul.

Så slagsmål är knappast hockeyns framtid. Det är istället hårdare, tuffare spel. Mera tacklingar, mer skoningslös vilja att vinna.

Hotet mot hockeyn heter istället fler meningslösa matcher där spelarna är lika oengagerade som publiken som står ute i pubarna halva perioderna.